Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wasiu jak u mnie zauważyłam "krecią robotę" to od razu miałam przed oczami Twoją działkę...Dzisiaj założyliśmy solarne odstraszacze-zobaczymy czy będą skuteczne.Dzisiaj też nasza Zuzia wyczaiła kreta w innym miejscu,nawet próbowała walczyć z intruzem ale przez włókninę nie dała rady:)

Poczekamy kilka dni zobaczymy co będzie,i też chyba spróbujemy jakąś chemię.

Warzywniak nie jest taki mały:) jeden bok ma 5 lub 6 metrów. Ale oczywiście mogłby być większy,z zagospodarowaniem go nie byłoby problemu:)

Spotkanie było super,siedziałyśmy na tarasie do 2 w nocy,cieplutko, cichutko ( na wsi), dobre jedzonko,naleweczka z głogu.A rano śniadanko też na tarasie,spacerek polnymi drogami,na końcu wypad do Pszczyny, kawiarnia i ..niestety powrót do domu. W tej naszej paczce były jeszcze 3 koleżanki.Większa częśc- mieszkałyśmy w akademiku,wspólnie przeżyłyśmy wiele fajnych chwil.Niestety ja mieszkam najdalej z nich,kontakty się rozluźniły.I dzięki Eli, u której byłam na urodzinach rok temu, odnowiłyśmy znajomość.

Mam nadzieję,że teraz mnie uda się "skrzyknąć" całą grupkę:) Wstępnie ustaliłyśmy że będzie to we wrześniu.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nalewka z głogu? nie próbowałam takiej.

Takie spotkania to miód na serce, prawda?

Jest zawsze tyle tematów, tyle wspomnień, tyle chwil do których wraca pamięć.

Dobrze, że się odnalazłyście i będziecie powtarzać te spotkania.

A co do nornicy, to u mnie przez lata był spokój, jedynie z turkuciem prowadziłam wojnę.

A od kilku dni widzę, że mam tę rudą u siebie,

zrobiła podkop pod fundamentem i wprowadziła się na moją posesję.

Muszę coś zrobić, bo będzie bieda.

U mnie też buszują pod matą szkółkarska... a Inka skacze prześmiesznie jak zajączek i od krzaczka do krzaczka... i wącha chyba po korytarzach nornic...

Wygląda to zabawnie... ale aż strach się bać co jest pod matę....

Jedyny plus to to, że Inka ma zajęcie ;)

To byłaś tak blisko nie zajrzałaś... :(

Arniczko blisko? Nic straconego,dawaj adres na priv i następnym razem wpadnę na pewno:)

Tolu naleweczka pyszna:)

Co do spotkania-doszłyśmy do wniosku ,że im jesteśmy starsze,to coraz bardziej potrzebujemy takich spotkań,wspomnień.I stwierdziłyśmy,że oprócz zmian w wygladzie mniejszych lub większych w zachowaniu nic się nie zmieniłyśmy.

Z intruzami w ogrodach musimy walczyć ,bo jak piszesz Tolu-bedzie bieda.

Arniko, nasze zwierzątka są bardzo czujne.Ja już jakiś czas temu zauważyłam,że nasze koty tzn.Zuźka i koty sąsiadów, czasami siadały u nas przy płocie wpadały w stupor:) patrzą za płot:) Już coś wyniuchały.ale co to się okazało trochę później.

Wczoraj rozmieściliśmy na działce 4 lampy solarne-póki co nie widziałam nowych kretowisk....

Bogusia, już wczesniej chciałam zapytać co to za ustrojstwo do oddzielania rabat masz? Takie długie czarne na obrzeża. Ja kupiłam takie zwykłe zielone ale one są pofalowane a u Ciebie to czarne widzę, że jest proste.

A ogóreczki super...też już bym chciała ale u mnie dopiero kwiaty - do owoców jeszcze daleko. Pomidorki też masz już duże...i co to robi różnica położenia geograficznego północ - południe....u mnie dodatkowo wszystko późno wschodzi ale za to dłużej kwitnie.....:-)

http://www.galaprodukt.pl/pl/index9-2.php

http://www.ekobord.pl/

Wasiu-To są linki -możesz zobaczyć obrzeża które mamy.EkoBord są droższe ale jednak lepsze zwłaszcza przy montażu.Jest sztywniejsze,można je wyginać.

Narazie się sprawdzają.

U mnie na warzywniaku i tak warzywka są mniejsze bo wszystko siałam,sadziłam później.Pomidorki czekają na dojrzewanie.Mam też pomidorki koktajlowe:)

Warzywka fajnie rosną bo mamy dobrą ziemie(nawiezioną),ale ta dobra ziemia ti też raj dla kretów.Ja był tylko ił to kretów nie było:cool:

.....w nocy byłą burza...teraz znowu grzmi i zaczyna padać....stoimy z ogrodem:mad:

Amtlo ,masz rację skończy się brud na tarasie,bedzie mozna w kapciach wyjśc na taras.Bo teraz to różnie bywało-po wietrze bury pył na kaflach,błotko po deszczu.

Ciesze się tez,że w altanie zrobi się "podłoga":) Wtedy będzie można położyć na ściany panele,dokończyć elektrykę i...można imprezowac:rotfl::lol2:

Fajnie się robi :)

Ja chyba też muszę kupić to solarne ustrojstwo przeciw kretom... u mnie też pod matą grasują, a Inka (pies) podskakuje i chce polować przez matę, do tego pilnuje przez kilka godzin dziennie, nie chcąc odejść.

Bogusiu co to za kostka i po ile?

Terry, Arniko kostka jest firmy semmerlock -naturo

http://www.semmelrock.pl/produkty/kostka_brukowa/detail.html?id=/_data/products/products/kostka-brukowa-naturo.html,

http://www.omegabruk.pl/semmelrock.html

ceny już nie pamiętam bo kupowaliśmy ją 2 lata temu,ale coś ok.60-70 zł/m2Kostka ładnie wygląda,ale wymaga trochę pracy żeby wyglądała czysto.Zwłaszcza,że dojazd do naszego domu jest drogami nieutwardzonymi,miejscami polnymi.I z kołami przywozi się dużo brudu.Ale ogólnie jesteśmy zadowoleni.Już nie mogę się doczekać końcowego efektu-opaski wokól domu.A trochę poczekamy bo od dzisiaj lejeeeee:(

Arniko brzęczki działają,nie wiem czy do końca skutecznie,bo te f...ce lubią ryć pod włokniną.-Nasza Zuźka też je wyczaiła i próbowała wydrapać dziurę w włokninie. Póki co krety pojawiły się u sąsiadów..nie wiem czy wyniosły się od nas ,czy się rozmnożyły i się rozlazły..

Lecę do kuchni, zebrałałąm dzisiaj z 5 kg ogóreczków z mojego warzywniaczka: i muszę je powkładać do słoików.

Pa