kolektor1 22.11.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam. zyga350 napisał: Argumentam jest wysoka temperatura glikolu wychodzącego z solarów.U mnie też jest twardy lut. A ta wysoka temperatura nie przekroczy przecież 110 stopni a lut miękki wytrzymuje ponad 200. Przy kolektorach można połączyć "konexami" reszta na miękko - jest wygodnie. W większości sprzedawane heat pipe nie osiągają w stagnacji więcej jak 140 stopni na skraplaczu. pozdrawiam Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 22.11.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam. zyga350 napisał: Argumentam jest wysoka temperatura glikolu wychodzącego z solarów.U mnie też jest twardy lut. A ta wysoka temperatura nie przekroczy przecież 110 stopni a lut miękki wytrzymuje ponad 200. Przy kolektorach można połączyć "konexami" reszta na miękko - jest wygodnie. W większości sprzedawane heat pipe nie osiągają w stagnacji więcej jak 140 stopni na skraplaczu. pozdrawiam Witold Nie wnikam jaki lut ma jaką wytrzymałość.Zrobili na twardy bo tak ma być i tyle mnie to obchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych Warsaw 23.11.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam, W temacie "kolektory na połać czy w połać" pojawiła się sprawa jakości kolektorów firmy fakro. Chciałbym zapytać czy ktoś ma jakieś doświdczenia z tymi produktami. Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murujdom 25.11.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Zastanawiam się nad zastosowaniem uproszczonego systemu solarnego. Czy można wykorzystać istniejący system c.o. - obieg i pompkę c.o., bojler jako zasobnik c.w.u.,zakupić tylko kolektor słoneczny i włączyć je w obieg centralnego ogrzewania, jako jeden z odbiorników. Należałoby odciąć grzejniki i piec więc woda krążyłaby tylko między kolektorem a bojlerem. Korzystanie tylko latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 02.12.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 witam wszystkich, powiedzcie proszę ile może kosztować montaż 2 kolektorów płaskich (dach o kącie nachylenia 25o ; dachówka ceramiczna) ... dostałem wycenę robocizny na 1200 zł i nie wiem co o tym sądzić instalacja do solarów jest przygotowana (puszczone rury z nierdzewki na strych), kocioł ma całą automatykę wbudowaną (Immergas Solar) czy to duża czy normalna kwota za przykręcenie solarów na dachu, spięcie z piecem i uruchomienie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 02.12.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 a mnie interesi sprawa zasobnika - załóżmy, że chce teraz pociągnąć rurki/kable na poddasze z myślą o kiedysiejszej inwestycji w solary. Czu jest sens już teraz kupować 300l zasobnik z podwójną wężownicą (rodzina w perspektywie 4 osobowa ale na razie 2) ? czy lepiej kupić coś mniejszego a potem wymienić wraz z instalacją solarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 03.12.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Lepiej od razu kupić odpowiedni zbiornik. 1200PLN za montaż kolektorów to moim dobra cena. Z uwagi na kąt pochylenia dachu radziłbym zwiększyć pochylenie kolektorów o ~20-25st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 03.12.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 1200PLN za montaż kolektorów to moim dobra cena. Z uwagi na kąt pochylenia dachu radziłbym zwiększyć pochylenie kolektorów o ~20-25st. kąd podniosę do ok 35stopni dzięki wielkie za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 04.12.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Ja z takim pytaniem: dlaczego nie stosuje się obiegu grawitacyjnego (tylko zawsze jest pompka wymuszająca obieg glikolu)? Z tego co się pobieżnie orientuję, to wystarczy że solaru zamontujemy przybajmniej 30cm poniżej zasobnika. Były by oszczędności na prądzie lub nawet uniezależnienie się od niego. Proszę o komentarz.I druga sprawa: czy warto stosować instalację z dwoma zasobnikami : woda z wodociągów (temp ok 8stC) będzie wstępnie podgrzewana przez solary w pierwszym nawet w pochmurne dni i dopiero taka pójdzie do właściwego zasobnika. Wydaje mi się, że to sprawniejszy układ, niż z jednym zasobnikiem, gdzie co prawda woda układa się warstwowo, no ale nie wierzę że wpuszczając dołem 8stC, gdziena górze było 70stC nie spowodujemy choć częsciowego wymieszania. PozdrawiamM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.12.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Układy grawitacyjne stosuje się przeważnie w instalacjach bezciśnieniowych.Przy dwóch zbiornikach mamy większe straty energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 04.12.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 A jakie to układy bezciśnieniowe? "Przeważnie", tzn nie zawsze? A kiedy nie?Skąd się biorą te straty energii i do jakich niekorzystnych konsekwencji prowadzą?Mógłbym prosić o rozwinięcie tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.12.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Takie ustrojstwo będzie np. wyglądać tak: http://linuo-paradigma.com/UpFiles/Article/2009101710263987448.jpg W Polsce stosowane rzadko, głównie na ogródkach działkowych. Najpierw napuszczamy wody do zbiornika (rury szklane są włożone bezpośrednio w zbiornik), czekamy aż woda się ogrzeje i dopiero używamy - ciśnienie wody w wylewce jest grawitacyjne. Rozwiązanie głównie spotykane w Grecji, Włoszech i Hiszpanii.Wiem, że parę lat temu pewien developer k. Warszawy promował takie instalacje oparte o kolektory płaskie z Australii ale zaprzestali tego. Każdy zbiornik ma jakieś straty dobowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 07.12.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Oo, jeszcze nie widziałem czegoś takiego . Ale mi nie chodziło o zbiornik zintegrowany z kolektorem, po prostu mógłbym kolektor umieścić tuż nad rynną, a zasobnik nad sufitem podwieszanym-tuż pod szczytem dachu. Do systemu z dwoma zasobnikami wlaściwie jestem przekonany. Często jest zresztą tak, że kupując kolektory otrzymuje się zasobnik 120L. niejako gratis i wtedy trzeba i tak dokupować większy. Mam jeszcze takie pytanie: czy wykonuje się zasobniki poziome , które zmieściły by się w przestrzeni międzysufitowej? Wiem, że szlag wtedy trafia warstwowe układanie się wody, ale cóż...kompromisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 06.01.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam. Mam zakupiony cały system solarny ,który czeka na montaż i doczekać sie nie może. W związku z tym mam pytanie -jakie są koszty montażu???( podłączenie 2 szt solarów na dachu i odpalenia całego systemu w kotłowni) - Piec vaillanta i zasobnik juz ogrzewaja dom od tamtego roku.Instalacja pod solary tez jest wykonana. Brak tylko systemu solaarnego do ogrzewania wody. Nasz hydraulik nie ma ciagle czasu więc szukamy kogos innego i nie wiemy jakie sa ceny bo umówiona kwota była wliczona w kompleksowa instalacje całego domu-a zreszta jest to cena sprzed roku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 06.01.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Mnie wyliczono ok. 1200 pln,z vatem,napelnieniem,odpowietrzeniem,montazem,calosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester 1 31.01.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 witam, załapałem sie na dofinansowanie na kolektory i kociol gazowy do c.o. powierzchnia ok. 140m2/ 3 osoby chcialbym solarami wspomagac c.o. co firma to inne teorie - próżniowe czy płaskie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 31.01.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam. czester 1 napisał: witam, załapałem sie na dofinansowanie na kolektory i kociol gazowy do c.o. powierzchnia ok. 140m2/ 3 osoby chcialbym solarami wspomagac c.o. co firma to inne teorie - próżniowe czy płaskie?? Poczytaj: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=publikacja3 pozdrawiam Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester 1 31.01.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 ...hmm, jest to ujete tylko w jednym zdaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 01.02.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 witam, załapałem sie na dofinansowanie na kolektory i kociol gazowy do c.o. powierzchnia ok. 140m2/ 3 osoby chcialbym solarami wspomagac c.o. co firma to inne teorie - próżniowe czy płaskie?? Gratuluję. Podjedź na ul. Kruczkowskiego 27 w Dąbrowie Górniczej i porozmawiaj na ten temat. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 01.02.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Witam, Mam pytanie czy zawsze oprócz rur miedzianych do solarów należy doprowadzić przewód elektryczny?Jeżeli tak to jaki? Gdzie ma zostać doprowadzony jego drugi koniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts