mirongie 13.04.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Witam, spodobał nam się projekt P180. Zakupilismy juz działkę i i chcemu kupić ten projekt. Jako, że jesteśmy nowi witamy wszystkich forumowiczów. Jeśli można to, mamy klika pytań: Ma kotoś może z szanownych forumowiczów jakieś doswiadczenie z tematem podpiwniczenia tego domu? Chcielibysmy tez zobaczyć jakies rzuty z parteru i poddasza, które w jakiś precyzyjniejszy sposób obrazuja rozmiary pomieszczeń. Będziemy wdzięczni za kazda podpowiedź która utwierdzi nas ze dobrze wybralismy:) Pozdrawiam Radek co do podpiwniczania to nie mam doświadczeń ale wydaje mi się, że trudniej będzie zachować "energooszczędność" projektu proszę o adres mailowy na priv'a to podeślę szczegółowe rzuty kondygnacji z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 14.04.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 proszę o adres mailowy na priv'a to podeślę szczegółowe rzuty kondygnacji z projektu. rysunki poszły założyłem dziennik budowy zapraszam do komentarzy http://forum.muratordom.pl/cieply-dom-dla-ciebie-p180-mirka-i-agnieszki,t128959.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magak 21.04.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam sympatyków projektu P160 i P160a. Ja jestem chwilę przed zakupem projektu tego ostatniego i mam pytanie do tych, którzy widzieli ten dom pasywny w Smolcu: jakie są de dwa małe pokoje na piętrze na żywo, bo nigdzie nie można znaleźć zdjęć z realizacji pokazujących pokoje na poddaszu. Czy wydają się bardzo małe, niskie i ciemne? Ja planuję wstawić dodatkowo okna połaciowe we wszystkich pokojach na górze, pomimo że w P160a, zostały poszerzone okna balkonowe. Z dodatkowych zmian planuję poszerzenie łazienki na dole kosztem przedsionka, a przedsionka kosztem gabinetu.Zastanawiam się też nad podniesieniem ściany kolankowej o "jedną cegłę", żeby było trochę wyżej na górze (kąt nachylenia dachu byłby 35°). Bardzo proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 21.04.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam sympatyków projektu P160 i P160a. Ja jestem chwilę przed zakupem projektu tego ostatniego i mam pytanie do tych, którzy widzieli ten dom pasywny w Smolcu: jakie są de dwa małe pokoje na piętrze na żywo, bo nigdzie nie można znaleźć zdjęć z realizacji pokazujących pokoje na poddaszu. Czy wydają się bardzo małe, niskie i ciemne? Ja planuję wstawić dodatkowo okna połaciowe we wszystkich pokojach na górze, pomimo że w P160a, zostały poszerzone okna balkonowe. Z dodatkowych zmian planuję poszerzenie łazienki na dole kosztem przedsionka, a przedsionka kosztem gabinetu. Zastanawiam się też nad podniesieniem ściany kolankowej o "jedną cegłę", żeby było trochę wyżej na górze (kąt nachylenia dachu byłby 35°). Bardzo proszę o opinie. Hej, poniżej zdjątka z Dni Otwartych w Smolcu. Niestety "wąskokątny" obiektyw pozdr Mirek http://images32.fotosik.pl/225/3d7a667598147917.jpg http://images33.fotosik.pl/225/1f1b73fffb21910f.jpg http://images25.fotosik.pl/198/fb4217aebfdf2f86.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 21.04.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Pozdrawiam "krajanów" - życzę powodzenia i trzymam kciuki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magak 21.04.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Baardzo dziękuję za zdjęcia. Naprawdę są małe te pokoje i jeszcze te skosy Może jednak P180??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 29.04.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Baardzo dziękuję za zdjęcia. Naprawdę są małe te pokoje i jeszcze te skosy Może jednak P180??? my tak wybraliśmy... i mam nadzieję nie będziemy żałować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekLu 21.07.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Witam serdecznie,Chciałbym na początku przywitać wszystkich szczesliwych posiadaczy projektu p160 .Ja domek ten mam już wybudowany w stanie surowym otwartym. Jestem strasznie zadowolony, dom wydaje sie duzo większy niz wynika to z metrów, rozmieszczenie pomieszczen jest idealne. Jednye co zminiliśmy to układ przedpokój/ubikacja na dole - po wybudowaniu wejscia od wiatrołapu wydało nam się to dziwne i zmieniliśmy trochę układ. Na tym etapie pojawił się pierwszy problem - okazuje się, ze nie jest wcale łatwo dostać okna tej wielkości , co w projekcie... Na razie ma je firma MS i w sumie to tyle - na przyklad Jezierscy nie chcą ich zrobic, mówią,że statyka nie wytrzyma itp. Ma ktoś jakieś doswiadczenia z wyborem okien?Pozdrawiam serdeczie,Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 21.07.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Witam serdecznie, (...) Na tym etapie pojawił się pierwszy problem - okazuje się, ze nie jest wcale łatwo dostać okna tej wielkości , co w projekcie... Na razie ma je firma MS i w sumie to tyle - na przyklad Jezierscy nie chcą ich zrobic, mówią,że statyka nie wytrzyma itp. Ma ktoś jakieś doswiadczenia z wyborem okien? Pozdrawiam serdeczie, Piotrek Ja dostałem więcej ofert na okna w takim rozmiarze i nie mieli problemów z rozmiarami pod warunkiem, że nie chcesz otwieranych - skrzydło, które da sie zrobić ma ograniczoną szerokość (wagę). Spróbuj zastanowić się nad innym podziałem: np. na trzy części oferty dostałem od MS, Jezierskiego, Internormu i lokalnego gościa na profilach Rehau'a pozdr Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekLu 21.07.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Witam, Tak, dostałem wycenę od Jezierskiego, ale z podziałem środkowego okna na 3 części, a mi takie cos zdecydowanie nie odpowiada, bo okno wtedy bardzo dużo traci ze swojego rewelacyjnego wyglądu. Tak z ciekawości - na ile Ci wycenili? Możemy porównać oferty... Pozdrawiam, Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus261 05.08.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam, Odnośnie dzielenia okien to nie polecam. Ja rozwiązałem to inaczej, zrezygnowałem z tej nadstawki na wyjściem na taras i dzięki temu nie musiałem dzielić na trzy szyby. Nie mam co prawda tego wąskiego okna ale za to wszystkie są w jednej lini, jednej wysokości. A poza tym to zdecydowałem się złamać i przedłużyć dach nad tarasem także to wąskie okno i tak mi by się nie przydało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sa 04.09.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 coulignon Czy plyta fundamentowa, na ktorej stawiasz swoj dom jest dodatkowo ogrzewana (chyba sie to nazywa Legalett, czy jakos tak) ? Dzebrys Pisales, ze oprocz zmiany konstrukcji okien, Lipinscy doradzali ci takze zamiane fundamentow na plyte, decydujesz sie na takie rozwiazanie ? Jakie sa zalety plyty nad fundamentem ? Dzieki s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.09.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 coulignon Czy plyta fundamentowa, na ktorej stawiasz swoj dom jest dodatkowo ogrzewana (chyba sie to nazywa Legalett, czy jakos tak) ? Dzebrys Pisales, ze oprocz zmiany konstrukcji okien, Lipinscy doradzali ci takze zamiane fundamentow na plyte, decydujesz sie na takie rozwiazanie ? Jakie sa zalety plyty nad fundamentem ? Dzieki s Płyta u mnie będzie bez ogrzewania - będzie spełniała tylko rolę konstrukcyjną. Fundament płytowy ma trzy główne zalety: 1. nie ma mostka cieplnego - izolacja jest zamknięta, 2. pozwala na rozłożenie nacisku budynku równomiernie na grunt - jest to zaleta w przypadku słabych gruntów. 3. Jest tańsza niż tradycyjny fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 10.09.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam My również zamierzamy budować Dom Ciepły Lipińskich, tylko że w większej wersji, mianowicie P180a. Byliśmy na pierwszych rozmowach w sprawie okien i rozważamy opcje drzwi przesuwnych, wersja trochę droższa, ale... moim zdaniem nawet ładniejsza. Musimy się jeszcze porozglądać po innych firmach i rozeznać w temacie. Planujemy też rolety i tu kolejny problem, ponieważ okna są na tyle ogromne, ze powinny być przymocowane do nadproży, żeby były bardziej stabilne, a rolety ze skrzynkami zewnętrznymi odpadają ze względów estetycznych. Więc zostają rolety integro, albo nadstawne. Skrzynki do takich okien są spore i co wtedy z ociepleniem Kurcze, czy trzeba będzie dać na tej ścianie styropian 30 cm, żeby ocieplić tą skrzynkę? Czy ktoś borykał się z takimi problemami? Pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 10.09.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 ups, napisałam o drzwiach przesuwnych, chodziło mi o okno balkonowe, czy tarasowe. A dokłądnie miałam na myśli drzwi w tym oknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzebrys 10.09.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 coulignon Czy plyta fundamentowa, na ktorej stawiasz swoj dom jest dodatkowo ogrzewana (chyba sie to nazywa Legalett, czy jakos tak) ? Dzebrys Pisales, ze oprocz zmiany konstrukcji okien, Lipinscy doradzali ci takze zamiane fundamentow na plyte, decydujesz sie na takie rozwiazanie ? Jakie sa zalety plyty nad fundamentem ? o zaletach pisal moj poprzednik. wada moze byc w niektorych przypadkach cena. na mojej dzialce grunt nosny jest na poziomie 0.8m a to wiaze sie z koniecznoscia podniesienia go powyzej 0 [mokra dzialka]. taka wymiana gruntu to bardzo duzy koszt. po konsultacjach z konstruktorem zrobiono u mnie normalny fundament. na szczescie w trakcie robot okazalo sie ze grunt jest lepszy niz go opisywal geolog i poszlo gladko. moj dziennik mozna obejrzec na http://gabry.sie.pl/?page_id=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzebrys 10.09.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 My również zamierzamy budować Dom Ciepły Lipińskich, tylko że w większej wersji, mianowicie P180a. Byliśmy na pierwszych rozmowach w sprawie okien i rozważamy opcje drzwi przesuwnych, wersja trochę droższa, ale... moim zdaniem nawet ładniejsza. Musimy się jeszcze porozglądać po innych firmach i rozeznać w temacie. hej, ja tez rozwazam opcje drzwi balkonowych przesuwnych. zdaje sobie sprawe ze sa drozsze i mniej trwale ale w tym projekcie maja duza zalete. w przypadku normalnych drzwi [caly czas mowa o srodkowym oknie, boczne zmienilem na mniejsze fixy] w przypadku ich otwarcia blokowalyby przejscie do kuchni i swobodny dostep do tarasu z tejze. dodatkowo okna 3-szybowe sa bardzo ciezkie i takie drzwi maja spora bezwladnosc. otwieralem wieksze okno przesuwne i imho bylo to wygodniejsze [mimo porownywalnego jesli nie wiekszego ciezaru do tych w smolcu]. jesli ktos z was orientuje sie jakie firmy sa w stanie takie zrobic to prosze o informacje. pozdrawiam piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.09.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 ups, napisałam o drzwiach przesuwnych, chodziło mi o okno balkonowe, czy tarasowe. A dokłądnie miałam na myśli drzwi w tym oknie Poproszę o zmniejszenie awtara - rozwala wątek trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 28.10.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Co tu taka cisza? Jak postepy prac? Jesteśmy ciekawi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.10.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 zapraszam do obejrzenia mojego dziennika. u mnie się zaczęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts