Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spotkałem się z kilkoma systemami zabezpieczających układ przed przegrzaniem:

z moim sie nie spotkałeś :-) na razie tylko teoretyczne bo solary dopiero bede montowal - ale przed bojlerem bedzie zawór odcinający w przypadku wyjazdu, zbyt wysokiej temperatury itp. wtedy zamiast do bojlera otworzy sie pętla z wężownicą w basenie :-) a to jakieś 20m3 wody - a jak basen sie wygotuje to studnia ;)

http://www.allegro.pl/item331239416_zestaw_solarny_de_dietrich_okazja_.html

Witam serdecznie w ten jeszcze świąteczny wieczór.

A co sądzicie o tym zestawie Dietricha o tyle mnie to interesuje że będę miał kondensata tej firmy MCR 24.

Bardzo proszę o napisanie o co chodzi tzn.czy solary do "dupy" czy cena za nie nie teges.

Bo jeśli cena to zawsze mogę po negocjować jeśli bym kupił komplet albo powiedzcie co kupić w jakiś rozsądnych pieniądzach ???

Proszę .

Pozdrawiam

"Jurek_Z" Przy pracującej pompie cyrkulacyjnej podłączonej o króćca cyrkulacji w zbiorniku oraz z automatycznym mieszalnikiem na wyjściu cwu ze zbiornika, podmieszanie nastąpi wodą ze zbiornika z króćca zimnej wody - nie z sieci.

brato Przegląd instalacji robi się co roku.

fotograf Bardzo dobre rozwiązanie. W Automatyce ustawiamy np. że zbiornik cwu grzejemy do 55stC a resztę energii kierujemy zaworem przełączającym na wymiennik basenowy. Taka instalacja buduje się właśnie w Konstancinie Jez. (5os. + basen 60m^2, 6x CPC 21 Star azzurro).

• 1 month później...
Mam okazję kupić kompletny zestaw solarny Galmetu za ok. 6000 PLN. Cena jest raczej atrakcyjna więc chyba sie zdecyduję. Nie wiem tylko czy jest możliwość zainstalowania ich jako integralną część połaci dachu. Znajomy ma ma zestaw Buderusa i miał do wyboru zestaw do montowania kolektorów w połaci dachu bądź też na samym dachu. I jeszcze jedno pytanie. Czy króćce mają wyjście z jednej strony czy też każdy producent ma swoje rozwiązania. Jest to ważne przy montowaniu dachówek wentylacyjnych, przez które będą przeciągnięte rurki.

Mam okazję kupić kompletny zestaw solarny Galmetu za ok. 6000 PLN. Cena jest raczej atrakcyjna więc chyba sie zdecyduję. Nie wiem tylko czy jest możliwość zainstalowania ich jako integralną część połaci dachu.

Jest to ważne przy montowaniu dachówek wentylacyjnych, przez które będą przeciągnięte rurki.

Jeśli można to jaką powierzchnie będzie miał taki zestaw i ile osób będzie użytkować cwu?

Instalator w razie potrzeby przestawi sobie dachówki, nie przejmuj się tym.

Woda krąży w układzie zamkniętym, nie ma problemu niezmieszczenia się wody z cyrkulacji.

Jeżeli podłączę powrót na króciec cyrkulacji, a woda cyrkulująca w układzie ma mieć temperaturę zadaną przez termostatyczny zawór mieszający, to musi zostać domieszana woda zimna - więc nie jest to układ zamknięty :-? . Nie wiem gdzie się ta woda domieszana w celu obniżenia temperatury ma podziać jeżeli nie ma żadnego odbioru. A może ja nie do końca łapię zasadę działania takiego termostatycznego zaworu mieszającego. :-?

Jeżeli woda w zasobniku będzie się nagrzewać przy czynnej cyrkulacji to według mnie powrót wody cyrkulującej na mieszacz spowoduje, że woda będzie krążyć w układzie zamkniętym ale jeżeli cyrkulacja zostanie włączona gdy temperatura w zbiorniku będzie wysoka to zachodzi konieczność domieszania wody zimnej i co wtedy zrobić ze zwiększoną obiętością wody gdy nie ma poboru?

Tak więc dalej mam wątpliwości jak taki mieszacz zastosować w przypadku układu z cyrkulacją.

Rozwiązanie tego problemu podałem TUTAJ :

http://forum.muratordom.pl/post1792555.htm#1792555 :).

Mam nadzieję, że zrobiłem to dobrze :).

Powierzchnia netto zestawu (dwa kolektory) to 3,2 m2. Ciepła woda ma zaspokoić potrzeby rodzinki 2+2 :D

Jeśli wolno mi coś podpowiedzieć to radzę zwiększyć pole kolektora do 5-6m^2 i zbiornik cwu między 320-400 litrów. Dopiero wtedy będziecie naprawdę zadowoleni.

Znalazłem jeszcze jedna ofertę gdzie powierzchnia netto kolektorów wynosi 4,3 m2. Może to by jednak wystarczyło. Korzystamy zdecydowanie częściej z prysznica niż z wanny,a ma to chyba duże znaczenie.

witam!

irysy: udało się wam coś już wybrać jaki rodzaj solarów montujecie?

Ja zastanawiam się z firmy watt. tzn. jutro będzie znajomy co zajmuje sie instalowaniem.

Ja nastawiam się na uzysk 65-70stopni temp. zbiornik 300litrów. Zobaczymy ile to wyjdzie pieniędzy. U was jakie koszta są?

• 2 weeks później...

Kolego Slaey/lub ktokolwiek kto ma taką wiedzę bardzo bym Cię prosił o informację na temat parametrów:

Mam taki zestaw solarny

http://www.ulrich.com.pl/uplzal/ne7973626-dane-techniczne-PZ.pdf

martwi mnie taka rzecz że woda jaką z nich dostaję jest moim zdaniem nie zbyt ciepła. Kolektory są założone na dachu o nachyleniu 45% na południe.

Moje pytanie - jaka temperatura wody powinna się utrzymywać w zbiorniku 300l w ciągu dnia gdy tylko myje się rece itp (dwie osoby mieszkające) a pogodę mamy taką jak teraz czyli niebo bezchmurne, 26 stopni w cieniu. Do jakich wartości powinna dochodzić temperatura czynnika w instalacji solarnej.

pozdrawiam

my sie zastanawiamy nad solarami,poszukujemy jakiegos w maire tanie i dobrego nieznamy sie czy prozniowy lepszy czy ten drugi moze jakies sugestie,ma byc odpwiedni dla 4 -osobowej rodzinki

"Dobry" i "tani" to są dwie sprzeczności, których na rynku kolektorów chyba nie da się połączyć :wink:

Osobiście jestem zwolennikiem kolektorów próżniowo-rurowych. Taki AquaPakiet dla 4 osób to kolektor o pow.netto 4m^2 oraz zbiornik o pojemności 190l, koszt takiego AquaPakietu to około 3300-3400EUR netto

Osobiście mam coraz częściej wrażenie, że instalację nie zawsze są dobrane w sposób najlepszy dla klienta.

Do tego dochodzi nie do końca odpowiednio podana powierzchnia kolektora - brutto 3,9m^2 ale netto będzie znacznie mniej - wydaje mi się, że około 2,27-2,34m^2.

846 test Ulrich SG 1800/18 :arrow: http://www.solarenergy.ch/spf.php?lang=de&fam=1&tab=1

Jak powinna wyglądać instalacja (powierzchnia kolektorów netto - próżniowo-rurowych) moim zadaniem:

1. Gospodarstwo 3-4 osobowe, cwu - pow.netto 4-4,66m^2

2. Gospodarstwo 4-5 osobowe, cwu, co - pow.netto 9m^2, zbiornik buforowy 800l

3. Zbiornik buforowy z przygotowaniem cwu (przepływowo) o poj.1000l - od 10 do 14m^2

4. Gospodarstwo 2-3 osobowe, cwu - pow.netto 3,2-3,5m^2

My mamy płaskie Hewalexu, zbiornik 300l, temp. mierzona w 1/3 wysokości od dołu, przy bezchmurnym niebie takim jak ostatnio było 70st.C. Tylko że przez cały dzień nikt nie korzysta z ciepłej wody. Gdy wracamy z pracy to po zrobieniu obiadu, kilkukrotnym umyciu rąk, zmyciu naczyń, wykąpaniu w małej wannie dwóch szkrabów i dwóch prysznicach temp. w zbiorniku spada do 50st.

W ubiegłym roku w wakacje temp. bardzo często dochodziła pod 80stC, tak że nawet kikla razy pompka od solara przestawała chodzić (zabezpieczenie zbiornika).

czyli ogolnie prozniowe sa lepsze,chodzi oo to ze bedziemi mieli kociol a zeby latem niemeczyc sie z podsypywaniem wegla to solar by nam grzal wode w tym okresie,wiadomo ze zima juz kociol bedzie podgrzewal dom i wode

My już trzeci sezon użytkujemy ten najtańszy zestaw Hewalexu i jesteśmy bardzo zadowoleni.

My mamy płaskie Hewalexu, zbiornik 300l, temp. mierzona w 1/3 wysokości od dołu, przy bezchmurnym niebie takim jak ostatnio było 70st.C. Tylko że przez cały dzień nikt nie korzysta z ciepłej wody. Gdy wracamy z pracy to po zrobieniu obiadu, kilkukrotnym umyciu rąk, zmyciu naczyń, wykąpaniu w małej wannie dwóch szkrabów i dwóch prysznicach temp. w zbiorniku spada do 50st.

W ubiegłym roku w wakacje temp. bardzo często dochodziła pod 80stC, tak że nawet kikla razy pompka od solara przestawała chodzić (zabezpieczenie zbiornika).

Czy możesz napisać jaką masz powierzchnię netto absorbera...?