kasienka80 16.12.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Witam,wykonawca generalny buduje mi dom 140m2 do stanu developerskiego (w Warszawie)- wylewki, tynki, instalacje wewn, okna, drzwi zewn, dach. Ile bedzie kosztowac wykonczenie? W banku zasugerowali 1500zl/ m2....to chyba strasznie duzo? Zaznaczam, ze nie zamierzam klasc marmurow i zlotych klamek, ale tez nie chce kupowac najtanszych materialow. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 16.12.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 No i czego oczekujesz po takim pytaniu????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolf2008 17.12.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 weź 50% tego co wydałeś na stan developerski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 17.12.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Witam, wykonawca generalny buduje mi dom 140m2 do stanu developerskiego (w Warszawie)- wylewki, tynki, instalacje wewn, okna, drzwi zewn, dach. Ile bedzie kosztowac wykonczenie? W banku zasugerowali 1500zl/ m2....to chyba strasznie duzo? Zaznaczam, ze nie zamierzam klasc marmurow i zlotych klamek, ale tez nie chce kupowac najtanszych materialow. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Kasia czyli wychodzi ze ja na wykonczenie wydam ponad 300 kola jak na razie wydalem polowe tego a mam juz chalupe ocieplona, otynkowana, wisza kaloryfery i w koltowni klada kafelki wedlug wersji 50% na wykonczenie wydam 1/4 kwoty 300-tu kola wiec jak widac sa spore rozbieznosci w wersji obliczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 17.12.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 wiele naprawdę zależy od tego, co chcesz mieć w domu w ramach tegoż "wykończenia". Przykładowo: - parkiet z drewna egzotycznego - materiał i ułożenie około 200zł/m2, przy 110 m2 daje to 22.000. - łazienka: wanna bez hydromasażu ok. 1000 zł, umywalka 200 zł, wc podwieszany 900 zł, baterie ok. 400 zł - wszystko oczywiście urządzenia "bez wodotrysku" + robocizna. Do tego dodaj jakiś mebelek do łazienki (typu szafka pod umywalkę), płytki, hydroizolacja, kleje, fugi, silikony (my np. jakoś zapomnieliśmy wliczyć te materiały w kalkulację...), oświetlenie... - oto i ono- oświetlenie - pojedyncze "egzemplarze" nie wychodza z sumie drogo (u nas najdroższa lampa kosztowała 300 zł - zaszaleliśmy ale jak się to zsumuje... - j.w. - karnisze, firanki, zasłony, żaluzje - wydawało się nam, że nie będzie to znacząca pozycja w budżecie. właśnie - wydawało - tysiąc innych drobiazgów - parapety, drzwi wewnętrzne i klamki do nich, zabudowa garderoby i pomieszczenia gospodarczego, drobne przeróbki np. instalacji elektrycznej - bo za mało gniazdek, albo nie tu, gdzie potrzeba... - z pewnością nie drobiazgi - elewacja, schody - np. obłożenie schodów betonowych drewnem, konkretnie jesionowym + balustrada ok. 7.000 zł, meble do kuchni i całe jej wyposażenie i "w o gule" meble... swoją wstępną kalkulację pomnóż przez 2 - będziesz bliżej prawdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 17.12.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 jeszcze jedno-koszt różnego rodzaju "dokumentów" - my "zapomnieliśmy" uwzględnić w kosztorysie opłatę za inwentaryzację powykonawczą geodezyjną, sprawdzenie szczelności instalacji gazowej i sprawdzenie kominów. Kolejne nie uwzględnione 2.000... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcvey 18.12.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Wszystko zależy od standardu wg mnie: Niski ( panele itp ) ok 100 zł mkw.Średni 1500 zł mkwWysoki 2000 zł mkwLux 3000 - wzwyż mkw Dom w stanie surowym = cena x Dom wykończony x + 50% ! Ja zakładam cena x ( stan developerski z instalacjami ) + 65% samo wykończenie wnętrz. Półka ok 1600-2000 zł za mkw. Jeżeli developer tyle proponuje to jeszcze musi na tym zarobić średnio 30% taki jest rynek Ja bym wolał sam wykończyć .....ma przynajmniej wpływ na jakość i wygląd materiałów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts