Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile można zyskać na m2 działki?

Ile można zyskać na m2 działki?  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile można zyskać na m2 działki?

Recommended Posts

Wydaje mi się, że "procentowe" zestawienie byłoby właściwsze. Dużo zależy od determinacji sprzedającego, jeśli bardzo zależy mu na sprzedaży, to zyskasz więcej. Jeśli jest to jedna z wielu działek, a właścicielowi się nie spieszy, to masz "pod górkę". Zgadzam się z CoolaTT, że najbardziej realne jest 5-10%. W naszym przypadku było ok. 7%.

Życzę udanych negocjacji i pozdrawiam.

A u nas odwrotnie. Działek jak na lekarstwo. Dwa razy nas podkupili. Ceny zmieniają się z tygodnia na tydzień. Pierwsza miała kosztować 107tys, w dniu uzyskania warunków właściciel zażądał 180tys.

Drugą uzgodniliśmy za 85tys, dwa dni później była sprzedana komu innemu za 130tys.

Trzecią uzgodniliśmy na pewną kwotę, ale właścicielka przypomniała sobie że za drogę dojazdową - współudział (ponad 500m2)- chce tyle samo co za metr działki. W zamian opuściła cenę metra o 2zl. Jestem jej wdzięczna, że nie sprzedała działki komu innemu, bo nawet w dniu podpisywania umowy u notariusza miała super propzycje :o . Wszystkie działki miały ok. 3000m.

Ja bym mogła zyskać na mojej działce - jakbyśmy ją sprzedali teraz - przebicie 100% !

Więc dyskusja raczej w drugą stronę.

Dyskusja jest jeszcze w druga strone.

Ale powoli i u nas w Polsce zaczynaja sie pojawiac ofiary kredytow hipotecznych.

Obok dzialek za 200 zl/m2 np. na gratce pojawiaja sie domy 160 m2 uzytkowej w stanie surowym otwartym na 1000 m2 dzialce za 250.000 zl.

Ktos nie dał rady wykonczyc i sprzedaje ..... na razie sa to pojedyncze osoby

Dzialki kupowalo sie w 2006 roku teraz jak ktos kupil w celu zarobku powinien pomysle o sprzedazy.

Ja bym mogła zyskać na mojej działce - jakbyśmy ją sprzedali teraz - przebicie 100% !

Więc dyskusja raczej w drugą stronę.

Wszystko zależy od położenia, mediów, wielkości działki i jeszcze wielu innych zmiennych.

Ja bym dziś teoretycznie zyskał na samej gołej dzialce ok. 300-350% od grudnia 2004 do dziś, czyli w ciągu trzech lat (ceny uzyskiwane na gminnych przetargach). Ale gdybym miał taką mozliwość ......... to i tak bym jej nie sprzedał - jaki bank lub inwestycja dałaby mi taki zwrot w takim czasie :)