Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Płytki do dolnej łazienki to Cersanit-Libra Beige.W realu są nieco jaśniejszze.

Natomiast kratki w kominku to-3 górne(2 większe po bokach i jedna mniejsza na przodku,wszystkie są w kolorze starego złota,mają jeden wzór).

A kratka w dole obudowy jest gładka,kremowa.Nie chciałam dawać ciemnej na dole,coby się za bardzo nie rzucała w oczy.Bo pewnie dół pomalujemy na jasny kolor.

Pozdrawiam Bogusia :)

Bardzo żałuję, że dotarłam do Pani dziennika dopiero teraz. Jeśli chodzi o kominek mieliśmy podobny problem. Jakoś na wstępie budowy nikt nie pomyślał o tym, aby komin wmurować w ścianę. Na dodatek wylot od przodu spowodował, że kominek bardzo daleko wchodziłby w salon, co mnie załamało. Komin oczywiście systemowy, więc kominkarz orzekł że nic sie nie da zrobić. Na szczęście mamy wspaniałego kierownika budowy. Podumał, pokombinował i komin przebudował. Dzięki wlotowi z boku mogliśmy postawić wkład obok komina( nie wdziera się tak daleko w salon). U Was można było zrobić podobnie. Wyszło coś takiego:

http://lh3.ggpht.com/NAJSK5/R_qfKDusieI/AAAAAAAABKo/G0_X4eSwCnk/s400/DSCF1160.JPG

Osobiście jestem bardzo zadowolona. Kominek został odpalony i nic złego się nie dzieje.

Ale Wasz kominek wygląda teraz naprawdę ładnie :D

A ja znalazłam Wasz kominek kilka dni temu i spodobał mi się bardzo. :)

My też rozważaliśmy opcję wkładu obok komina,ale oczywiście nasz"mistrz" wparł nam,że to niewiele da.I niestety ulegliśmy jego sugestiom :evil:

Natomiast nasz kier-bud to "gustownie" jest taki sobie i niewiele nam doradził.

Obecna wersja powstała po moich licznych przemyśleniach,poszukiwaniach zdjęć kominków.I tak oto powstał w obecnej wersji.

Teraz chcemy boki przy wkładzie obłożyć kamieniem,z zaokrogląnymi przednimi krawędziami co myślę,złagodzi trochę jego formę.Mamy też przygotowane listwy na cokoły.

Mam nadzieję,że po całkowitym"liftingu' będą z przyjemnością mogła na niego patrzeć, pijąc sobie kawkę :p :D

Pozdrawiam Bogusia

Nooo, Bogusiu, moje gratulacje! Piękny dom zbudowałaś i w pięknej okolicy (te pasma gór na horyzoncie) :) Przeczytałam cały Twój Dziennik, a po obiedzie (który wreszcie muszę podać ;)), dla relaksu zabiorę się za komentarze.

Ale aby mi nie umknęło, już chcę Cię zapytać o halogenki w pokoju córki, które mają przecudne klosze (kloszyczki raczej ;)), dające śliczne refleksy na ścianach. Jaki to rodzaj i gdzie je zdobyć?

Jak dokonujesz tego cudu, że w używanym kominku masz tak czystą szybę? Nie brudzi się, czy czyścisz do zdjęcia? ;)

Też mamy wkład z szybą panoramiczną i bardzo szybko zarasta sadzą. Nie ma jeszcze doprowadzonego dolotu powietrza z zewnątrz (ani obudowy), może to jest przyczyną?

Jeszcze raz gratuluję domku :)

Dzięki Słoneczko za słowa uznania :D Do zakończenia budowy jeszcze trochę zostało :wink: Ale już bliżej niż dalej.

Co do widoków na góry,to min.one przeważyły o decyzji kupna działki w takim miejscu.Mam tylko nadzieję,że kiedy powstaną inne domy nie zasłonią mi tych pięknych widoków 8) .

Natomiast jeżeli chodzi o halogenki to kupowałam je w najzwyklejszym sklepie z oświetleniami.Nie wiem jaką mają nazwę(na fakturze tego nie ma,a ja też nie mam już opakowań).Już nie mogę się doczekać efektów ich światła przy pomalowanych-na fioletowo :p - ścianach pokoju.Oczywiście pokaże te efekty :D A szyba do kominka..była czyszczona tylko raz(tym zajmuje się mój małż) ,płynem do czyszczenia szyb kominkowych.Mamy doprowadzone powietrze z zewnątrz,może to coś pomaga?Nie wiem.W temacie działania kominka jestem nie kumata :D Ja to bardziej od wizerunku :p :)

Pozdrawiam serdecznie :)

A gdzie dziennik budowy? :p :D Trzeba się dzielić z innymi swoimi radościami i...czasami smutkami związanymi z budową :wink: Nawet nie wiesz ile otuchy dały mi pozytywne opinie dotyczące naszego kominka( po "liftingu"oczywiście :) ).

Chętnie podzielę się swoimi skromnymi doświadczeniami.Życzę sukcesów w budowaniu.

Pozdrawiam serdecznie :p

Przepraszam za zwłokę, ale dopiero wczoraj mąż zrobił pomiary.Tak więc podaję.

Po poprawie-głębokość dolnej części(do początku łuku)- 62 cm+ok 20 cm łuku

liczac od środka szyby

głębokość obudowy wkładu -62 cm

szerokość podstawy -120 cm

szerokość obudowy - 87 cm

Natomiast wymiary głebokości przed były większe o 30 cm( 30 cm zabudowaliśmy regipsem).

Pozdrawiam Bogusia :)

• 2 weeks później...

Witam.

Już inni pisali ale ja też nie mogę się powstrzymać przed komentarzem. Reanimacja kominka wyszła świetnie. Początkowo myślałem, że go od nowa właśnie z boku postawicie, a tu proszę można dodać kawał ściany w jednym miejscu, obciąć w drugim i kominek się pięknie dopasował gabarytowo.

Pozdrawiam życzę wytrwałości na "ostatniej prostej" :)

Pozdrawiam

Jarek

jark3 dzięki za ocenę :p Bardzo mnie cieszą takie słowa,bo wychodzi na to że z moim gustem nie jest najgorzej :D ( koncepcję zmiany opracowałam ja-chwalę się :lol: !!! :p ).

A ta ostatnia prosta, to jakoś "krzywa ""wychodzi.Guzdrolą się te nasze fachmany :-? a ja chcę w czerwcu się przeprowadzać :o .

Pozdrawiam Bogusia :roll: