Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M05b NIEWIELKI wariant 2

Recommended Posts

Jestem na etapie stropu, czekamy tylko na pogodę.

Zastanawiam się cały czas czy ma sens podniesienie ścianki kolankowej, bo pokoje na górze wydają mi się wystarczające. Może warto tylko dla łazienki, bo chciałabym, aby zmieściała się tam również kabina prysznicowa. Może wypowie się ktoś z budujacych tą wersję :D

My poszerzyliśmy budynek po obu stronach po 70 cm, dzięki temu salon ma 28,55 m a kuchnia 11,41. Garaż-22,71, a pokój za garażem 11,93.

Natomiast pokoje na górze mają po 19, 56 i drugi 19,96 po podłodze.

Podnosić czy nie?

A druga rzecz nad jaką się zastanawaim to schody, czy te zabiegowe są funkcjonalne, bo wizulanie mi sie podobają. Mam już co prawda szalunek pod schody ze spocznikiem, takim dziewnym bo z jednym schodkiem w połowie, ale ciągle się zastanawaim czy nie wrócić do wersji z projektu :D

Mam nadzieję, że ten wątek wroci do zywych :)

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, ja na ten rok zakończyłem swoje prace na budowie. Ruszam na wiosnę od położenia płyt stropowych kanałowych. Są dwa razy tańsze od stropu z projektu i zyskuję wiele dni, bo strop położę prosto z samochodów na mury, w kilka godzin.

Pozdrawiam serdecznie i życzę postępów i mądrych decyzji

Witaj,

tak, ściany zostawiam bez przykrycia, nic im nie będzie, jak je przysypie śnieg.

Na wiosnę wyschną. Najważniejsze, że ściana fundamentowa jest zaizolowana i docieplona oraz obsypana żwirem i piaskiem. Podstawa, to fundament, a on jest już bezpieczny. Moje rozwiązanie ze stropem kanałowym jest o tyle uciążliwe, że muszę dodatkowo omurować komin, aby wesprzeć płyty stropowe. Ale i tak mam sporo kasy i czasu zaoszczędzone.

Pozdrawiam