Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły P160 - Sylwia i Paweł

Recommended Posts

Witam,

spodobał nam się projekt P180.

Zakupilismy juz działkę i i chcemu kupić ten projekt.

Jako, że jesteśmy nowi witamy wszystkich forumowiczów.

Jeśli można to, mamy klika pytań:

Ma kotoś może z szanownych forumowiczów jakieś doswiadczenie z tematem podpiwniczenia tego domu?

Chcielibysmy tez zobaczyć jakies rzuty z parteru i poddasza, które w jakiś precyzyjniejszy sposób obrazuja rozmiary pomieszczeń.

Będziemy wdzięczni za kazda podpowiedź która utwierdzi nas ze dobrze wybralismy:)

Pozdrawiam

Radek

co do podpiwniczania to nie mam doświadczeń ale wydaje mi się, że trudniej będzie zachować "energooszczędność" projektu

proszę o adres mailowy na priv'a to podeślę szczegółowe rzuty kondygnacji z projektu.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam sympatyków projektu P160 i P160a. Ja jestem chwilę przed zakupem projektu tego ostatniego i mam pytanie do tych, którzy widzieli ten dom pasywny w Smolcu: jakie są de dwa małe pokoje na piętrze na żywo, bo nigdzie nie można znaleźć zdjęć z realizacji pokazujących pokoje na poddaszu. Czy wydają się bardzo małe, niskie i ciemne? Ja planuję wstawić dodatkowo okna połaciowe we wszystkich pokojach na górze, pomimo że w P160a, zostały poszerzone okna balkonowe. Z dodatkowych zmian planuję poszerzenie łazienki na dole kosztem przedsionka, a przedsionka kosztem gabinetu.

Zastanawiam się też nad podniesieniem ściany kolankowej o "jedną cegłę", żeby było trochę wyżej na górze (kąt nachylenia dachu byłby 35°). Bardzo proszę o opinie.

Witam sympatyków projektu P160 i P160a. Ja jestem chwilę przed zakupem projektu tego ostatniego i mam pytanie do tych, którzy widzieli ten dom pasywny w Smolcu: jakie są de dwa małe pokoje na piętrze na żywo, bo nigdzie nie można znaleźć zdjęć z realizacji pokazujących pokoje na poddaszu. Czy wydają się bardzo małe, niskie i ciemne? Ja planuję wstawić dodatkowo okna połaciowe we wszystkich pokojach na górze, pomimo że w P160a, zostały poszerzone okna balkonowe. Z dodatkowych zmian planuję poszerzenie łazienki na dole kosztem przedsionka, a przedsionka kosztem gabinetu.

Zastanawiam się też nad podniesieniem ściany kolankowej o "jedną cegłę", żeby było trochę wyżej na górze (kąt nachylenia dachu byłby 35°). Bardzo proszę o opinie.

Hej,

poniżej zdjątka z Dni Otwartych w Smolcu. Niestety "wąskokątny" obiektyw :(

pozdr

Mirek

http://images32.fotosik.pl/225/3d7a667598147917.jpg

http://images33.fotosik.pl/225/1f1b73fffb21910f.jpg

http://images25.fotosik.pl/198/fb4217aebfdf2f86.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam serdecznie,

Chciałbym na początku przywitać wszystkich szczesliwych posiadaczy projektu p160 .

Ja domek ten mam już wybudowany w stanie surowym otwartym. Jestem strasznie zadowolony, dom wydaje sie duzo większy niz wynika to z metrów, rozmieszczenie pomieszczen jest idealne. Jednye co zminiliśmy to układ przedpokój/ubikacja na dole - po wybudowaniu wejscia od wiatrołapu wydało nam się to dziwne i zmieniliśmy trochę układ.

Na tym etapie pojawił się pierwszy problem - okazuje się, ze nie jest wcale łatwo dostać okna tej wielkości , co w projekcie... Na razie ma je firma MS i w sumie to tyle - na przyklad Jezierscy nie chcą ich zrobic, mówią,że statyka nie wytrzyma itp. Ma ktoś jakieś doswiadczenia z wyborem okien?

Pozdrawiam serdeczie,

Piotrek

Witam serdecznie,

(...)

Na tym etapie pojawił się pierwszy problem - okazuje się, ze nie jest wcale łatwo dostać okna tej wielkości , co w projekcie... Na razie ma je firma MS i w sumie to tyle - na przyklad Jezierscy nie chcą ich zrobic, mówią,że statyka nie wytrzyma itp. Ma ktoś jakieś doswiadczenia z wyborem okien?

Pozdrawiam serdeczie,

Piotrek

Ja dostałem więcej ofert na okna w takim rozmiarze i nie mieli problemów z rozmiarami pod warunkiem, że nie chcesz otwieranych - skrzydło, które da sie zrobić ma ograniczoną szerokość (wagę). Spróbuj zastanowić się nad innym podziałem: np. na trzy części

oferty dostałem od MS, Jezierskiego, Internormu i lokalnego gościa na profilach Rehau'a

pozdr

Mirek

• 3 weeks później...

Witam,

Odnośnie dzielenia okien to nie polecam. Ja rozwiązałem to inaczej, zrezygnowałem z tej nadstawki na wyjściem na taras i dzięki temu nie musiałem dzielić na trzy szyby. Nie mam co prawda tego wąskiego okna ale za to wszystkie są w jednej lini, jednej wysokości. A poza tym to zdecydowałem się złamać i przedłużyć dach nad tarasem także to wąskie okno i tak mi by się nie przydało...

• 5 weeks później...

coulignon Czy plyta fundamentowa, na ktorej stawiasz swoj dom jest dodatkowo ogrzewana (chyba sie to nazywa Legalett, czy jakos tak) ?

Dzebrys Pisales, ze oprocz zmiany konstrukcji okien, Lipinscy doradzali ci takze zamiane fundamentow na plyte, decydujesz sie na takie rozwiazanie ?

Jakie sa zalety plyty nad fundamentem ?

Dzieki

s

coulignon Czy plyta fundamentowa, na ktorej stawiasz swoj dom jest dodatkowo ogrzewana (chyba sie to nazywa Legalett, czy jakos tak) ?

Dzebrys Pisales, ze oprocz zmiany konstrukcji okien, Lipinscy doradzali ci takze zamiane fundamentow na plyte, decydujesz sie na takie rozwiazanie ?

Dzieki

s

Płyta u mnie będzie bez ogrzewania - będzie spełniała tylko rolę konstrukcyjną.

Fundament płytowy ma trzy główne zalety:

1. nie ma mostka cieplnego - izolacja jest zamknięta,

2. pozwala na rozłożenie nacisku budynku równomiernie na grunt - jest to zaleta w przypadku słabych gruntów.

3. Jest tańsza niż tradycyjny fundament.

Witam

My również zamierzamy budować Dom Ciepły Lipińskich, tylko że w większej wersji, mianowicie P180a. Byliśmy na pierwszych rozmowach w sprawie okien i rozważamy opcje drzwi przesuwnych, wersja trochę droższa, ale... moim zdaniem nawet ładniejsza. Musimy się jeszcze porozglądać po innych firmach i rozeznać w temacie.

Planujemy też rolety i tu kolejny problem, ponieważ okna są na tyle ogromne, ze powinny być przymocowane do nadproży, żeby były bardziej stabilne, a rolety ze skrzynkami zewnętrznymi odpadają ze względów estetycznych. Więc zostają rolety integro, albo nadstawne. Skrzynki do takich okien są spore i co wtedy z ociepleniem :-? Kurcze, czy trzeba będzie dać na tej ścianie styropian 30 cm, żeby ocieplić tą skrzynkę? :o :o

Czy ktoś borykał się z takimi problemami?

Pozdrawiam

Magda

o zaletach pisal moj poprzednik. wada moze byc w niektorych przypadkach cena. na mojej dzialce grunt nosny jest na poziomie 0.8m a to wiaze sie z koniecznoscia podniesienia go powyzej 0 [mokra dzialka]. taka wymiana gruntu to bardzo duzy koszt. po konsultacjach z konstruktorem zrobiono u mnie normalny fundament. na szczescie w trakcie robot okazalo sie ze grunt jest lepszy niz go opisywal geolog i poszlo gladko. moj dziennik mozna obejrzec na http://gabry.sie.pl/?page_id=2

My również zamierzamy budować Dom Ciepły Lipińskich, tylko że w większej wersji, mianowicie P180a. Byliśmy na pierwszych rozmowach w sprawie okien i rozważamy opcje drzwi przesuwnych, wersja trochę droższa, ale... moim zdaniem nawet ładniejsza. Musimy się jeszcze porozglądać po innych firmach i rozeznać w temacie.

hej,

ja tez rozwazam opcje drzwi balkonowych przesuwnych. zdaje sobie sprawe ze sa drozsze i mniej trwale ale w tym projekcie maja duza zalete. w przypadku normalnych drzwi [caly czas mowa o srodkowym oknie, boczne zmienilem na mniejsze fixy] w przypadku ich otwarcia blokowalyby przejscie do kuchni i swobodny dostep do tarasu z tejze. dodatkowo okna 3-szybowe sa bardzo ciezkie i takie drzwi maja spora bezwladnosc. otwieralem wieksze okno przesuwne i imho bylo to wygodniejsze [mimo porownywalnego jesli nie wiekszego ciezaru do tych w smolcu]. jesli ktos z was orientuje sie jakie firmy sa w stanie takie zrobic to prosze o informacje.

pozdrawiam

piotr

• 1 month później...