Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wykonczenie domu ????

kasienka80

Recommended Posts

Witam,

wykonawca generalny buduje mi dom 140m2 do stanu developerskiego (w Warszawie)- wylewki, tynki, instalacje wewn, okna, drzwi zewn, dach.

Ile bedzie kosztowac wykonczenie? W banku zasugerowali 1500zl/ m2....to chyba strasznie duzo?

Zaznaczam, ze nie zamierzam klasc marmurow i zlotych klamek, ale tez nie chce kupowac najtanszych materialow.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Kasia

Witam,

wykonawca generalny buduje mi dom 140m2 do stanu developerskiego (w Warszawie)- wylewki, tynki, instalacje wewn, okna, drzwi zewn, dach.

Ile bedzie kosztowac wykonczenie? W banku zasugerowali 1500zl/ m2....to chyba strasznie duzo?

Zaznaczam, ze nie zamierzam klasc marmurow i zlotych klamek, ale tez nie chce kupowac najtanszych materialow.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Kasia

czyli wychodzi ze ja na wykonczenie wydam ponad 300 kola :wink:

jak na razie wydalem polowe tego a mam juz chalupe ocieplona, otynkowana, wisza kaloryfery i w koltowni klada kafelki

wedlug wersji 50% na wykonczenie wydam 1/4 kwoty 300-tu kola wiec jak widac sa spore rozbieznosci w wersji obliczen :wink:

wiele naprawdę zależy od tego, co chcesz mieć w domu w ramach tegoż "wykończenia". Przykładowo:

- parkiet z drewna egzotycznego - materiał i ułożenie około 200zł/m2, przy 110 m2 daje to 22.000.

- łazienka: wanna bez hydromasażu ok. 1000 zł, umywalka 200 zł, wc podwieszany 900 zł, baterie ok. 400 zł - wszystko oczywiście urządzenia "bez wodotrysku" ;-) + robocizna. Do tego dodaj jakiś mebelek do łazienki (typu szafka pod umywalkę), płytki, hydroizolacja, kleje, fugi, silikony (my np. jakoś zapomnieliśmy wliczyć te materiały w kalkulację...), oświetlenie...

- oto i ono- oświetlenie - pojedyncze "egzemplarze" nie wychodza z sumie drogo (u nas najdroższa lampa kosztowała 300 zł - zaszaleliśmy ;-) ale jak się to zsumuje...

- j.w. - karnisze, firanki, zasłony, żaluzje - wydawało się nam, że nie będzie to znacząca pozycja w budżecie. właśnie - wydawało :evil:

- tysiąc innych drobiazgów - parapety, drzwi wewnętrzne i klamki do nich, zabudowa garderoby i pomieszczenia gospodarczego, drobne przeróbki np. instalacji elektrycznej - bo za mało gniazdek, albo nie tu, gdzie potrzeba...

- z pewnością nie drobiazgi - elewacja, schody - np. obłożenie schodów betonowych drewnem, konkretnie jesionowym + balustrada ok. 7.000 zł, meble do kuchni :evil: i całe jej wyposażenie i "w o gule" meble...

swoją wstępną kalkulację pomnóż przez 2 - będziesz bliżej prawdy...

Wszystko zależy od standardu wg mnie:

Niski ( panele itp ) ok 100 zł mkw.

Średni 1500 zł mkw

Wysoki 2000 zł mkw

Lux 3000 - wzwyż mkw

Dom w stanie surowym = cena x

Dom wykończony x + 50% !

Ja zakładam

cena x ( stan developerski z instalacjami ) + 65% samo wykończenie wnętrz.

Półka ok 1600-2000 zł za mkw.

Jeżeli developer tyle proponuje to jeszcze musi na tym zarobić średnio 30% taki jest rynek

Ja bym wolał sam wykończyć .....ma przynajmniej wpływ na jakość i wygląd materiałów.

pozdrawiam