RAPczyn 15.07.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Cóż wam teraz wyświetlacz pokazuje na sterowniku ??? Wczoraj około 13: Temp zb.c.w.u. dół ~62stC; góra ~70stC. Maksymalna temp. kolektora wczoraj ~88stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 15.07.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 U mnie taki problem. Spadało ciśnienie, (miałem lekki wyciek na zb. wyrównawczym), nie dopilnowałem i jednego dnia patrzę a tu temp na kolektorze 140C ... a w zasobniku 20 parę... instalator uzupełnił płyn, odpowietrzył zb. wyr. pompę i instalację na dole - no i niestety dalej to samo ... a pompa wyłącza się po przekroczeniu 130C ( tak jest ustawiona graniczna). Jedyne co mi się nasuwa to zapowietrzenie - nie działa odpowietrznik na dachu albo pompa... macie jakiś pomysł ? Aha to jest zestaw Viessmana, kolektory płaskie, zasobnik 300l. witam odpowietrznik na "dachu" może służyć tylko i wyłacznie do odpowietrzenia instalacji w czasie uzupełniania glikolu (nabijania glokolu) potem odpowierznik ma być stale zamknięty, mogłoby go wogóle nie być ja nawet wcale nie montuję odpwietrzników, uzupełniam i odpowietrzam instalację za pomocą pomy wirowej czy obecnie masz za mało płynu w instalacji? za niskie ciśnienie? - jeżeli tak to nastąpił gdzieś wyciek jeżli ciśnienie jest w "normie" to znaczy, że instalacja nie do końca odpowietrzona pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.07.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 A czym instalator napełnił ci instalację - pompą ręczną czy wirową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.07.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Wczoraj około 13: Temp zb.c.w.u. dół ~62stC; góra ~70stC. Maksymalna temp. kolektora wczoraj ~88stC. Nie pada w Warszawce ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 15.07.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Cholera, nie wiem czy ten na dachu jest zamknięty czy otwarty... instalator zakładał, że otwarty...Właściwie to powinienem pisać serwisant, bo instalował kto inny.Uzupełniał pompką ręczną, ciśnienie 2 bary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.07.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Cholera, nie wiem czy ten na dachu jest zamknięty czy otwarty... instalator zakładał, że otwarty... Właściwie to powinienem pisać serwisant, bo instalował kto inny. Uzupełniał pompką ręczną, ciśnienie 2 bary. Pompą ręczną to se możesz napełnić wodę w wiaderku ...........By układ pracował prawidłowo i był dobrze odpowietrzony powinien zastosować pompę wirową.Ot i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Nie pada w Warszawce ??? Nie. wczoraj rano lekko kropiło, dzisiaj lekkie zachmurzenie, ale ogólnie slonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.07.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Nie. wczoraj rano lekko kropiło, dzisiaj lekkie zachmurzenie, ale ogólnie slonecznie Wybacz mi kolo ale pisząc o Warszawce miałem na myśli kolegę -fachowca od solarów RAPczyn.Ty masz swój error to go pielęgnuj..Zresztą się przeniosłeś na wichurę, a pogoda jak widać faluje .a i parametry na wyświetlaczu ci się nie pokazują to i nic nie wnosisz do dyskusji. Szacun i pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.07.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Ciup Te mocna słowa z tak pieknych ust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 15.07.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Nie pada w Warszawce ??? W "Warszawce" to nie wiem, ale pogodę w Warszawie można zobaczyć np. tu -> http://www.meteo.waw.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.07.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 W "Warszawce" to nie wiem, ale pogodę w Warszawie można zobaczyć np. tu -> http://www.meteo.waw.pl/ Mam żeglarską długoterminowa pogodę to Warszawka ;) mi tiko.Chodziło mi o parametry ,które podałeś, a w WARSZAWIE i Lublinie wtedy padało.Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Wybacz mi kolo .... Wybaczam..., trza mieć litość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 16.07.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Pompą ręczną to se możesz napełnić wodę w wiaderku ...........By układ pracował prawidłowo i był dobrze odpowietrzony powinien zastosować pompę wirową.Ot i wsio. A to ciekawe... Bo ja widziałem ze 20 instalacji napełnianych pompą ręczną i wszystkie pracują prawidłowo i są dobrze odpowietrzone. Oczywiście lepiej użyć pompy wirowej ale jak ktoś ma pojęcie, to i ręczną zrobi to dobrze na większości instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.07.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 A to ciekawe... Bo ja widziałem ze 20 instalacji napełnianych pompą ręczną i wszystkie pracują prawidłowo i są dobrze odpowietrzone. Oczywiście lepiej użyć pompy wirowej ale jak ktoś ma pojęcie, to i ręczną zrobi to dobrze na większości instalacji. witam oczywiście można napełnić instalację solarną pompą ręczną 4 lata temu sam jeszcze tak robiłe instalacja musi być wtedy odpowiednio zrobiona, bez syfonów (ewentualnie odpwoetrzniki w miejscach zasyfonowania) można też było "ruszać" rurami w celu pomocy usunięciu bombli powietrza jak się próbuje doprowadzić do porządku taką "zasyfonowaną" instalację, a prowadzenia rur nie widać (zamurowane, za płytami GK, itp.) to ręczną pompą niewiele można zdziałać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.07.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 A to ciekawe... Bo ja widziałem ze 20 instalacji napełnianych pompą ręczną i wszystkie pracują prawidłowo i są dobrze odpowietrzone. Oczywiście lepiej użyć pompy wirowej ale jak ktoś ma pojęcie, to i ręczną zrobi to dobrze na większości instalacji. FM podobno uczy pokory .mnie jakoś nie dopada ta opcja jak udziela mi rad red .Jak ręczną pompa napompujesz 3 bary mając zakamarki krętliki itp.Ona będzie chodzić ale zapowietrzona będzie bajków to mi nie sprzedawaj bo 5 -tka z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.07.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Ja swoją też nabiłem oryginalną pompką Hewalexa (a jak się przypatrzyłem to produkowaną przez Kwazara ) i instalacja działała bez problemu. Po małej modyfikacji nabijałem omnigeną hydroforową. Powiem tak - wirową szybciej się napełni i szybciej odpowietrzy. Może w niektórych przypadkach nawet wirową tylko da się porządnie odpowietrzyć. Ja u siebie nie widziałem różnicy. Kwazarem można nabić 3 bary. Zakamarki nie mają nic do tego. Co najwyżej ręczną się tego dobrze nie odpowietrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.07.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Ja swoją też nabiłem oryginalną pompką Hewalexa (a jak się przypatrzyłem to produkowaną przez Kwazara ) i instalacja działała bez problemu. Po małej modyfikacji nabijałem omnigeną hydroforową. Powiem tak - wirową szybciej się napełni i szybciej odpowietrzy. Może w niektórych przypadkach nawet wirową tylko da się porządnie odpowietrzyć. Ja u siebie nie widziałem różnicy. Kwazarem można nabić 3 bary. Zakamarki nie mają nic do tego. Co najwyżej ręczną się tego dobrze nie odpowietrzy. A tak jak byś się bardziej systematyczny zrobił ??? Ja swoją też nabiłem oryginalną pompką Hewalexa (a jak się przypatrzyłem to produkowaną przez Kwazara ) i instalacja działała bez problemu. a tu : Co najwyżej ręczną się tego dobrze nie odpowietrzy. ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 17.07.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 FM podobno uczy pokory .mnie jakoś nie dopada ta opcja jak udziela mi rad red .Jak ręczną pompa napompujesz 3 bary mając zakamarki krętliki itp.Ona będzie chodzić ale zapowietrzona będzie bajków to mi nie sprzedawaj bo 5 -tka z przodu. Widziałem kilkanaście tak zrobionych instalacji - nabitych pompką ręczną i działających bez problemu. Sporo z nich z ciśnieniem 3 bary (zresztą jak ktoś ma pojęcie to wie, że zazwyczaj ciśnienie może być mniejsze). Jeszcze 2-3 lata temu pewnie z 90% instalacji solarnych było nabijanych pompkami ręcznymi bo mało który instalator inwestował z pompy wirowe i jakoś działają do dziś. Zresztą o czym ja mam z tobą rozmawiać skoro widziałeś jedną instalację solarną na oczy - w dodatku źle zamontowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 17.07.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Ciup Te mocna słowa z tak pieknych ust Ciup Te Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 17.07.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) FM podobno uczy pokory .mnie jakoś nie dopada ta opcja jak udziela mi rad red .Jak ręczną pompa napompujesz 3 bary mając zakamarki krętliki itp.Ona będzie chodzić ale zapowietrzona będzie bajków to mi nie sprzedawaj bo 5 -tka z przodu. Nikt, jednak nie do końca masz rację. Zwróć uwagę, że pompy wirowe funkcjonują na wyposarzeniu instalatorów od jakieś 3-4 lata. A przecież wcześniej też były montowane kolektory. Były one napełniane pompami ręcznymi (czytaj opryskiwaczami). Te wcześniejsze instalacje posiadały przy kolektorach odpowietrzniki. Od kiedy zaczęto stosować pompy mechaniczne odpowietrzniki stały się zbędne a resztki powietrza wyłapuje separator w grupie. Jest też wielu instalatorów, którym nie opłaca się z racji niewielu montowanych instalacji kupować pompę mechaniczna i nadal nabijają instalację ręcznie. Czy ręcznie da się nabić i usunąć całkowicie powietrze? A to już zależy od skomplikowania samej instalacji. W większości przypadków da, a resztę powietrza wyłapie separator. Można by spytać czy aby na pewno!!! Otóż nie zależnie od tego czy mechanicznie czy ręcznie zawszę stosuję jako wskaźnik przepływu wodomierz. Jest to dla mnie informacja czy następuje przepływ po uruchomieniu i czy w instalacji gdzieś nie zalega powietrze. Rotametr nie pokaże czy w instalacji jest powietrze a wodomierz tak. W obu przypadkach ( ręcznie czy mechanicznie ) można dobrze napełnić usuwając całkowicie powietrze. Ale teraz montue się tak instalacje, gdzie w kolektorach jest samo powietrze, póki pompa nie wtłoczy wody. Jeżeli to dla Ciebie jakaś pociecha to ja też mam z przodu 5-tkę. pozdrawiam Edytowane 17 Lipca 2013 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts