kowalio 13.06.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Dzięki AWik a czy ktoś mający rurowe próżniowe może się wypowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 13.06.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 czyli ogolnie prozniowe sa lepsze,chodzi oo to ze bedziemi mieli kociol a zeby latem niemeczyc sie z podsypywaniem wegla to solar by nam grzal wode w tym okresie,wiadomo ze zima juz kociol bedzie podgrzewal dom i wode My już trzeci sezon użytkujemy ten najtańszy zestaw Hewalexu i jesteśmy bardzo zadowoleni. a mozesz podać dokładnie jaki uzytkujecie;)moze sie skusimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.06.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Dzięki AWik a czy ktoś mający rurowe próżniowe może się wypowiedzieć ? Z tego co pamiętam to 9m^2 kol. próżniowo-rurowego, dziennie w kwietniu dawało około 25kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 13.06.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Użytkujemy takie dwa http://www.hewalex.com.pl/doc/0/produkt?pid=1&language=plczyli wg Hewalexy pow. netto absorbera wynosi 1,83m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 14.06.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 a jak jest z montażem solarów?ile firm sobie biorą za taki montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.06.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Dzięki AWik a czy ktoś mający rurowe próżniowe może się wypowiedzieć ? Z tego co pamiętam to 9m^2 kol. próżniowo-rurowego, dziennie w kwietniu dawało około 25kWh. wybacz ale to co napisałeś to jest typowy marketing, rzuciłeś wartość która wzięła się z sufitu, przy jakich urządzeniach i parametrach pracy, prawdę mówiąc nie wierzę w to że przy typowym zestawie i typowych parametrach pracy kolektorów można w domu jednorodzinnym uzyskać taki rezultat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 15.06.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 no tak 4 tyś za montaż to sporo,a czy samemu da radę zamontować czy raczej się człowiek namęczy,bo sam wydatek niejest duży za kolektory ale właśnie ten montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 15.06.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 specjalistyczne firmy biorą koło 13 tyś za solar z montażem a zestaw który montują na allegro kosztuje 7 tyś więc łatwo obliczyć ile kosztuje usługa montażu A ja za montaż biorę połowę różnicy pomiędzy zeztawem na alegro a podaną przez ciebie ceną z montażem to znaczy jeżeli zestaw kosztuje 7 tyś to z montażem 10 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 15.06.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Koszt montażu to indywidualna sprawa każdej instalacji, wiadomo. W przypadkach instalacji niestwarzających problemów można liczyć 2500pln netto w górę. 1950 automatyka SystaSolar oraz Solar MES zlicza ilość energii oraz godziny pracy pompy. Dziś o godzinie 11:10 było załadowane 4kWh - 3,5m^2 próżniowo-rurowy (2001rocznik, rury poprzedniej generacji), zbiornik 300L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 15.06.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 1950 automatyka SystaSolar oraz Solar MES zlicza ilość energii oraz godziny pracy pompy. Dziś o godzinie 11:10 było załadowane 4kWh - 3,5m^2 próżniowo-rurowy (2001rocznik, rury poprzedniej generacji), zbiornik 300L wyobraź sobie że wiem o tym, sam mam automatykę Kromschredera która robi także zlicza uzysk, jak napisałem w warunkach przeciętnych przeciętna instalacja nie ma prawa mieć takich uzysków, możliwe jest to przy ładowaniu zasobnika pierwszy raz gdy delta t jest niespotykanie duża i słońce może ładować zasobnik bez przerwy, przy normalnych warunkach gdy różnica temperatur kształtuje się w granicach 10-15 C jest to niemożliwe i nie ma takich zestawów na rynku które mogły by mieć taki uzysk, doskonale wiesz że kłania się fizyka, mam zasobnik 750 l. i przy różnicy temperatur rzędu 6-9 C cieszę się gdy mam dziennie 6 kWh uzysk zależy nie tylko od czasu operowania słońca na kolektory, ale też od sposobu użytkowania ciepłej wody, ale chyba tego nie muszę Ci tłumaczyć, dlatego jeżeli piszesz o uzysku rzędu 25 kWh,napisz w jakich to było warunkach, bo inaczej jest to nie rzetelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.06.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Zbiornik buforowy z przepływowym przygotowaniem cwu, poj. 1000L, dwa kolektory próżniowo-rurowe pow. netto 9m^2. układ w technice AquaSystem.W domu mieszkają stale 4osoby (2+2), w ciągu dnia są dwie osoby dodatkowe.Temperatur nie podam, nie pamiętam.Będę tam prawdopodobnie w środę to napiszę co będzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.06.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Tak jak pisałem wcześniej, byłem tam (9m^2 CPC, 1000 bufor) w środę o 13:10. Temp.kol.=75stC (maks zarejestrowana 91stC), temp.powrotu=56,1stC, temp.wody dół=57,7stC, moc chwilowa = 4,5kW, uzysk=15kWh. Później w okolicach 15:30 zahaczyłem o instalację 4^2 kol. próżniowo-rurowego CPC, zbiornik 190L - Temp.kol.=80,1stC (maks zarejestrowana 94,7stC), temp.powrotu=51,3stC, temp.wody dół=50,3stC, moc chwilowa = 4,1kW, uzysk=18kWh. Pozdrawiam, może komuś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opolkrz 13.01.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Chciałbym w tym roku zainstalowac w domu kolektory słoneczne. Po zapytaniach w Opolu w seriwsie Sonnenckraft i Roth, po przeglądnięciu forum i przeczytaniu wielu opinii chcę zainstalowac kolektory próżniowe. Mam w domu zbiornik 140 litrów na wode c.u. z grzałką a w zimie jest woda podgrzewana z kotła centralnego ogrzewania. W Opolu zalecano mi zbiornik 300 litrowy (4 ludzi) i Pan z serwisu polecal mi dokupić do mojego zbiornika 140 litrów zbiornik 160 litrowy. Kolektory mogę zamontować na różnych budynkach czy to mieszkalnym czy gospodarczym i dlatego to nie gra dla mnie różnicy. Mam kilka pytań dotyczących szczegółów:1. Montując je na domu mieszkalnym muszę sprowadzić 2 rurki (dopływ i odpływ), jednak mam w domu pomieszczenia powykańczane (nie do kucia) i brak wolnych przewodów kominowych. Czy ktoś może mi powiedzieć czy mając rury znacznej dłlugości i będą one kilkakrotnie załamane nie będę miał za dużo strat ciepła i ile powinny być max. długości rury od kolektora do zbiornika? Czy ma to jakiś negatywny wpływ?2. Z budynków gospodarczych musiałbym te rury położyć w ziemi. Jak to wygląda technicznie, jeżeli to w jakiej otulinie i co ze stratami, czy warto je do ziemi zakopać, czy nie spowoduje to szybszego zniszczenia tych rur ze względu na wilgoć?3. Chciałbym się zamknąć ceną około 10 tys. zł. W tych czasach każdy ze sprzedawców mówi co chce aby sprzedać towar i dlatego proszę mi polecić dobrą firmę z województwa opolskiego zajmująca się handlem i montażem kolektorów słonecznych. Dla mnie bardzo ważna jest fachowość i znajomość tego zagadnienia przez monterów, gdyż muszą się przyłączyć do istniejącej instalacji a i z tym wielu "fachowców" ma problemy.4. Myślę o dogrzewaniu c.o. o kilka stopni w zimie ale co zrobić z nadmiarem ciepła w lato (nie mam basenu, nie mam zamiaru także wypuszczać wody)? Mam na myśli sprawdzone i dobre rozwiązania np. z radiatorem lub co innego Proszę o konkretne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 13.08.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Proszę wszystkich praktyków o wszelkie rady i uwagi dotyczące montażu kolektorów słonecznych Hewalex na dachu krytym dachówką, o nachyleniu 45 st., na stelażu firmowym. Proszę również o uwagi dotyczące samego transportu paneli z rusztowania do miejsca docelowego. Czy na powierzchni, gdzie mają znajdować się kolektory, wystarczy zdjąć dwa rzędy dachówek (będą 2 panele)? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniu12 13.09.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Witam, czy otulina kauczukowa jest rowniez konieczna na powrocie z zasobnika ? Czy mozna by tu zastosowac zwykla otuline ? PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.09.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Wszędzie daje się kauczukową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.09.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Proszę wszystkich praktyków o wszelkie rady i uwagi dotyczące montażu kolektorów słonecznych Hewalex na dachu krytym dachówką, o nachyleniu 45 st., na stelażu firmowym. Proszę również o uwagi dotyczące samego transportu paneli z rusztowania do miejsca docelowego. Czy na powierzchni, gdzie mają znajdować się kolektory, wystarczy zdjąć dwa rzędy dachówek (będą 2 panele)? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Chętnie bym ci pomógł(bo ostatnio bardzo mi to leży) ale nie mogę ponieważ mam kolektory próżniowe-rurowe firmy Hewalex na firmowych stelażach (2szt) ale mocowane do blacho-dachówki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szdar77 19.09.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 chciałbym przed pokryciem dachu podciągnąć( w miejsce gdztie kiedys planuje zamontować solary) rury oraz przewód żeby póżniej nie mieć z tym problemu ,ale tu nasuwa mi sie killka pytań - jakiej srednicy te rury, ile żyłowy kabel i jakiej średnicy wystarczy i czy rury i kabel to wszysko czy coś jeszcze powinienem tam umiescić ?z góry dzięki za porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.09.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Średnica rur wynikać będzie z powierzchni czynnej kolektora, a ta powierzchnia będzie zależna od ilości osób stale korzystających z c.w.u. oraz czy planujesz wspomagać ogrzewanie kolektorami słonecznymi.Przewód do czujnika daj profilaktycznie 3x0,75mm^2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsurm 22.09.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Grzeję wodę ekogroszkiem. Grzejąc od początku maja do końca października spaliłem ok. 1 tony groszku. W domu dwie dorosłe osoby. Szczególnie nie oszczędzamy ale też i nie przesadzamy w drógą stronę.Obecnie cena 1 tony ekogroszku to 730 zł (ostatnio kupiłem 4 t z Bobrek).W związku z powyższym w okresie wiosna lato co roku wydaję na ciepłą wodę ok. 730 zł (bez jesieni i zimy ale wtedy to solary nie mają żadnej sprawności). Zatem zestaw w cenie 8000 PLN zwróci się po ok. 11 latach. Może to długo ale trzeba pamiętać o:- jeszcze kilka lat temu ekogroszek kosztował 500 PLN- wygoda z slolarami nieporównywalna- brak gorącej kotłowni w środku lata- brak kurzuZatem zaczynam coraz poważnie zastanawiać się nad solarami. Dodatkowo jęśli byłyby dopłaty z gminy to wtedy bez najmniejszej wątpliwości inwestycja się opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts