Mistic_2005 15.12.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Witajcie kochani,myśle, że wiele osób po moich postach zauważyło juz że stawiam dopiero pierwsze kroki w "budownictwie jednorodzinnym" i cały czas się dokształcam.Nie jestem Alfą ani Omegą więc proszę "Tych" którzy juz wiedzą, lub mają doświadczenie o poradę. Kupiliśmy działkę - media są w drodze - prąd, woda i .... nic wiecej. Nie ma gazu i pewnie nie będzie bo cała miejscowość (pięknie połozona pod średnim miasteczkiem) nie ma od zawsze (przynajmniej taką posiadam wiedze). Chcemy założyć ogrzewanie podłogowe (salon, kuchnia, lazienka) - cały czas czytam publikacje i posty w tym temacie. Ale problem jest inny - jaki mamy sobie poradzić bez gazu? Nie chcemy zbiornika koło domu, ani w ziemi.Co załozyć jaki piec, kominek - coś co będzie działało na prąd nie na gaz (bo tego nie mamy). Kochani podpowiedźcie, doradzcie, nakierujcie - wiem że na forum jest mnóstwo życzliwych osób i myśle, że kogos zainteresuje ten temat i pomoc któa ułatwi nam drogę. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 15.12.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Opcji jest co najmniej kilka: 1) dla wytrwałych i ceniacych niskie koszty - kocioł na paliwa stałe2) jak wyzej ale dla mnej wytrwałych - kocioł na palia stałe z zasobnikiem i podajnikiem automatycznym (np ekogroszek, pelety itp)3) dla lubiacych domowe ognisko - kominek z płaszczem wodnym (wedlug mnie nie nadaje sie jako jedyne zrodlo ciepla)4) dla wygodnych nowatorów - pompa ciepła (tu najlepiej miec ciezka glebe na dzialce i wysoki poziom wod gruntowych)5) dla wygodnych nienowatorów - piece akumulacujne elektryczne Dodatkowo do opcji 1,2 i 4 mozna zastosowac kominek z płaszczem wodnym lub z DGP (dystrybucja gorącego powietrza) - kazdy jakas tam wade ma i kwestia decyzji co jest lepsze indywidualnie (np plaszcz wodny powoduje czesto zadymiona szybe w kominku, a DGP z kolei przy wylocie z kratek zawsze powoduje osadzanie sie kurzu i ciemne plamy). Ile osob tyle szkół. Jak juz wczesniej pisałem - wszystko zalezy jak sobie cenisz komfort uzytkowania i ile jestes w stanie zaplacic. Najdrozej wyjdzie zapewne grzanie pradem, pompa cieola to ciagle novum i latwo cos niepoprawnie podlaczyc (nie wspominam o wysokiej cenie sameo urzadzenia) ale koszty i komfort uzytkowania sa bardzo zachecajace. Najtaniej obecnie wyjdzie grzac paliwem stałym tyle ze trzeba kotłownie i kotłować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 15.12.2007 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Wielkie dzięki za informację i poradę.Komfort tak lubię. Cena - no cóż myśle, że epiej zapłacić wiecej za "urządzenie" i ograniczyć późniejsze koszty uzytkowania.Jest tylko jeden problem - pisałeś o wysokim poziomie wód gruntowych.Niestety wysoki nie jest ponieważ podpiwniczamy garaż - 25m2. A co jest najlepsze przy "współpracy" z podłogówką (podłogą ogrzewaną)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 15.12.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 rozumiem wiec ze kierowalbys sie na pompe ciepla - jest tu kilka dlugasnych watkow na ten temat. Wysoki poziom wod gruntowych jest pomocny ale nie jest niezbedny. Na pompe ciepla jako samo urzadzenie potrzeba wydac okolo 30k pln (choc rozbieznosc jest znaczna). Druga sprawa to kolektor dolny (stanowi zrodlo ciepla dla pompy) ktory moze byc rowniez wykonany na kilka sposobow - od poziomego ulozenia rur na glebokosci okolo 2m do kilku odwiertow w postaci prawie ze studni glebinowych. Rozne wymogi, na niektore potrzeba dodatkowych pozwolen, na inne wiecej miejsca itp. Dlugo by o tym pisacOgrzewanie podlogowe to instalacja niskotemperaturowa wiec najlepiej pompa ciepla ktora wlasnie takiej instalacji wymaga. Niemniej kotly na paliwa stale (w tym kominek z plaszczem wodnym) rowniez moze zasilac podlogowke - potrzeba jedynie miec uklad mieszajacy ktory nie dopusci zbyt cieplej wody do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 15.12.2007 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Ogrzewanie podlogowe to instalacja niskotemperaturowa wiec najlepiej pompa ciepla ktora wlasnie takiej instalacji wymaga. Niemniej kotly na paliwa stale (w tym kominek z plaszczem wodnym) rowniez moze zasilac podlogowke - potrzeba jedynie miec uklad mieszajacy ktory nie dopusci zbyt cieplej wody do instalacji. Kurcze trochę mnie ta cena za POMPę przeraziła. Słyszałem wiele od znajomych o kominku z płaszczem wodnym. Notabene w projekcie żona zażyczyła sobie kominek (wiesz wieczory, wino, wspólne rozmowy, znajomi itp.). Ale wczesniej pisałeś że kominek z płaszczem wodnym nie za bardzo się nadaje wiec nie wiem czy warto wogóle brać ten temat pod uwagę. Domek będzie miał ok. 130 m2 (4 pokoje, mamy dwójkę dzieci - to znaczy jedno, drugie urodzi się w lipcu ) I jak w którym kierunku mam szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 15.12.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 gdybym nie mial u siebie gazu to pewnie bym sie zdecydowal na pompe ciepla - w gminie jest nawet program dofinansowania ze srodkow unijnych (tzn rusza projekt). Kominek z PW jest o tyle uciazliwy ze musisz palic i dokladac caly czas wiec na wino itp juz ci sil nie zostanie po rabaniu szczap i dokladaniu co 2-3 godziny PC kosztuje ale jak poczytasz dokladniej to bedziesz wiedzial na co uwazac i partacza wyczujesz na odległość bo wedlug mnie fachowosc polskich instalatorow PC to najbardziej ryzykowna sprawa w calej sprawie pt pompa ciepla. Kominek mozesz miec do celow rekreacyjnych no wlasnie typu wino i wieczor i wtedy nawet DGP nie ma sensu robic tylko zwykly wklad z szyba. Ja mam kociol gazowy kondensacyjny, na polowie powierzchni podlogowka, do tego duze kaloryfery zeby pracwalo to na ak najnizszych parametrach i by kociol kondensowal. Kominek zostawiam tylko dla rekreacji Wielkosc domu i ilosc dzieci nie ma duzego znaczenia bo konkretny typ instalacji dobiera sie odpowiednio do powierzchni i wymagan cwu - sa pompy ciepla na domy 50m2 i sa takie na 550m2. To samo z kotlami na paliwa stale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 15.12.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Kurcze trochę mnie ta cena za POMPę przeraziła. Słyszałem wiele od znajomych o kominku z płaszczem wodnym. Notabene w projekcie żona zażyczyła sobie kominek (wiesz wieczory, wino, wspólne rozmowy, znajomi itp.). Ale wczesniej pisałeś że kominek z płaszczem wodnym nie za bardzo się nadaje wiec nie wiem czy warto wogóle brać ten temat pod uwagę. Domek będzie miał ok. 130 m2 (4 pokoje, mamy dwójkę dzieci - to znaczy jedno, drugie urodzi się w lipcu ) I jak w którym kierunku mam szukać? Myślę , że kominek to tak bardziej w celach rekreacyjno rozrywkowych , ewentualnie wspomaganie ogrzewania od czasu do czasu. Kominek jako podstawowe żródło ogrzewania to po prostu kotłownia w salonie (oczywiście to jest tylko moje zdanie). A do grzania może piec na ekogroszek lub pelety? Albo prąd, ale wtedy trzeba pomyśleć o oszczędzaniu energii (czyli super ocieplony domek, rekuperator, gwc, może solary?) .Opcji dużo , ale wybrać musisz sam. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 16.12.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Miałem rok temu ten sam dylemat.Pierwotnie w projekcie zaplanowałem zbiornik z gazem bo za około 6 lat miał być gaz sieciowy.Ze względu na koszty eksploatacji zrezygnowałem na rzecz pompy ciepła ( dom 223 m po podłodze,wszędzie podłogówka,odwierty pionowe).Rozważałem różne warianty.Jednak postanowiełem,że "duzo na początku a mało potem"Musisz się jednak liczyć z wydatkiem na pompę z kolektorem od 30 do 50 kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanJan 17.12.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Witajcie kochani, myśle, że wiele osób po moich postach zauważyło juz że stawiam dopiero pierwsze kroki w "budownictwie jednorodzinnym" i cały czas się dokształcam. Nie jestem Alfą ani Omegą więc proszę "Tych" którzy juz wiedzą, lub mają doświadczenie o poradę. Kupiliśmy działkę - media są w drodze - prąd, woda i .... nic wiecej. Nie ma gazu i pewnie nie będzie bo cała miejscowość (pięknie połozona pod średnim miasteczkiem) nie ma od zawsze (przynajmniej taką posiadam wiedze). Chcemy założyć ogrzewanie podłogowe (salon, kuchnia, lazienka) - cały czas czytam publikacje i posty w tym temacie. Ale problem jest inny - jaki mamy sobie poradzić bez gazu? Nie chcemy zbiornika koło domu, ani w ziemi. Co załozyć jaki piec, kominek - coś co będzie działało na prąd nie na gaz (bo tego nie mamy). Kochani podpowiedźcie, doradzcie, nakierujcie - wiem że na forum jest mnóstwo życzliwych osób i myśle, że kogos zainteresuje ten temat i pomoc któa ułatwi nam drogę. Pozdrawiam serdecznie Ja kiedy kupiłem działkę i zdecydowałem się na budowę domu byłem w podobnej sytuacji. Moim wyborem była pompa ciepła z ogrzewaniem podłogowym w całym domu. Dzisiaj olej opałowy i LPG to pomyłka, ceny tych mediów będą stale rosły i z tym należy się pogodzić. Jeśli nie pompa ciepła to lepiej zdecydować się na pelety lub ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts