Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki, WZ a PZP, co z tym fantem zrobić?

mkrejza

Recommended Posts

Zamierzam kupić działkę, sytuacja przedstawia się w ten sposób, że wystąpiliśmy wraz z właścicelem działki o warunki zabudowy i po otrzymaniu pozytywnej decyzji mieliśmy sfinalizować transakcję. W odpowiedzi z gminy, właściciel działki otrzymał pismo, w którym było napisane że rada gminy właśnie podjęła decyzję o przygotowaniu planu zagospodarowania przestrzennego terenu i że ta akurat działka została objęta tym przyszłym planem, w związku w czym wydanie decyzji o warunkach zabudowy może zostać wsztrzymane nawet na 12 miesięcy. Byłem w szoku jak zobaczyłem to pismo, właściciel działki zresztą też. Rada gminy była w dniu 29.11.2007, a pismo o warunki zabudowy wpłynęło 3.12.2007, czyli po decyzji o opracowywaniu PZP. Architekt w gminie twierdzi że te tereny na pewno będą przeznaczone pod zabudowę mieszkaniową, ale w tej chwili jest to działka rolna i sprzedający nie może sprzedać mniej niż 3000 mkw. Opracowanie PZP zajmie około roku albo dłużej (przetargi, opracowanie, wnioski i ew. protesy itp). Nie wiem czy da się coś z tym jeszcze zrobić, dodam że zarówno mi jak i sprzedającemu zależy na czasie. Z tego co wiem działki sąsiednie uzyskiwały WZ bardzo szybko i była to tylko formalność. Co zrobić z tym fantem? Pzdr