Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M05b NIEWIELKI wariant 2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

witam.

po przeanalizowaniu projektu ze względu na koszty dachu w stosunku do powierzchni użytkowej zrezygnowałem z tego projektu. Domek jest łady ale nie ekon.

Zdecydowałem się na dom o dachu dwuspadowym

Polecam stronę

http://www.dommaksia.pl/

PS. Jeśli masz pytania to chętnie odpowiem

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam i pozdrawiam Pana Janka

Ja jakiś czas temu juz pytałem o M05b i nikt sie nie odzywal wiec chyba nikt go nie buduje.

Ale ja przełamuje zmowe milczenia :) i przyznaje sie ze dzisiaj zadzwoniłem do przedstawicielstwa muratora i zamówiłem ten projekt i jutro lub w czwartek mam go mieć :) no to sie zacznie a wcale nie planowałem zadnej budowy tylko kolega sie zapalił na budowe i mnie zaraził.

Jak bede mial ten projekt to sie odezwe i mozemy tutaj kontynuować rozmowe na temat wersi "b"

pozdrawiam

jacek

Witam

Mam pytanie czy ktoś myslał o jakiś zmianach w M05b i ewetualnie jakich?

Ja z takich istotnych zmian to zastanawiam sie nad podniesieniem scianki kolankowej tyko nie wiem o ile i czy to robić bo wersja b w porównaniu do dwóch pozostałych jest juz troche podniesiona ma 26 cm plus murłata a tamte projekty chyba ok 12cm. I jak bedzie wygladał dach bo on juz jest dosyc wysoki. Druga zmiana to myslałem o przsunieciu sciany od salonu i kuchni o jakies 50-60cm ale chyba pasowało by tez przesunac garaz zeby byla zachowana symetria. Ale to musze skonsultować z architektem jakie to koszty

i ostatecznie zadecydować. Wydaje mi sie ze kozystnie by to wpłyneło na wyglad dachu bo dla mnie jest on troche do szpica a tak to bedzie bardziej rozciągniety. Czekam na jakies inne propozycje ewetualnie uwagi do mojego pomysłu bo trzeba zaczac cos daiałać.

pozdrawiam

jacek

Czesć Jacek ja podnoszę o 1 bloczek taką dostałem zgodę z muratora nie więcej ponieważ domek straci na wyglądzie.W środku drobne zmiany.Zastanawiam się nad lukarnami z przodu i z tyłu są 50/50 dość szerokie może dam okrągłe zmiana okien 2-skrzydłowe ponieważ 120/170 jedno skrzydło problem z otwieraniem.Ile planujesz wydać na stan surowy otwarty.Pozdrawiam....Sławek :)

Czesc

Co do kwoty jaka planuje wydać na stan surowy to nie mam pojecia chyba jak naj mniej:) Tak w ogóle to nie planowałem tej inwestycji ale jak sie juz podjałem to trzeba jej sprostać. Chciałbym jak najwiecej zrobić w tym roku (zwrot vatu) ale kase dopiero bede mial pod koniec roku wiec uruchamiam rodzinke zeby wsparła finansowo na pare miesiecy i chciałbym zrobic do konca roku stan surowy ale pewnie na dach to sie juz nie wyrobie. Co do kwoty jaka planuje to jeszcze nie kalkulowałem ale chetnie poznam twoje wyliczenia.

Co do podniesienia dachu to cały czas o tym mysle ale boje sie ze bedzie ten dom dziwnie wygladał bardzo do szpica bo juz w porównaniu do tych dwóch wersji on jest duzo wyzszy no i ile bedzie wystawały dach na zewnatrz domu czy to póbowałeś przeliczyć?

pozdrawiam

jacek

Witam .Mój architekt powiedział że na wygłądzie nie stracę nic okapy są wydłużone na metr ale jeszcze sam sprawdze.Na materiał już wydałem 40 patyków myślę że jeszcze 40 +30 robocizna czyli 110 lub 120 stan otwarty z dachem i orynnowaniem ale mogę się mylić wszystko idzie tak w górę że szok.Kupiłem suporex,bloczki,terivę 11m3 betonu b20 zaliczka oczywiscie :D dachówka cementowa euronit brązowa teraz będę musiał wziąść kredyt bo cinko z kasą .W projekcie jest zestawienie materiałów ale nie wiem jak to policzyć....Np pret od 5-7mm i bądz jaki kupić.Acha kupiłem jeszcze pręty 12 bo też idą w górę.To tyle .

• 1 month później...