12marek 12.03.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Czy oprócz rurek i zasilania trzeba jeszcze coś przewidzieć? Wg. mnie tak: Przewód elektryczny od czujnika temperatury do pomieszczenia gdzie będzie grupa pompowa. "Mój hydraulik" na szczęście w porę sobie o tym przypomniał Rurki mam puszczone w otulinie kauczukowej w jednym odcinku. Może latem jednak założę te kolektory... Tylko jakie Może ktoś podpowie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 12.03.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 [Czy oprócz rurek i zasilania trzeba jeszcze coś przewidzieć? Wg. mnie tak: Przewód elektryczny od czujnika temperatury do pomieszczenia gdzie będzie grupa pompowa. "Mój hydraulik" na szczęście w porę sobie o tym przypomniał Rurki mam puszczone w otulinie kauczukowej w jednym odcinku. Może latem jednak założę te kolektory... Tylko jakie Może ktoś podpowie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emen 13.03.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam Jeśli chodzi o przegrzewanie. Stan stagnacji w kol. próżniowo-rurowych wysokiej klasy to temp. rzędu 300st.C i samym kolektorom nic się nie dzieje. Gorzej z glikolem, ulega on przyspieszonej degradacji. Sytuacje mogą się takie zdarzyć np. w instalacjach montowanych w szkołach gdzie przez wakacje praktycznie nie ma rozbioru ciepłej wody. Należy wtedy przykryć pole kolektorów. W instalacjach "domowych" przy wyjeździe powiedzmy na 2 tygodnie zasłużonych wakacji cieszyłbym się nimi a nie zawracał głowę płynem. W przypadku systemów Aqua (woda zamiast glikolu w obiegu kolektora) problem degradacji i wymiany płynu nie występuje. Mam dwa kolektory Viessmana na południowej połaci 40% i problem przegrzewania nie jest moim zdaniem banalny. W zeszłym roku, tak gdzieś w maju-czerwcu (były upały) wskaźnik temperatury na kolektorze pokazał mi 179 stopni i migający wykrzyknik (!) - "dzwoń do serwisu"! Autoryzowany instalator z rozbrajającą szczerością doradził mi: "Spuszczać gorącą wodę". A co w czasie 2 tyg. wakacji, że o pełnym szambie już nie wspomnę... Jakiś czas później wyskoczyła mi awaria czujnika temperatury i "przy okazji" zauważyłem, że ciśnienie glikolu w układzie wynosi "0". Zapewne zadziałał jakiś zawór bezpieczeństwa i wrzący glikol sobie wystrzelił w powietrze. Ale żeby uzupełnić jego poziom trzeba wzywać fachowca ze specjalną pompką. I co? Mam latem co parę dni (albo po każdym wyjeździe) wzywać fachowca? Stąd moje pytanie: czy ktoś stosuje jakiś system zasłaniania pola kolektorów? Jakieś żaluzje czy rolety? Dodam, że włażenie na dach, żeby przykryć je jakąś szmatą jest i niebezpieczne i przy ostatnich wichurach chyba niezbyt skuteczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.03.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Jeśli ciśnienie spadło do 0, to samo napełnienie instalacji nic nie pomoże. Trzeba szukać przyczyny utraty płynu, np.: nieodpowiednie zaczynie wzbiorczo-przeponowe, zawór odcinający pod odpowietrznikiem otwarty (jeśli jest). Z tego co pamiętam to Viessmann stosuje zawory bezpieczeństwa 6 barowe, sztuk jeden w stacji solar. A z ciekawości jaką masz instalacje i ile osób z niej korzysta? Jeśli można wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queen3 13.03.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam Jeśli chodzi o przegrzewanie. Stan stagnacji w kol. próżniowo-rurowych wysokiej klasy to temp. rzędu 300st.C i samym kolektorom nic się nie dzieje. Gorzej z glikolem, ulega on przyspieszonej degradacji. Sytuacje mogą się takie zdarzyć np. w instalacjach montowanych w szkołach gdzie przez wakacje praktycznie nie ma rozbioru ciepłej wody. Należy wtedy przykryć pole kolektorów. W instalacjach "domowych" przy wyjeździe powiedzmy na 2 tygodnie zasłużonych wakacji cieszyłbym się nimi a nie zawracał głowę płynem. W przypadku systemów Aqua (woda zamiast glikolu w obiegu kolektora) problem degradacji i wymiany płynu nie występuje. Mam dwa kolektory Viessmana na południowej połaci 40% i problem przegrzewania nie jest moim zdaniem banalny. W zeszłym roku, tak gdzieś w maju-czerwcu (były upały) wskaźnik temperatury na kolektorze pokazał mi 179 stopni i migający wykrzyknik (!) - "dzwoń do serwisu"! Autoryzowany instalator z rozbrajającą szczerością doradził mi: "Spuszczać gorącą wodę". A co w czasie 2 tyg. wakacji, że o pełnym szambie już nie wspomnę... Jakiś czas później wyskoczyła mi awaria czujnika temperatury i "przy okazji" zauważyłem, że ciśnienie glikolu w układzie wynosi "0". Zapewne zadziałał jakiś zawór bezpieczeństwa i wrzący glikol sobie wystrzelił w powietrze. Ale żeby uzupełnić jego poziom trzeba wzywać fachowca ze specjalną pompką. I co? Mam latem co parę dni (albo po każdym wyjeździe) wzywać fachowca? Stąd moje pytanie: czy ktoś stosuje jakiś system zasłaniania pola kolektorów? Jakieś żaluzje czy rolety? Dodam, że włażenie na dach, żeby przykryć je jakąś szmatą jest i niebezpieczne i przy ostatnich wichurach chyba niezbyt skuteczne... Spotkałem się z kilkoma systemami zabezpieczających układ przed przegrzaniem: - radiatory - montuje się je równolegle do zasilania ciepłego z kolektora (powrotu z kolektora jak ktoś tak woli). W momencie gdy woda w zbiorniku osiągnie temperaturę max. zawór trójdrogowy, który otrzymuje sygnał od sterownika przełacza obieg glikolu i teraz gorący płyn nim trafi do zbiornika przechodzi przez radiator, ulega schłodzeniu i spowrotem wraca do układu nie podgrzewając już wody w zbiorniku. Gwarantuje to ciągłą pracę układu i niewystępowanie stanów stagnacji. Radiatory powinny być montowane na dachu bądz na elewacji, gdzie nie ma problemów z cyrkulacją powietrza. - systemy UPS - czyli system zasilania awaryjnego na wypadek braku zasilania z sieci energ., zapewnia nieprzewaną pracę układu nawet do kilku godzin zależnie od pojemności zastosowanego akumulatora. - termostatyczny zawór ochronny - najtańsze rozwiązanie ale też z lekka kontrowersyjne (gdyż wiąze się z marnowaniem wody za którą przecież też się płaci), które można zastosować w ostateczności. Zawór otwiera się w momencie osiągniecia przez zbiornik temperatury maksymalnej i upuszcza jej nadmiar powodując wpuszczenie chłodnej wody wychładzając zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emen 13.03.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dzięki za odpowiedź Będę musiał pogadać z instalatorem nad zastosowaniem tych radiatorów lub zaworu do spuszczania gorącej wody, choć i z jednym i z drugim będą się wiązać dodatkowe wydatki, a w drugim przypadku - pewnie jeszcze konieczność małego kucia podłogi, żeby podłączyć taki zawór do odpływu kan. Że też nie mogli o tym myśleć na etapie budowy! No i muszę sprawdzić ten zawór odcinający... Co do instalacji - dwa płaskie kolektory Viessmana Vitosol 100-F (chyba nie 200-F-nie pamiętam - trochę widać na miniaturce obok) i zbiornik CWU 300l. Dwie osoby dorosłe i dwójka małych (ale potrafiących korzystać z prysznica) dzieci. Latem zeszłego roku na samych solarach uzyskiwałem w zbiorniku temperaturę rzędu 80 stopni - spokojnie do wykorzystania nawet późno w nocy. Swoją drogą takie temperatury w zbiorniku mogą grozić poparzeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.03.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Latem zeszłego roku na samych solarach uzyskiwałem w zbiorniku temperaturę rzędu 80 stopni - spokojnie do wykorzystania nawet późno w nocy. Swoją drogą takie temperatury w zbiorniku mogą grozić poparzeniem... Yyy to nie masz zamontowanego automatycznego mieszalnika (np.ESBE) na wyjściu cwu ze zbiornika? Raz, że zabezpiecza przed poparzeniem, dwa oszczędza energie zgromadzoną w zbiorniku a trzy zdaje się, że jest wymagany przy instalacjach słonecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 13.03.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Co do radiatorow, to raczej nie powinny byc wystawione na dzialanie sloneczka, bo zamiast obnizyc - podwyzsza temperature w instalacji ... Trzeba tez pamietac, ze sprawnosc takiego chlodzenia jest silnie uzalezniona od predkosci wiatru przy radiatorze, co trzeba brac pod uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miran 13.03.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 WitamA co powiecie o tym zestawie ,czy to warte tych pieniędzy.http://www.allegro.pl/item328748719_zestaw_solarny_prozniowy_wielka_wyprzedaz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.03.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 dawno takich bzdur nie czytałem, ale urlich ma tak denną reklamę, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emen 14.03.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Yyy to nie masz zamontowanego automatycznego mieszalnika (np.ESBE) na wyjściu cwu ze zbiornika? Raz, że zabezpiecza przed poparzeniem, dwa oszczędza energie zgromadzoną w zbiorniku a trzy zdaje się, że jest wymagany przy instalacjach słonecznych. Eee... mieszalnika? Jak znalazłem na stronie http://www.esbe.pl ten cały mieszalnik z wyglądu przypomina trójnik, albo inaczej mówiąc "jakieś gwinty" Trochę u mnie w kotłowni jest tych rurek i jakoś nigdy nie zawracałem sobie głowy, żeby dokładnie prześledzić co z czego wychodzi i dokąd biegnie... Mam opanowanych kilka pokręteł i to mi wystarczało Pewnie mieszalnik też tam jest. W poprzednim poście chciałem tylko poinformować, że wyświetlacz na kotle potrafił informować o temperaturze CWU rzędu 80 stopni. Ile "wychodziło" ze zbiornika - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.03.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Yyy to nie masz zamontowanego automatycznego mieszalnika (np.ESBE) na wyjściu cwu ze zbiornika? Raz, że zabezpiecza przed poparzeniem, dwa oszczędza energie zgromadzoną w zbiorniku a trzy zdaje się, że jest wymagany przy instalacjach słonecznych. Mam pytanie jak podłączyć taki termostatyczny zawór mieszający w przypadku gdy obieg CWU jest z cyrkulacją? Czy tak będzie dobrze? zniknął obrazek więc wklejam jeszcze raz http://img219.imageshack.us/img219/905/cwuhw0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.03.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dokładnie. http://www.esbe.pl/pliki/Dok_25-42.pdf.Przy kupnie takiego zaworu masz w instrukcji więcej opcji montażu.Jeśli masz zbiornik z króćcem cyrkulacji to tam wpinasz powrót cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miran 14.03.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 dawno takich bzdur nie czytałem, ale urlich ma tak denną reklamę, niestety Niestety nie wyjaśniło mi to ani trochę czy to są dobre urządzenia i warte tych pieniędzy,ich reklama ma dla mnie marginalne znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.03.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dokładnie. http://www.esbe.pl/pliki/Dok_25-42.pdf. Przy kupnie takiego zaworu masz w instrukcji więcej opcji montażu. Jeśli masz zbiornik z króćcem cyrkulacji to tam wpinasz powrót cyrkulacji. Dzięki za linka, jest tam schemat podobny do mojego Mam zbiornik z króćcem cyrkulacji ale nie umiem sobie wyobrazić jak to wtedy będzie działać. Woda pobrana ze zbiornika do cyrkulacji zostanie zmieszana z zimną i wróci chłodniejsza do zbiornika? Nie zmieści już się tam bo zbiornik już jest pełen, więc chyba raczej musi wracać do mieszacza a nie do zbiornika, ale czy na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.03.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 dawno takich bzdur nie czytałem, ale urlich ma tak denną reklamę, niestety Niestety nie wyjaśniło mi to ani trochę czy to są dobre urządzenia i warte tych pieniędzy,ich reklama ma dla mnie marginalne znaczenie. skoro piszą bzdury to chyba logiczne że nie jest to tak pięknie jak w reklamie, nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.03.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Dzięki za linka, jest tam schemat podobny do mojego Mam zbiornik z króćcem cyrkulacji ale nie umiem sobie wyobrazić jak to wtedy będzie działać. Woda pobrana ze zbiornika do cyrkulacji zostanie zmieszana z zimną i wróci chłodniejsza do zbiornika? Nie zmieści już się tam bo zbiornik już jest pełen, więc chyba raczej musi wracać do mieszacza a nie do zbiornika, ale czy na pewno? Woda krąży w układzie zamkniętym, nie ma problemu niezmieszczenia się wody z cyrkulacji. Instalację cyrkulacji możesz wykonać ze schematu ESBE lub z instrukcji dostarczonej ze zbiornikiem. Dobrze byłoby również aby sterowanie cyrkulacją odbywało się nie tylko czasowo ale i termostatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 17.03.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Woda krąży w układzie zamkniętym, nie ma problemu niezmieszczenia się wody z cyrkulacji. Jeżeli podłączę powrót na króciec cyrkulacji, a woda cyrkulująca w układzie ma mieć temperaturę zadaną przez termostatyczny zawór mieszający, to musi zostać domieszana woda zimna - więc nie jest to układ zamknięty . Nie wiem gdzie się ta woda domieszana w celu obniżenia temperatury ma podziać jeżeli nie ma żadnego odbioru. A może ja nie do końca łapię zasadę działania takiego termostatycznego zaworu mieszającego. Jeżeli woda w zasobniku będzie się nagrzewać przy czynnej cyrkulacji to według mnie powrót wody cyrkulującej na mieszacz spowoduje, że woda będzie krążyć w układzie zamkniętym ale jeżeli cyrkulacja zostanie włączona gdy temperatura w zbiorniku będzie wysoka to zachodzi konieczność domieszania wody zimnej i co wtedy zrobić ze zwiększoną obiętością wody gdy nie ma poboru? Tak więc dalej mam wątpliwości jak taki mieszacz zastosować w przypadku układu z cyrkulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brato 21.03.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Mam pytanie. Co ile musi być robiony przegląd instalacji solarnej i jakie koszty się z tym wiążą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 21.03.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Na PW wysłałem namiary na najlepszą firmę, w moim mniemaniu, która produkuje kolektory. Jeżeli można to też bym poprosił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts