kasienka80 16.12.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Witam, wykonawca generalny buduje mi dom 140m2 do stanu developerskiego (w Warszawie)- wylewki, tynki, instalacje wewn, okna, drzwi zewn, dach. Ile bedzie kosztowac wykonczenie? W banku zasugerowali 1500zl/ m2....to chyba strasznie duzo? Zaznaczam, ze nie zamierzam klasc marmurow i zlotych klamek, ale tez nie chce kupowac najtanszych materialow. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 16.12.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Oznacza to 210 000 na samo wykończenie. Hmm... Wydaje się dużo ale tak naprawdę na wykończenie można wydać 5x tyle. Swojego etapu wykończenia jeszcze nie podsumowałem bo jestem zbyt wykończony wykańczaniem żeby to zrobić . Powiem Ci tylko tyle, że podszedłem pod te 200 tys. a żadnych cudów w domu nie mam. Fakt, że w tym jest umeblowanie, kuchnia itp itd. Widzę, że wiele rzeczy np instalacje, wylewki itp masz w cenie developerskiej. Jeżeli Twoje wykończenie ma polegać na poklejeniu kafli, pomalowaniu ścian czy ułożeniu paneli to spróbuj sobie to po prostu oszacować wg cen jednostkowych za te usługi. Drzwi wewnętrzne też można policzyć bo to przeważnie kilka(naście sztuk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 16.12.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Może trochę przewrotnie, ale wykończenie domu kosztuje tyle, ile inwestor jest skłonny na nie wydać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liwia 16.12.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Moim zdaniem przeliczanie wykończenia na metry jest bzdurą, tak to sobie policzymy stan surowy. Ja mam do wydania określoną kwotę na każdy mebel i pomieszczenie i jakoś tak idzie. Moja sypialnia ma tylko 12 m czyli miałabym do wydania 18000, wydałam 3500 i wydam jeszcze pewnie z 2000 ze wszystkimi dodatkami. No to zostało mi jeszcze ponad dychę co proponujecie plazmę na całą ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 16.12.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Projektanci wnetrz przyjmują srednio 1000 zł/mkw choc - wiadomo, ze tak to juz je....ze kuchnia bedzie stosunkowo drozsza w przeliczeniu cena/metra, ale inne pomieszczenia pewnie bedą tansze... czyli pewnie powinnas zalozyc 150 tys na wykonczenie - oczywiscie przyjmujac usredniony standard - bo jak sie marzą cuda na kiju to mozna wydac i milion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majuniaa 16.12.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 My wyliczylismy 60 tys, na podstawe powinno wystarczyc. Bez ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 16.12.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Zgadzam się z julienx. Załóż conajmniej 150 000. Jeżeli Ci zostanie to masz kawałek grosza i to taniego bo trudno dostać kredyt tańszy od hipotecznego. Idąc tym tokiem rozumowania - skoro bank sugeruje Ci 1500/m2 to powiedz, że planujesz wyższy standard, weź 1700/2, co zostanie wrzuć na lokatę i masz finansowy bufor na okres spłacania. Sam teraz żałuję że wykończyłem dom za kasę ze sprzedanego mieszkania. Mogłem aneksować kredyt a kaskę ulokować i za kilka lat może spłaciłaby mi cały kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazia-Ol 16.12.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 My wyliczylismy 60 tys, na podstawe powinno wystarczyc. B Niech żyje zdrowy optymizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 16.12.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 My wyliczylismy 60 tys, na podstawe powinno wystarczyc. B no cóz, stanowczo mało pesymista to tylko dobrze poinformowany optymista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liwia 17.12.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Można ładnie i za 60tys, znam wnetrza za 200 albo i więcej i wara od nich, beznadzieja, oczywiście nie wszędzie. Mam znajomych którzy wydadzą każdą kase bo im się wydaje,że jak kupią np. stół za 6000 a nie za 2000 to będzie ladniejszy. Nic im nie pasuje ściany pstre, kotary i inne bzdury w 10 kolorach, a kasa wydana taka,że głowa boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 17.12.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 60 to za malo, wszystko bedzie "trzeszczec" .... 210 mozna, ale to bylby juz przyzwoity, powyzej sredniej standard, taki powiedzmy "forumowy" .... uwazam, ze jak masz 140 do 160 tys. to bedzie OK. zamieszkasz wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 17.12.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Wykończenie kosztuje.... dużo sił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 17.12.2007 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Można ładnie i za 60tys, znam wnetrza za 200 albo i więcej i wara od nich, beznadzieja, oczywiście nie wszędzie. Mam znajomych którzy wydadzą każdą kase bo im się wydaje,że jak kupią np. stół za 6000 a nie za 2000 to będzie ladniejszy. Nic im nie pasuje ściany pstre, kotary i inne bzdury w 10 kolorach, a kasa wydana taka,że głowa boli. Ładnie to pewnie można i za 6 tys. Pytanie, na jak długo ? Jak kogo stać, żeby wywalić 6 tysi i za lata wykańczać od nowa, to czemu nie Najlepsza metoda - kupić na dwa lata, pomieszkać, zorientować się, co nie pasuje, po dwóch latach wywalić to co się zepsuło, albo nie pasuje i wymienić na nowe. Można, tylko kogo na to stać ? Wykończenie kosztuje.... dużo sił. I żeby chociaż to wystarczyło Wg mnie, można przyjąć takie wyliczenie: wykończenie kosztuje co najmniej dwa razy tyle, ile jesteś w stanie na nie przeznaczyć Tzn. nawet jak po analizie cen wszystkiego, co jest Ci niezbędne do życia, stworzysz jakiś tam kosztorys (nie ważne, czy to jest 5, 50 czy 500 tys.) i uznasz, że za tyle skończysz... i tak drugie tyle Ci zabraknie I Nobla dla tego, kto odkryje prawo rządzące tą prawidłowością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts