RAPczyn 08.03.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 witam A ja zapytam wyprzedzajac pory roku . Zakładajac lato i super słoneczko, ja wyjeżdzam sobie na urlop . Jak zabezpieczyć układ solarny przed przegrzaniem sie , bo wiadome odbioru ciepłej wody nei bedzie w tym czasie . W AquaSystemie w ogóle się nie przejmujemy tylko cieszymy wakacjami. Przy systemach z glikolem i wakacjach dłuższych niż miesiąc należy np. przykryć kolektory aby uniknąć przyspieszonego zużycia płynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 04.04.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 U mnie hula system Paradigmy ( woda w kolektorach)i faktycznie w/g instrukcji wygląda na to że jest bezobsługowy. Nawet temp rzędu -30 nie są w stanie zrobić mu kuku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 04.04.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam. U mnie hula system Paradigmy ( woda w kolektorach)i faktycznie w/g instrukcji wygląda na to że jest bezobsługowy. Nawet temp rzędu -30 nie są w stanie zrobić mu kuku:) A jak zabraknie prądu to też hula czy zamarza? Bo u mnie rozerwało instalację. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 04.04.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Jeżeli braknie prądu a nie ma Cię w domu to faktycznie może być problem, wtedy UPS może być wyjściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.04.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam. Jeżeli braknie prądu a nie ma Cię w domu to faktycznie może być problem, wtedy UPS może być wyjściem. A nawet jak będziesz w domu w czasie mrozu to i tak nic nie poradzisz, u mnie lód rozwalił tą piękną instalację pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 08.04.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam. A nawet jak będziesz w domu w czasie mrozu to i tak nic nie poradzisz, u mnie lód rozwalił tą piękną instalację pozdrawiam. Witold Nie no nie jestem biegły w tym temacie, ale przecież jest do zastosowania w/g instrukcji procedura na wypadek braku zasilaniai mrozów na zewnątrz. Przestawienie jakichś dwóch zaworów z tego co pamiętam ( 1-pozycja 0 45 stopni w prawo, 2- pozycja manual) to tak na szybko bo nie pamiętam dobrze, a nie jestem w domu, a poza tym gwarancja też chyba istnieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 09.04.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 To trochę lipa z tym systemem aqua jak instalacje zimą rozsadza. Wymiana płynu solarnego chyba jednak będzie prostsza i tańsza niż ponowne lutowanie rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 10.04.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 a poza tym gwarancja też chyba istnieje... Ale chyba nie obejmuje zaników napięcia. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 11.04.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Ale chyba nie obejmuje zaników napięcia. pozdrawiam. Witold Dlatego wspomniałem o UPS-ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 11.04.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Swoją drogą nie rozumiem dlaczego Paradigma czy tam inna firma mająca w ofercie solary z wodą nie dodadaje UPS-a do zestawu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.04.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Od 2004 roku działają instalacje w Niemczech, w technologii AquaSystem i nie zamarza i nie rozsadza, więc nie siejmy paniki. W Polsce od 2006 roku również pracują takie instalacje i również jest wszystko w porządku W 2006 producent dostał nagrodę BUNDESPREIS 2006 a Instytut Termodynamiki i Techniki Cieplnej (ITW) Uniwersytet Stuttgart potwierdził bezproblemowy montaż i niezawodną prace AquaPakietów PARADIGMA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 11.04.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Uspokoiłeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 16.04.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 witam, moglibyście powiedzieć jak przeliczyć powierzchnię solara na litry wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 18.04.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Co chcesz wiedzieć, konkretniej, jakiej wody? Na zużycie, na pojemność zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajek12 20.04.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Witamczy ktoś orientuje się jak można domowym sposobem wymienić płyn w instalacji solarnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 20.04.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Jeśli masz to najlepiej sprawdzi się opryskiwacz ogrodowy, po lekkiej modyfikacji (zrobić przejściówkę). Przy grupie solarnej jest zawór, wpinamy się tam, dokręcamy naszą przejściówkę, ustawiamy zawór w położenie do napełniania i jedziemy z glikolem. Można też kupić pompkę do napełniania (wygląda jak mały opryskiwacz "Kwazar") koszt około 100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 21.04.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 pajek12 a czemu chcesz wymienić płyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajek12 21.04.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Dzięki yaiba83ale obawiam się że w ten sposób stary płyn zmiesza mi się z nowym a wolałbym tego uniknąć. Najpierw chciałbym usunąć stary a dopiero potem załadować nowy. RAPczyn, mam kolektory próżniowe WATTa od pięciu lat i od tego czasu nie wymieniałem płynu. W między czasie zrobił się on z różowego brązowy, część jego odparowało przez zawory przy wyłączeniach prądu, a to co jest nie daje właściwego ciśnienia roboczego ponadto straciło swoje właściwości jako czynnik wymiany ciepła. Próbowałem znaleźć jakąś firmę która by mi dokonała wymiany płynu (instalatorzy kolektorów maja specjalne stacje do napełniania, przepłukiwania i odpowietrzania instalacji) ale wszyscy wolą sprzedawać i uruchamiać nowe instalacje niż mieć do czynienia ze starymi albo odmawiali od razu albo wymyślali takie ceny że wściekłość brał. Więc postanowiłem to zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 22.04.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Dzięki yaiba83 ale obawiam się że w ten sposób stary płyn zmiesza mi się z nowym a wolałbym tego uniknąć. Najpierw chciałbym usunąć stary a dopiero potem załadować nowy. Proponuję zrobić nie co inaczej. Oczywiście opryskiwacz do napełniania , ale wlej nie glikol tylko wodę. Niech tak pochodzi do końca sezonu letniego, potem zlej i przed zimą napełnij glikolem. Przy okazji wypłuczesz instalację a pozostałości wypłuczą się. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajek12 23.04.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) kolektor1 proponujesz dokładnie to co sam w pierwszym momencie planowałem zrobić. Potem jednak trochę poczytałem, porozmawiałem z producentami instalacji solarnych. Wszyscy serdeczne to odradzają, producenci wręcz pod groźbą utraty gwarancji zakazują. Podobno potem wody w żaden sposób nie da się do końca wypłukać a co zatem istnieje niebezpieczeństwo przemarznięcia i rozszczelnienia instalacji. Obawiam się że jedyna możliwość to sprężone powietrze ale potem czekałby mnie kolejny koszmarek -odpowietrzenie, a to bez specjalistycznej stacji do napełniania jest podobno dość trudne. Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez pajek12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts