Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, nie jestem jakimś dobrym znawcą kolektorów, ale na ich stronie : http://www.veelman.com/produkty/kolektory-solarne-rurowe.html są kolektory rozróżnionone na heat-pipe oraz na u-pipe, tak więc tylko tyle mogę dodać.

Piotr

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam......jestem "zielony" jeśli chodzi o solary itp.....ale chciałbym się zorientować w temacie. Po sezonie grzewczym mam zamiar zmodernizować kotłownię i wyrzucić stary zasypowy piec a zastąpić go kotłem na ekogroszek ( nie mam gazu ziemnego w okolicy i mieć nie będę). Zastanawiam się na takim układem, żeby zimą grzać dom i cwu ekogroszkiem a latem cwu solarkami. Tylko nie wiem, czy te solary mają sens z kotłem na ekogroszek, czy tylko mogą współpracować z kotłami gazowymi lub olejowymi? Edytowane przez jorgo

Pytanie do RAPczyn jeśli mogę.W moich już kilkuletnich solarach po małym przeglądzie serwisowym(wymiana (termometru) ,serwisant zmienił mi jeden parametr.Wartość uo w ustawieniach użytkownika z 15stC zmienił na 8stC.Jest to parametr odpowiadający różnicy temperatur pomiędzy T1 czujki na kolektorze a T2 na ZCWU,co jak to określi będzie częściej włączało PK.Wcześniej ta różnica wynosiła 15stC.Jakoś to do mnie nie przemawia.

pzdr

Kolektorom słonecznych wszystko jedno z jakim źródłem współpracują.

Ps. U mnie, o godzinie 11:30 maksymalna temperatura kolektora wynosiła 105,9stC (AquaSystem).

chcesz powiedzieć ,że temp. płynu z kolektora w kierunku wymiennika miała 105stC?To powiedz jaka była na wyjściu z podgrzewacza do kolektora.Jak jest lato to jaka jest wtedy ta różnica temp. przykładowo

Kolektorom słonecznych wszystko jedno z jakim źródłem współpracują.

Ps. U mnie, o godzinie 11:30 maksymalna temperatura kolektora wynosiła 105,9stC (AquaSystem).

Czy dobrze rozumuję, że masz instalacje z solarami, tylko ze czynnikiem "chłodzącym czy grzejącym?" jest woda??? :o

a nie zamarznie to? i czy taka instalacja jest tańsza niż normalna?

A u mnie 215stopni (też Aqua System)

Małe spóźnienie i czopy lodowe na kolanach w instalacji. Dzięki Bogu, że tylko lód rozerwał kolana a para rozerwała dwie u rurki. No i dało się bardzo szybko zlokalizować bo na tą ilość posiadanych rur to mogło być trudne.

Witold

Edytowane przez kolektor1
A u mnie 215stopni (też Aqua System)

Małe spóźnienie i czopy lodowe na kolanach w instalacji. Dzięki Bogu, że tylko lód rozerwał kolana a para rozerwała dwie u rurki. No i dało się bardzo szybko zlokalizować bo na tą ilość posiadanych rur to mogło być trudne.

Witold

Ładne temperatury macie.Ładne poduszki powietrzne musicie chyba mieć?.Nie wypowiem się o temp w swoich solarach bo jak zwykle nikt mi nie uwierzy.

Ładne temperatury macie.Ładne poduszki powietrzne musicie chyba mieć?.Nie wypowiem się o temp w swoich solarach bo jak zwykle nikt mi nie uwierzy.

Eee pochwal się, uwierzymy, tylko nie kłam bo to łatwo zweryfikować!!!

Witold

Czy dobrze rozumuję, że masz instalacje z solarami, tylko ze czynnikiem "chłodzącym czy grzejącym?" jest woda??? :o

a nie zamarznie to? i czy taka instalacja jest tańsza niż normalna?

Woda kotłowa jest medium płynącym w instalacji. Inwestycja i utrzymanie jest również tańsze.

chcesz powiedzieć ,że temp. płynu z kolektora w kierunku wymiennika miała 105stC?To powiedz jaka była na wyjściu z podgrzewacza do kolektora.Jak jest lato to jaka jest wtedy ta różnica temp. przykładowo

Temperatura na powrocie w okolicach 27stC.

Woda kotłowa jest medium płynącym w instalacji. Inwestycja i utrzymanie jest również tańsze.

Temperatura na powrocie w okolicach 27stC.

A mógłbyś dać jakieś linki żeby zobaczyć takie zestawy solarne na wodę? a takie zestaw jest tańszy od takiego z glikolem?

A mógłbyś dać jakieś linki żeby zobaczyć takie zestawy solarne na wodę? a takie zestaw jest tańszy od takiego z glikolem?

Co rozumiesz przez:

zestawy solarne na wodę
.Czynnikiem płynącym przez solar jest płyn(który ma jakiś tam zakres temp. np od -50 do +300stC) a nie woda.Może RAPczyn zalał solary wodą,ale użytkuje je tylko w lecie.Nie czytam o AQUA-system więc się nie wypowiem.Mógł zrobić jeszcze tak ,że non stop grzeje wodę w ZCWU do , którego jest wpięty solar,tym samym PK pracuje cały czas i odbiera temp z ZCWU który podgrzewany jest przez inne źródło.Ale czy to ma jakiś sens?

RAPczyn twoje solary osiągnęły temp na górze w solarze 105 stC.Zagrzały wodę w ZCWU do jakiej temp?Jaką temp była na wyjściu z ZCWU w kierunku solara?

A powiedzcie...czy można samemu zainstalować taki zestaw solarny, czy potrzebna jest jakaś wiedz specjalistyczna.......:-)

Wychodzę z takiego założenia: jak wiesz jak się trzyma młotek i do czego służą kombinerki to z powodzeniem jesteś sam taki zestaw zamontować. Czego nie będziesz pewien to tu znajdziesz poradę.

pozdrawiam.

Witold

O Aqua System można poczytać TU lub TU (de).

Wczoraj przy temperaturach rzędu -7st na powietrzu i pięknym słoneczku, do godziny 12:30 maksymalna temperatura podczas pracy kolektora wynosiła 99,8stC, temperatura powrotu w danym momencie wynosiła 40,8stC, a temperatura w zbiorniku na dole 38,8stC. Zaznaczam iż zużycie wody jest małe, a zbiornik pojemności 300l nie ma innego źródła ciepła.

• 2 weeks później...

witam

A ja zapytam wyprzedzajac pory roku . Zakładajac lato i super słoneczko, ja wyjeżdzam sobie na urlop . Jak zabezpieczyć układ solarny przed przegrzaniem sie , bo wiadome odbioru ciepłej wody nei bedzie w tym czasie .

• 2 weeks później...

No właśnie ...z tymi solarami to tylko dużo kłopotów, wiele znaków zapytania .

Bo trochę się ostatnio interesuję tym tematem i nasuwa się wiele pytań. Najbardziej mnie zastanawia sens instalowania samych solarów, bo największe zapotrzebowanie a naszym klimacie mamy zimą, gdyz trzeba ogrzewać dom, a wtedy solary są bezużyteczne.........latem wprawdzie grzejemy wodę, ale wtedy solary mają nadmiar energii i tego nadmiaru nie można zmagazynować i wykorzystać do ogrzewania.

Jedyny sens instalacji solarnej widzę w przypadku posiadania basenu....wtedy jak najbardziej się sprawdzi, ale w statystycznej rodzienie 2+2 grzenie tylko cwu to chyba ich instalowanie jest nieuzasadnione.

To już każdy musi sobie indywidualnie podliczyć. Jednemu się opłaci, innemu nie. A jeszcze inny założy instalację dla czystej wygody, żeby nie smrodzić piecem w środku lata.

A co do zabezpieczenia latem przed przegrzaniem - zazwyczaj jest możliwość uruchomienia trybu wakacyjnego na sterowniku - wtedy w nocy ciepły glikol jest wypompowywany na dach do kolektorów w celu schłodzenia instalacji. Ostatecznością jest przykrycie kolektorów na czas dłuższego wakacyjnego wyjazdu.