Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam u mnie jest taki układ

http://images27.fotosik.pl/169/01d848cad89230af.jpg

Jak najlepiej ulóżyć kolektory? Docelowo rodzina 2+2, chcemy prózniowe.Jakie firmy polecacie z tych średnich i lepszych jakościowo??

U mnie jest podobnie, tylko wjazd jest gdzie taras a taras gdzie wjazd.

Chętnie poczytam opinie speców.

inches - Jeśłi u Ciebie jest podobnie jak u krk women to można wrzucić kolektory na połać południowo-wschodnią lub/i na ścianę pd-zach. Różnica między tymi lokalizacjami w uzyskach kolektora będzie niezauważalna.

krk women - lokalizacja kol. j.w. Jeśli chodzi o kocioł to zajrzyj na

http://forum.muratordom.pl/jaki-piec-kociol-gazowy,t122326.htm

oraz

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2368392

inches - Jeśłi u Ciebie jest podobnie jak u krk women to można wrzucić kolektory na połać południowo-wschodnią lub/i na ścianę pd-zach. Różnica między tymi lokalizacjami w uzyskach kolektora będzie niezauważalna.

Dokładnie tak, RAPczyn ma rację. W symulacjach wychodzi niewielka różnica w uzysku przy odchyłce do 45 stopni od południa na zach. czy wsch. Co przekłada się na stopień pokrycia w skali roku:

A) 45 st. na zach wychodzi pokrycie 44%,

B ) 45 st. na wsch. wychodzi 43%

C) na PN wychodzi 46%,

a więc różnica niewielka. Znam instalacje, które pracują w takich orientacjach i klienci są zadowoleni.

Pozdrawiam

Witam

mam prośbę czy mógłbyś mi pomóc i napisać coś na temat tego solara w linku poniżej :http://www.instalmark.pl/?id=5347, Jest to solar próżniowy firmy Schott akurat w tym przypadku akurat w zestawie z turbokominkiem.

Będę wdzięczny za udzielenie rad i opinii o tym rozwiązaniu.Bdzie to opcja dla 4 osób więc pewnie 3 baterie.

Pozdrawiam

Konrad :wink: :D

Witam

mam prośbę czy mógłbyś mi pomóc i napisać coś na temat tego solara w linku poniżej :http://www.instalmark.pl/?id=5347, Jest to solar próżniowy firmy Schott akurat w tym przypadku akurat w zestawie z turbokominkiem.

Będę wdzięczny za udzielenie rad i opinii o tym rozwiązaniu.Bdzie to opcja dla 4 osób więc pewnie 3 baterie.

Pozdrawiam

Bardzo dobre kolektory. Znam człowieka, który jest zwolennikiem Schott`owskiego rozwiązania.

A jeśli chodzi o przykładowe zestawy: "ZESTAW SOLARNY TS48Z" - za około 75% ceny możesz mieć AquaPakiet wydajniejszy od około 20% przy tym samym zużyciu ciepłej wody użytkowej.

Witam

Pozdrawiam

Bardzo dobre kolektory. Znam człowieka, który jest zwolennikiem Schott`owskiego rozwiązania.

A jeśli chodzi o przykładowe zestawy: "ZESTAW SOLARNY TS48Z" - za około 75% ceny możesz mieć AquaPakiet wydajniejszy od około 20% przy tym samym zużyciu ciepłej wody użytkowej.

aquaPakiet ?? nie mogę tego znaleźć, gdzie to się znajduje ??

Konrad :wink:

Jeśli chodzi o kocioł to raczej bedzie ten vaillant-wiem że kazdy namawia na viessmana ale znajomy ma tego vaillanta i super mu sie sprawuje -serwis równiez ok choć żadnych usterek nie było. Moj hydraulik zaproponował mi solary nibe biawar-czy to solidne kolektory?Moze zaproponujecie mi jakis konkretny zestaw w konkretnej cenie :D dla porównania do tych nibe biawar.

ale jak ten kąt będzie się zmieniał w ciągu dnia dajmy ile stopni na godzinę

Ziemia wykonuje pelen obrot w 24h, pelen obrot to 360 stopni, wiec co 1h masz 360/24=15 stopni :)

Jesli chodzi Ci jednak o kat pionowy :D to jest to zalezne od polozenia geograficznego, ale wzorow nie mam pod reka :roll:

ale jak ten kąt będzie się zmieniał w ciągu dnia dajmy ile stopni na godzinę

Ziemia wykonuje pelen obrot w 24h, pelen obrot to 360 stopni, wiec co 1h masz 360/24=15 stopni :)

Coś mi tu nie pasuje, poprawcie mnie jeżeli popełniam gdzieś błąd

Obliczałem według tego wzoru:

22 czerwca, gdy słońce jest w zenicie nad zwrotnikiem raka - h=90°-φ+23°27'

22 grudnia, czyli wtedy kiedy słońce jest w zenicie nad zwrotnikiem koziorożca - h=90°-φ-23°27'

gdzie :

φ - oznacza szerokość geograficzną,

h - oznacza kąt padania promieni słonecznych na dany punkt φ

http://pl.wikipedia.org/wiki/Promieniowanie_s%C5%82oneczne

moja działka jest na ok. 53 stopnie szerokości geograficznej czyli kąt padania promieni słonecznych o godzinie 12 wynoszą

22 czerwca h=60 stopni

22 grudnia h=14 stopni

czyli dla godziny 13 dla tych przypadków odejmujemy 15 stopni? i mamy

22 czerwca 45 stopni

22 grudnia -1stopien czyli słońce już nie świeci?

Moj hydraulik zaproponował mi solary nibe biawar-czy to solidne kolektory?Moze zaproponujecie mi jakis konkretny zestaw w konkretnej cenie :D dla porównania do tych nibe biawar.

Prawdopodobnie produkuje je firma TH Solar (Beijing Tsinghua Solar Ltd.). Koncepcja rur próżniowo-rurowych z U-rurką w środku jak najbardziej mi się podoba. Miałem okazje obmacać takie kolektory tyle, że pod inną marką (One 12 czy jakoś tak), nie przemawia do mnie to co się znajduje za rurami próżniowymi tzn. warstwa refleksyjna z tak jakby pogniecionego aluminium.

Sam kolektor to nie wszystko. Duże znaczenie ma jakość montażu, izolacja orurowania oraz zbiornik - 3kWh/d to nie jest szczyt możliwości. Są zbiorniki które mają 1,6kWh/d a część dogrzewana kotłem ma 0,6kWh/d strat.

Witam, czy zamontowanie rurek Cu 18 mm x2 w izolacji kauczukowej 45mm wykonuje tylko specjalistyczna firma? moj hydraulik powiedzial mi, ze on tego nie wykona. Mam sie zwrocic z tym do firmy specjalistycznej. Chcialbym jak na razie tylko zamontowac instalacje na przyszle ogrzewanie sloneczne tj. na przyszlosc.

pozd. fred

Mam ten sam dylemat co Piotr_M

Nie chcę na obecnym etapie kłaść solarów, ale chciałabym żeby instalacja wewnątrz domu była przygotowana. Szczerze mówiąc czekam na bardziej sprzyjające warunki zewnętrzno-finansowe (np. jakieś dopłaty, umażane kredyty etc.)

Czy oprócz rurek i zasilania trzeba jeszcze coś przewidzieć? Ostatnio jak czytałam pobieżnie w muratorze porównanie kilku kotłów to jeden z nich był rozszerzony o instalacje solarną i tam było cos wspomniane o naczyniu wzbiorczym. Czy to jest konieczne a jeśli tak to gdzie się to montuje i czy można przy instalacji solarów dopiero sie tym zająć.