piotr-kaczor 01.02.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam, nie jestem jakimś dobrym znawcą kolektorów, ale na ich stronie : http://www.veelman.com/produkty/kolektory-solarne-rurowe.html są kolektory rozróżnionone na heat-pipe oraz na u-pipe, tak więc tylko tyle mogę dodać. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 09.02.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 (edytowane) Witam......jestem "zielony" jeśli chodzi o solary itp.....ale chciałbym się zorientować w temacie. Po sezonie grzewczym mam zamiar zmodernizować kotłownię i wyrzucić stary zasypowy piec a zastąpić go kotłem na ekogroszek ( nie mam gazu ziemnego w okolicy i mieć nie będę). Zastanawiam się na takim układem, żeby zimą grzać dom i cwu ekogroszkiem a latem cwu solarkami. Tylko nie wiem, czy te solary mają sens z kotłem na ekogroszek, czy tylko mogą współpracować z kotłami gazowymi lub olejowymi? Edytowane 10 Lutego 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.02.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Kolektorom słonecznych wszystko jedno z jakim źródłem współpracują. Ps. U mnie, o godzinie 11:30 maksymalna temperatura kolektora wynosiła 105,9stC (AquaSystem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.02.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Pytanie do RAPczyn jeśli mogę.W moich już kilkuletnich solarach po małym przeglądzie serwisowym(wymiana (termometru) ,serwisant zmienił mi jeden parametr.Wartość uo w ustawieniach użytkownika z 15stC zmienił na 8stC.Jest to parametr odpowiadający różnicy temperatur pomiędzy T1 czujki na kolektorze a T2 na ZCWU,co jak to określi będzie częściej włączało PK.Wcześniej ta różnica wynosiła 15stC.Jakoś to do mnie nie przemawia. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.02.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Histereza przy jakiej ma się włączyć pompa. Ogólnie rzecz ujmując 8stK będzie dobrą różnicą w normalnych instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.02.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Kolektorom słonecznych wszystko jedno z jakim źródłem współpracują. Ps. U mnie, o godzinie 11:30 maksymalna temperatura kolektora wynosiła 105,9stC (AquaSystem). chcesz powiedzieć ,że temp. płynu z kolektora w kierunku wymiennika miała 105stC?To powiedz jaka była na wyjściu z podgrzewacza do kolektora.Jak jest lato to jaka jest wtedy ta różnica temp. przykładowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 10.02.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Kolektorom słonecznych wszystko jedno z jakim źródłem współpracują. Ps. U mnie, o godzinie 11:30 maksymalna temperatura kolektora wynosiła 105,9stC (AquaSystem). Czy dobrze rozumuję, że masz instalacje z solarami, tylko ze czynnikiem "chłodzącym czy grzejącym?" jest woda??? a nie zamarznie to? i czy taka instalacja jest tańsza niż normalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.02.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 (edytowane) Ps. U mnie, o godzinie 11:30 maksymalna temperatura kolektora wynosiła 105,9stC (AquaSystem). A u mnie 215stopni (też Aqua System) Małe spóźnienie i czopy lodowe na kolanach w instalacji. Dzięki Bogu, że tylko lód rozerwał kolana a para rozerwała dwie u rurki. No i dało się bardzo szybko zlokalizować bo na tą ilość posiadanych rur to mogło być trudne. Witold Edytowane 10 Lutego 2011 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.02.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 A u mnie 215stopni (też Aqua System) Małe spóźnienie i czopy lodowe na kolanach w instalacji. Dzięki Bogu, że tylko lód rozerwał kolana a para rozerwała dwie u rurki. No i dało się bardzo szybko zlokalizować bo na tą ilość posiadanych rur to mogło być trudne. Witold Ładne temperatury macie.Ładne poduszki powietrzne musicie chyba mieć?.Nie wypowiem się o temp w swoich solarach bo jak zwykle nikt mi nie uwierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.02.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ładne temperatury macie.Ładne poduszki powietrzne musicie chyba mieć?.Nie wypowiem się o temp w swoich solarach bo jak zwykle nikt mi nie uwierzy. Eee pochwal się, uwierzymy, tylko nie kłam bo to łatwo zweryfikować!!! Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.02.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Czy dobrze rozumuję, że masz instalacje z solarami, tylko ze czynnikiem "chłodzącym czy grzejącym?" jest woda??? a nie zamarznie to? i czy taka instalacja jest tańsza niż normalna? Woda kotłowa jest medium płynącym w instalacji. Inwestycja i utrzymanie jest również tańsze. chcesz powiedzieć ,że temp. płynu z kolektora w kierunku wymiennika miała 105stC?To powiedz jaka była na wyjściu z podgrzewacza do kolektora.Jak jest lato to jaka jest wtedy ta różnica temp. przykładowo Temperatura na powrocie w okolicach 27stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.02.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Woda kotłowa jest medium płynącym w instalacji. Inwestycja i utrzymanie jest również tańsze. Temperatura na powrocie w okolicach 27stC. A mógłbyś dać jakieś linki żeby zobaczyć takie zestawy solarne na wodę? a takie zestaw jest tańszy od takiego z glikolem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.02.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 A mógłbyś dać jakieś linki żeby zobaczyć takie zestawy solarne na wodę? a takie zestaw jest tańszy od takiego z glikolem? Co rozumiesz przez: zestawy solarne na wodę.Czynnikiem płynącym przez solar jest płyn(który ma jakiś tam zakres temp. np od -50 do +300stC) a nie woda.Może RAPczyn zalał solary wodą,ale użytkuje je tylko w lecie.Nie czytam o AQUA-system więc się nie wypowiem.Mógł zrobić jeszcze tak ,że non stop grzeje wodę w ZCWU do , którego jest wpięty solar,tym samym PK pracuje cały czas i odbiera temp z ZCWU który podgrzewany jest przez inne źródło.Ale czy to ma jakiś sens? RAPczyn twoje solary osiągnęły temp na górze w solarze 105 stC.Zagrzały wodę w ZCWU do jakiej temp?Jaką temp była na wyjściu z ZCWU w kierunku solara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.02.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 A powiedzcie...czy można samemu zainstalować taki zestaw solarny, czy potrzebna jest jakaś wiedz specjalistyczna....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.02.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 A powiedzcie...czy można samemu zainstalować taki zestaw solarny, czy potrzebna jest jakaś wiedz specjalistyczna....... Wychodzę z takiego założenia: jak wiesz jak się trzyma młotek i do czego służą kombinerki to z powodzeniem jesteś sam taki zestaw zamontować. Czego nie będziesz pewien to tu znajdziesz poradę. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 15.02.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 O Aqua System można poczytać TU lub TU (de).Wczoraj przy temperaturach rzędu -7st na powietrzu i pięknym słoneczku, do godziny 12:30 maksymalna temperatura podczas pracy kolektora wynosiła 99,8stC, temperatura powrotu w danym momencie wynosiła 40,8stC, a temperatura w zbiorniku na dole 38,8stC. Zaznaczam iż zużycie wody jest małe, a zbiornik pojemności 300l nie ma innego źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 15.02.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 no no no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 24.02.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 witamA ja zapytam wyprzedzajac pory roku . Zakładajac lato i super słoneczko, ja wyjeżdzam sobie na urlop . Jak zabezpieczyć układ solarny przed przegrzaniem sie , bo wiadome odbioru ciepłej wody nei bedzie w tym czasie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 05.03.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 No właśnie ...z tymi solarami to tylko dużo kłopotów, wiele znaków zapytania .Bo trochę się ostatnio interesuję tym tematem i nasuwa się wiele pytań. Najbardziej mnie zastanawia sens instalowania samych solarów, bo największe zapotrzebowanie a naszym klimacie mamy zimą, gdyz trzeba ogrzewać dom, a wtedy solary są bezużyteczne.........latem wprawdzie grzejemy wodę, ale wtedy solary mają nadmiar energii i tego nadmiaru nie można zmagazynować i wykorzystać do ogrzewania.Jedyny sens instalacji solarnej widzę w przypadku posiadania basenu....wtedy jak najbardziej się sprawdzi, ale w statystycznej rodzienie 2+2 grzenie tylko cwu to chyba ich instalowanie jest nieuzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 08.03.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 To już każdy musi sobie indywidualnie podliczyć. Jednemu się opłaci, innemu nie. A jeszcze inny założy instalację dla czystej wygody, żeby nie smrodzić piecem w środku lata.A co do zabezpieczenia latem przed przegrzaniem - zazwyczaj jest możliwość uruchomienia trybu wakacyjnego na sterowniku - wtedy w nocy ciepły glikol jest wypompowywany na dach do kolektorów w celu schłodzenia instalacji. Ostatecznością jest przykrycie kolektorów na czas dłuższego wakacyjnego wyjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts