Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo schnie klej elastyczny?

Recommended Posts

Ogrzewasz dom ?

U mnie na elasycznym mozna bylo chodzic na drugi dzien.

Mieszkam to ogrzewam, w kuchni teraz jest około 20-21 st. To może tak ma być i mogę już po tych płytkach chodzić. Dzisiaj po pracy będzie już prawie 48 godzin to jak nadal będzie tak samo to wchodzę, ale nie sądziłem że ten klej jest aż tak elastyczny. Poza tym wczoraj płytkę można było przesunąć, a jak kleiłem tym klejem w łazience to wydaje mi się że był twardszy, chociaż tam nie miałem potrzeby wcześniej wchodzić to tak dokładnie nie sprawdzałem.

moze tylko tego problemu nie dostrzegałes ...

ta woda zawarta w kleju między płytka a OSB nie ma ani w co wchonąć ani zbyt jak odparowac - zostaja jej tylko fugi

dlatego z fugowaniem nie nalezy sie spieszyc

(w łazience mogła byc lepsza wentylacja, mniejsze płytki, grubsze krzyzyki itp dlatego problem mógł wystepowac z mniejszym nasileniem)

moze tylko tego problemu nie dostrzegałes ...

ta woda zawarta w kleju między płytka a OSB nie ma ani w co wchonąć ani zbyt jak odparowac - zostaja jej tylko fugi

dlatego z fugowaniem nie nalezy sie spieszyc

(w łazience mogła byc lepsza wentylacja, mniejsze płytki, grubsze krzyzyki itp dlatego problem mógł wystepowac z mniejszym nasileniem)

Trudno, poczekam. Ale Ceresit, którym wczoraj przykleiłem kilka płytek już jest twardy, a minęło około 10 godzin.

W łazience były grubsze krzyżyki.

A w ogóle dzięki bardzo za odpowiedzi :)