Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja

haze

Recommended Posts

Witam

Wczoraj wyciągneli mi rury wentylacyjne na prawie sam szczyt dachu. (tam zamontowali dwa kominki) Rury ida do kuchni tylko jest jeden maly szczegol zamaist wyciagac powietrze z domu to wprowadzaja zimne powietrze z podworka do domu. Dlaczego tam sie dzieje?? Czy to wina dekarza czy to sie unormuje po jaims czasie???

Pozdrawiam

Witam

Wczoraj wyciągneli mi rury wentylacyjne na prawie sam szczyt dachu. (tam zamontowali dwa kominki) Rury ida do kuchni tylko jest jeden maly szczegol zamaist wyciagac powietrze z domu to wprowadzaja zimne powietrze z podworka do domu. Dlaczego tam sie dzieje?? Czy to wina dekarza czy to sie unormuje po jaims czasie???

Pozdrawiam

Tymi rurami zużyte powietrze ma uchodzić z budynku.

Zadbałeś o to, którędy ma do budynku dopłynąć świeże powietrze? Przy braku odpowiednich kanałów nawiewowych właśnie tymi rurami wentylacyjnymi powietrze jest zasysane do wewnątrz. Nie ma w tym żadnej winy dekarza. Wyloty kominków, o ile to możliwe, pownny być powyżej kalenicy.

Sytuacja unormuje się gdy zapewnisz dopływ do budynku świeżego powietrza w odpowiedniej ilości. Niestety wiąże się to ze stratami ciepła.

Witaj, problem stary jak świat.....

Pewnie nie masz doprowadzonego kanału z powietrzem do spalania w kominku, jak wcześniej zauważyłem. Przy tych temperaturach na zewnątrz went. grawitacyjna powinna hulać jak ta la la!! Jeśli nie kominek to może inne źródło ciepła z otwartą komorą spalania jest w domu i to powoduje ciąg wsteczny.... Powinieneś jak pisał przedmówca zapewnić dopływ świerzego powietrza. Pewnie jeszcze okna szczelne....Suma PP otworów nawiewu powinna równać się sumie PP otworów wywiewnych....a no i kominek powinien mieć własny dopływ pow. do komory spalania...

Pozdrawiam

no hmmm

pewnie wyjde na durnia :DDD

ale nie wiem czy mam doprowadzone powietrze do kominka czy nie :/

wiem ze pod kominkiem od spodu mam jakis drucik wyciagniety taka "rączka" ale jej nawet nie ruszałem bo za bardzo nie wiem po co ona jest a z majstrem musiałem sie pozegnac w nienajlepszej atmosferze za kilka cudow ktore mi dokonal wiec nawet nie zdazylem sie nikogo zapytac co to za drucik i do czego sluzy (prosze sie nie smiac dopiero sie ucze:)

aha i wszystkie inne rury wentylacyjne(i one sa pod komin podciagniete) chodza normalnie

• 2 weeks później...
Witam

Pozdrawiam

Witam, podłączając się pod wątek wentylacyjny:

Etap projektowania - z pokoju na dole chcę zrobić kuchnię. Oczywiście nie mam tam komina wentylacyjnego. Jak zrobić to najłatwiej / dobrze .

- Czy muszę budować nowy pion wentylacyjny od podłogi parteru przez poddasze użytkowe i wyjść na dach na przykład taką dachówką z kominkiem.

- Czy można kombinować z wyjściem na bok przez ścianę (chyba nieestetycznie), może pod okapem dachu (chyba nieskutecznie / może się skraplać para pod dachem).

- Ktoś pokazywał mi anemostat okrągły w suficie podłączony pionowo spiro do dachówki z kominkiem. Przy takim rozwiązaniu to grzyb wokół anemostatu chyba murowany :o

Chyba trzeba będzie stawiać dodatkowy pion kominowy od podłogi ....

Pozdrawiam

a po co od podłogi? będziesz ciągnął powietrze z nad podłogi czy spod sufitu?

:wink:

a tak na poważnie... najprościej i dobrze będzie jak dasz rurę spiro od anemostatu w suficie i tą rurę wyprowadzisz bez zakrętów nad połać dachową do kominka wentylacyjnego (takiego w dachówce) - im wyżej ten kominek tym lepiej

z tym że nie mam pewności czy anemostat można wykorzystywać do tych celów - nie zdławi ciągu? można by też dać zwykła kratkę wentylacyjną

Dziękuję za podpowiedź. Tak byłoby zdecydowanei najlepiej.

Mam jedynie wątpliwość, czy jak poprowadzę takie proste długie spiro wprost do dachówek to będą jakieś skropliny i czy może pojawić mi się z czasem grzyb wokół kratki ?? Bo rozumiem, że wszystko ma być w pionie. Ktoś mi mówił, że komin jest w stanie wchłonąć ew. krople.

Być może taki problem (skropliny) wogóle nie występuje w tej sytuacji. Czy ktoś tak ma i nie ma problemów ze skroplinami przy kratce w suficie?

Pozdrawiam