Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa dwóch domów na dzia?ce budowlanej

Kaszojad

Recommended Posts

Jako "nowy" witam Wszystkich na Forum,

W temacie jestem kompletnie "zielony", a przymierzam się do kupna działki budowlanej w okolicach Krakowa. Ceny są powalające (jak dla mnie). Czytając wypowiedzic na Forum, doszedłem do wniosku, że spokojnie mogę kupić działkę rolną, a nie budowlaną i powinienem nie mieć problemów z budową.

Znalazłem trochę działek po 0,4-0,8 ha, ktore sa dla mnie za duze i za drogie.

W zwiazku z tym chcialbym kupic taką działkę wspólnie z kolegą.

I tu pytania:

1. Czy duży kłopot jest z podziałem takiej działki na dwie ? Koszt ?

2. Na co trzeba zwrócić uwagę przy takim podziale, aby na obu mniejszych działkach można było zbudować siedlisko (wiem, że musimy dodzierżawić grunt)

3. Czy lepiej aby kupiła działkę jedna osoba, potem ją podzieliła i sprzedała część wspólnikowi ? Czy kupić od razu wspólnie ?

4. Czy może w ogóle nie dzielić działki, tylko kupić ją "na współwłasność" i postawić dwa siedliska ? Można tak zrobić ?

pozdrawiam

Pytanie 1: czy działka rolna w planie zgospodwrowania przestrzennego przeznaczona jest pod budownictwo? Jeśli plan jest ważny a działka nie jest przeznaczona pod budownictwo to postawisz sobie na niej wóz Drzymały a nie dom.

Pytanie 2. Jeśli nie ma planu to sprawdź czy przynajmniej w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego teren jest przewidziany pod budowę. Jeśli nie, to zapomnij. Studium musi być zgodne z przyszłym planem i wtedy warto poczekać na plan.

Uwaga: Często PZP w dużych skalach nie dopuszczają mozliwości wtórnego podzału nieruchomości bez wcześniejszego uchwalenia planu szczegółowego.

Rada: Przed zakupem wystąp o wydanie decyzji o warunkach zabudowy dla dwóch domów na jednej działce. Wtedy wszystko będzie jasne.