Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZDJĘCIA Z DZIECIŃSTWA

mayland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 633
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bym sie lepiej zastanowiła nad tym czemu zona widząc kobiece podobieństwo sie Tobą zainteresowała :o :o :lol: :lol: :lol:

Wybacz Stukowa niewinny żarcik :wink:

Ale widocznie mi przeszło i zmężniałem :D

I nie wyrosły mi piersi :D :lol: :wink:

Stukowa teraz ogląda stare zdjęcia i toczy sie po podłodze ze śmiechu co pare minut :lol: :lol: :lol:

fajny pomysł z tymi starymi zdjęciami.

Masz racje. Czasem miło je przeglądać. Zabawy z nimi sporo :lol: Szczególnie w święta do nich się siega. Może wiecej osób odgrzebie w świeta stare zdjęcia. Ja mam zamiar poszukać zdjęć mojej babci z dzieciństwa ale to jak będę u niej. Takie zdjęcia to nie tylko zabawa czy wspomnienia ale też historia.

A to jeszcze Wam cos podpowiem....

Po takim świątecznym oglądaniu fotografi rodzinnych u mojej koleżanki narodził się pomysł na drzewo genealogiczne. Kilka miesiecy wszyscy szukali zdjęć po rodzinie, ciotek, wujków i innych pobratyńców. Wyszło im to naprawdę pięknie. :lol: To był prezent na rocznicę ślubu ich rodziców :lol: Miesiąc później zmarł im dziadek. Był na tym drzewie. To było bardzo wzruszające gdy na nie patrzyli.... Piękna pamiątka. Oprawę zrobiła im koleżana z pracowni poligraficznej. Trochę się pobawiła i wysżło super.

Dzisiaj rano naszło mnie jedno wspomnienie nawiazujace poniekąd do tych starych zdjęć. Wkleiłam opis w komentarzach u rrmi ale tutaj równeiż go przekleję :wink:

Z czasów dzieciństwa pamiętam jedną zabawna historię dotyczącą jedzenia Mieszkaliśmy wtedy u babci. Woda była z tradycyjnej kopanej studni. Mój ojciec wpadł na niesamowity pomysł. Aby karpie nie leciały mułem wrzucił je do tej studni Za pierona nie mógł ich potem wyłowić W wigilie rano mieliśmy więc na podwórku straż pożarną która wypompowywała wodę ze studni by nadawała się do picia bo była całkowicie zamulona Dodam, ze karpie zostały wyłowione i usmażone a przez okres świat wodę przynosiliśmy od sąsiada aż do nowego roku :lol:

dobre :lol: :lol: :lol: :lol: uśmiałam się do łez :lol: :lol:

A propos karpi to mój mąż mi opowiadał o wspomieniach dotyczących ich "oprawiania" ... kiedyś kupowało się tylko żywe karpie, a że moj obecny teść jest duszą - człowiekiem, który nawet muchy nie zabije 8) , próbował w wigilię rano wreszcie zabrać się do tego przykrego obowiązku.

A że sumienie nie pozwoliło mu na użycie noża ... próbował je ogłuszyć ... a że karpie są dość ruchliwe - koniec końców był taki, że cała kuchnia - łącznie ze ścianami- była obryzgana, bo ciężko było trafić :o

A za karpie musiała się wziąć moja teściowa :lol: :lol: :lol:

Ja mam w pamięci najpiękniejsze wspomnienie jednej z Wigilii w swoim życiu. Miałam wtedy chyba 5 może 6 lat ... moi dziadkowie zrobili wtedy prawdziwą rodzinną wigilię - cała najbliższa rodzina zebrała się w jednym miejscu, u Dziadków w domu. Ich dzieci ( a jest ich czworo ) z całymi swoimi rodzinami. Było nas ponad 20 osób....

I nie zapomnę Gwiazdora, który długi czas wnosił w koszach i workach prezenty ...

Było cudownie. Nigdy juz nie przeżyłam takich Świąt, w tak dużym gronie.

Mam nadzieję, że sama kiedyś zorganizuję takie Święta 8) A mam na to duże szanse, bo pewnie będzie to w przyszłym roku a sama mam czwórkę rodzeństwa :wink: :lol: