tomek_i_gosia 09.03.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Od początku... miałaś adaptację projektu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_i_gosia 09.03.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Na pewno mialas bo pisalas o zmianach. Czyli ktos ci przeliczyl ten projekt, jezeli zakaldalas ze bedzie to Slika to pewnie fachowiec to sprawdzil. Ja w taki sam sposob postepowalem ze zmiana na POROTHERM. Projektant robiacy adaptacje napewno uwzglednil to. spokonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaw79 09.03.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Pytałam się projektanta czy w adaptacji projektu trzeba uwzględnić zmianę materiału budowlanego bo chcemy SILKĘ. A on na to że nie trzeba. Materiał budowlany mogę wybrać jaki chcę tylko wymiary budynku muszą się zgadzać z projektem z uwzględnieniem naniesionych zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_i_gosia 09.03.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 widocznie maja taka sama klase... nie bede pisal na ten temat zeby nie budzic niepotrzebnego niepokoju. Ja sprawdzilbym to przed rozpoczeciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaw79 09.03.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Zresztą, może Mariusz się wypowie bo też chyba z tego co pamietam planuje budowę z silikatów. Ciekawe jak u niego to było z adaptacją pod względem zmiany materiału budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_i_gosia 09.03.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Aga sluchaj. Najlepiej zapytac fachowca. Tu jest tysiace ludzi lacznie ze mna ktorzy beda mieli zdanie na ten temat, a bedzie to budzilo tylko twoje zdenerwowanie, znam to z autopsji... Moja zoneczka lubi czytac i porownuje to do nas. Fachowiec doradzi najlepiej uwierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaw79 09.03.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Myślę że wszystko będzie ok bo przecież Mariusz (MM99) wybudował z silikatów mur 24 cm na to pójdzie ocieplenie. http://www.poludniowa.prv.pl/ Więc chyba można. Nie będę się denerwować na zapas. A poza tym przypomniało mi się teraz że rozmawiałam ze swoim kierownikiem budowy i powiedział że możemy z Silki budować. Tylko o tą klasę mi chodzi, ale wydaje mi się że ta klasa 15 to chyba jest taka standardowa. Dzięki za troskę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_i_gosia 09.03.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 A tak z innej beczki... pochwal sie dzialka, jak masz ja umiejscowiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaw79 09.03.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 W sobotę jedziemy na działkę więc chyba zrobimy pierwszą fotkę Jak mi sie uda to się pochwalę na forum. A w przyszłym tygodniu na działce stanie barakowóz, podobno ogromny. Pożycza nam znajomy. Będziemy tam imprezować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_i_gosia 09.03.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Fajny poczatek, bedziemy tam imprezowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gatek1719500909 09.03.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Hej aga nie denerwuj się na zapas. Ja poruszyłałm ten temat bo my zamieniamy na maxa, o ile uda sie go kupic ) Jestem po rozmowie z kierownikiem budowy i faktycznie nie bedzie problemu z zamianą. A skoro juz kupiłaś silke to ktos pewnie liczył ile ci jej trzeba itd...także spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 09.03.2007 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 witaj agaw79 potwierdzam, silka 18 nadaje się na kamienicą kilku piętrową więc 24 spokojnie jest wytrzymał kierbud musi ją zadoptować masz tu bardzo ciekawy link http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=18964&highlight= jest tego sporo, ale jest wiele ciekawych informacji pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaw79 09.03.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Kiedy ja naprawdę się już nie denerwuję, tak tylko.. na początku tej rozmowy mi ciśnienie podskoczyło Ale już wszystko wiem i moja SILKA na pewno będzie ok. Pozdrawiam wszystkich p.s. A to ciśnienie to pewnie jeszcze nie raz każdemu z nas podskoczy zanim przebrniemy przez te nasze "budowy" (choć oczywiście nam tego nie życzę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 09.03.2007 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 to dobrze że już jesteś spokojna ale tą stronkę warto poczytać bo ją pisały osoby co już mieszkają w silce i sobie chwalą pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gatek1719500909 10.03.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Jestem po rozmowie z wykonawca. Znaleźlismy tez kierownika budowy, bo okazało się ze musi nam podbic kosztorys do banku. W takim razie w środe składamy wniosek kredytowy. Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_i_gosia 10.03.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Hej A co to za bank?? co ma wykonawca i kierownik budowy do Twojego kredytu?? Czegoz to oni nie wymysla... No to powodzenia z bankiem, ja od wniosku do kredytu mocowalem sie prawie 2 miesiace w Millennium. Na koniec jak zrobilem im awanture i powiedzialem ze ide do konkurencji szybko poszlo. Sluchaj wiesz jakie oni chceieli ode mnie dokumenty?? Chcieli ode mnie zaswiadczenie z ZUS ze nie dostane zaswiadczenia z ZUS mial to wystawic ZUS. Polska komedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gatek1719500909 10.03.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Cóż na początku byłam zdecydowana na kredyt z dopłatą w Pko BP. Szybko jednak okazało się że w ratach malejących w złotówkach nie mamy zdolnosci na taka sumę, która jest nam potrzebna Potem myślałam o Millenium, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na Polbank. Wymagają miedzy innymi kosztorysu podbitego przez kierownika budowy. Wypełnilismy więc te 2 strony i nawet jestem ciekawa jak sie to będzie miało do faktycznych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 10.03.2007 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Witajcie ja też trzymam kciuki mnie to też będzie czekało za jakieś dwa miesiące, jeszcze nie jesteśmy zdecydowanie na konkretny bankpowodzenia mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_i_gosia 11.03.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Cóż na początku byłam zdecydowana na kredyt z dopłatą w Pko BP. Szybko jednak okazało się że w ratach malejących w złotówkach nie mamy zdolnosci na taka sumę, która jest nam potrzebna Potem myślałam o Millenium, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na Polbank. Wymagają miedzy innymi kosztorysu podbitego przez kierownika budowy. Wypełnilismy więc te 2 strony i nawet jestem ciekawa jak sie to będzie miało do faktycznych kosztów Jak bedziecie robic kosztorys to nie minimalizujcie go, mozna sie w ten sposob pozniej zdziwic. Bank bedzie cie z tego rozliczal. Teraz przy tych cenach najwazniejszy jest czas, dlatego mimo tego ze nie mam naprawde duzo wykonanego etapu budowy domu, wszystkie grube roboty mam zadatkowane i podpisane umowy. Wbrew temu co sie mowi budowanie samemu nie jest duzo tańsze anizeli przez firme. Wszystko rozbija sie o VAT i upust jaki ma juz firma w hurtowni, a maja naprawde czasami ok 40-50%, reszta to negocjacja co do ceny etapow i wykonania. Polecam takie rozwiazanie. Teraz buduje a ceny mam z III kwartalu 2006. dzis juz wiem ze zaoszczedzilem na stanie surowym otwarytym ok43 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gatek1719500909 11.03.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Kosztorys zrobiliśmy w miarę realny, bo jaksie nie zmieścimy w kosztach to bank nie da kolejnej transzy. Musze jedank przyznać że omijam tematy pt koszt materiałów i mam nadzieje ze sytuacja się jednak unormalizuje. NA dzień dzisiejszy zaczynamy rozwazac budowe z porothermu bo max przestaje się opłacać. Tomek i gosia gratuluję oszczedności i jestem naprawdę pod wrażeniem. My już niestety jestesmy uzależnieni od kredytu i dopiero mając pieniadze na koncie będziemy zadatkowac materiały. Inna bajka ze budowa rusza w czerwcu, a do tego czasu sporo może się wydarzyc. MAmy jedank wykonawce, którego jestesmy pewni (tzn ze na na lodzie nie zostawi) a to już i tak sporo na dzień dzisiejszy )) Pozdrawiam i życze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts