Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym grozi mi nieogrzewanie?

Recommended Posts

Witam,

Budynek wykończony,strych ocieplony,z zewnątrz na ścianach styropian 10, glazury położone,ściany pomalowane,kuchnia zrobiona,na podłogach panele.Instalacje zrobione,piec na ekogroszek - działa.Z przyczyn różnych chcemy wprowadzić się w marcu lub kwietniu.Kasa się skończyła szukamy oszczędności.Mam pytanie:co mi grozi poprzez nieogrzewanie budynku.Mówię o temp na zewnątrz max do -5.Przy większych włączałbym piec.Czy koniecznie trzeba grzać?

Osobiście uważam, że jak szukasz oszczędności to akurat tutaj źle byś zrobił.

Temperatura min od 10 C - do 15 C - ze wskazaniem na 15 C.

Nie szkoda Ci pieniędzy na wszelakie poprawki i wymianę sprzętu który już mieszka a kosztował na pewno nie mało pieniędzy?

Wniosek - ogrzewaj!

Pozdrawiam

na podłogach panele...

Panele szlag Ci trafi w pierwszej kolejności...

Grzać!

ucięte kawałki paneli (odpadki) leżą u mnie 4 rok na nieogrzewanym ganku. tam temperatura jest okresami taka jak na zewnątrz. Wilgoć - jak atmosferyczna.

narazie to tylko muchy je pos.rały, innych zmian nie widziałem.

na podłogach panele...

Panele szlag Ci trafi w pierwszej kolejności...

Grzać!

ucięte kawałki paneli (odpadki) leżą u mnie 4 rok na nieogrzewanym ganku. tam temperatura jest okresami taka jak na zewnątrz. Wilgoć - jak atmosferyczna.

narazie to tylko muchy je pos.rały, innych zmian nie widziałem.

No to ułóż podłogę z paneli i zostaw takie pomieszczenie wilgotne i nieogrzewane na kilka miesięcy... Napęcznieje, porobią się łódki, szczeliny, podłoga do wymiany jednym słowem...

To, że na ganku przetrwały Ci w niezmienionym stanie to Ci się tylko tak wydaje. Poza tym na ganku mają wentylację i przewiew, w nowym, zamkniętym pomieszczeniu dochodzi problem większej wilgoci, więc jeszcze gorzej...

Teoretycznie nie powinno się stać nic a praktycznie te kilkaset pln bo sądzę że nie więcej zaoszczędzone możesz wydać na drobiazgi które jednak się pojawią o których ci nie napisze nikt na forum , bo nie zna twojej chałupy...

Powiedzmy szczerze skoro dom docieplony aby utrzymać ok 10*C (wiem z doświadczenia że tyle w zupełności wystarczy) w środku, przy piecu na ekogroszek to miesięcznie wydasz jakieś max 150 pln. Przy takiej temperaturze na zewnątrz pewnie 50% tego. Zostały max 4 miesiące gdzie ewentualnie mogą być mrozy... masz 600 pln. Szkoda niezaryzykować takowej kwoty i potem się babrać w poprawki.

Jeśli wychłodzisz dom i temperatura w nim zejdzie na minus to plamując zamieszkanie i tak sporo wyłozysz na dogrzanie go do żądanej temperatury.

Powiedzmy szczerze skoro dom docieplony aby utrzymać ok 10*C (wiem z doświadczenia że tyle w zupełności wystarczy) w środku, przy piecu na ekogroszek to miesięcznie wydasz jakieś max 150 pln. Przy takiej temperaturze na zewnątrz pewnie 50% tego. Zostały max 4 miesiące gdzie ewentualnie mogą być mrozy... masz 600 pln. Szkoda niezaryzykować takowej kwoty i potem się babrać w poprawki.quote]

Nie wiem jak to jest bo nie znam jeszcze peca,ale grzałem przez ok miesiąc (dom 120m pow użytkowej) i przy temp zewnętrznych 0- +10 spaliłem ok tony.Fakt,że było w domu ok 20C ale wyszło ok 500zł.Nie chcę całkiem lodówki,tylko np przy tych temperaturach z tydzień pogrzać a dwa nie - i aby do wiosny....

No to ułóż podłogę z paneli i zostaw takie pomieszczenie wilgotne i nieogrzewane na kilka miesięcy... Napęcznieje, porobią się łódki, szczeliny, podłoga do wymiany jednym słowem...

co ma tam napęcznieć? właśnie poszedłem podotykać taki panel - to sam plastik :-) prędzej zniszczy sie podkład pod panelami niż sam panel

co ma tam napęcznieć? właśnie poszedłem podotykać taki panel - to sam plastik :-) prędzej zniszczy sie podkład pod panelami niż sam panel

Cholera, myślałem, że panele mdf to syf a już do plastykowych nie dotykam się wcale...

W takim razie jeśli macie w domu takie wynalazki to najlepiej w ogóle nie ogrzewać.

Pozdrawiam