agniesiak 18.12.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Witam, Z przyjemnością zaczynam swą opowieść o drodze do realizacji jednego z moich marzeń w życiu, budowie własnego domu. Właściwie nie wiem czy bym sie zdecydowała na to w tym wieku- mam dopiero 28 lat, ale sytuacja na rynku nieruchomości w ostatnim roku jakoby posrednio wymusiła taką decyzję. Do niedawna byłam szczęśliwą właścicielką własnego M2 w Olsztynie, tym na Warmi nie koło Częstochowy, ale we wrześniu sprzedałam chatkę puchatka za kosmiczną cenę 7000 zł/m2 przez co obecnie posiadam kaskę na sfinalizowanie ok. 3/4 budowy domu (cóż za niesamowity przelicznik). Działkę dostałam w darowiźnie od rodziców po wejściu w życie nowej ustawy dzięki temu zaoszczędziłam na podatku od darowizn (znowu fart!). Planuję budowę w ślicznej gminnej wiosce Stawiguda ok. 13 km na południe od Olsztyna (wokół same lasy, 3 Jeziora w promieniu 3 km), cudo. Dojazd do Olsztyna drogą krajową (Wa-wa - Olsztyn), ok. 6-8 minut do centrum. Działka 1300 m2, jedyny problem że z niewielkim spadkiem a ja nie chcę do ogrodu schodzić po schodach, ale i na to znajdzie się jakaś rada. Projekt - OMEGA L z pracowni IN and OUT, architekt pan Arendarski. Pow. użytkowa ok. 160m2 + dwustanowiskowy garaż. Najciekawsze w projekcie to salon otwarty aż po więźbę dachową. Pozwolenie na budowę załatwiałam rok czasu, w styczniu wystąpiłam o warunki zabudowy które zostały jeszcze 2 razy zmienione, istny horror. Mam nadzieje że budowa domu zajmie mi trochę krócej. Początek budowy - wiosna 2008r. następne święta bożego Narodzenia planowane już w nowym domu. Narazie z mężem mieszkamy z moimi rodzicami, więc planuje się za rok wprowadzić choćby na goły beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 18.12.2007 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 C:\Documents and Settings\Stanowisko_2\Moje dokumenty\OMEGA rzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 18.12.2007 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 kurcze chyba coś nie tak zrobiłam, próbuje dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 18.12.2007 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 http://C:\Documents and Settings\Stanowisko_2\Moje dokumenty\OMEGA rzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 18.12.2007 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 http://C:\Documents and Settings\Stanowisko_2\Moje dokumenty\OMEGA rzutyp[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 18.12.2007 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/widoki/omega_l_507.jpg elewacja frontowa http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/widoki/omega_l_508.jpg elewacja południowa http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/rzuty/omega_l_491_small.gif rzut parteru http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/rzuty/omega_l_492_small.gif rzut poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 18.12.2007 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Parter 1. wiatrołap - 3,95m22. gabinet - 9,46m23. hall - 8,23m24. kuchnia - 8,9m25. jadalnia - 13,6m26. wc - 4,3m27. salon - 48,2m28. garaż - 29,7m29. kotłownia - 8,5m2 Poddasze 1. hall - 6,3m22. pokój - 10,73. pokój podzielony na garderobę - ok.6m2, łazienkę ok. 7,5m2 i sypialnię ok. 16m24. pokój - 11,00m25. łazienka - 4,3m26. pustaka nad salonem Razem powierzchnia użytkowa - ok. 160m2 + garaż i kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 18.12.2007 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Jestem na etapie podpisywania umowy z ekipą budowlaną.Narazie chcą 35 000 za wszystko łącznie z dachem (deskowanie i papa) ale doszło jeszcze część podpiwniczenia o pow. 40m2 wiec cena może wzrosnąć. Ale i tak uważam że nie jest źle jak na miasto wojewódzkie. Po świętach kupuję część materiałów - Ytonga, dachówkę ceramiczną i wełnę mineralną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandino_DG 19.12.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Witam Faktycznie cena bardzo dobra - mnie robocizna kosztował 50 tys. (150 m2 użytkowej + piwinica 50 m2) z tym że bez garażu (ta piwnica taka droga chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 07.01.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 o jak super że znalazłam kogoś kto buduje ten sam projekt moja omega powstaje w Poznaniu , właśnie mamy położoną więźbę dachową jeśli pogoda pozwoli to jeszcze w styczniu będzie dachóweczka , wygląda teraz tak http://images31.fotosik.pl/100/e7c048a07e781e1bmed.jpg dodaliśmy okno w salonie od frontu dokładnie pod oknami dachowymi mam nadzieje że będzie to fajnie wyglądało i dodatkowo doświetli salon . Trzymam kciuki za twoje budowanie , będę do ciebie zaklądać i kibicować , powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 04.02.2008 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Hej Szanti Czy dostałaś ode mnie prywatną wiadomość, bo wysyłałam jakiś tydzień temu ale nie ma jej w zapisanych wiadomościach więc być może nie doszła. Jeśli nie to napiszę jeszcze raz ale daj znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torreador 04.02.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam Podobnie jak Szanti cieszę się, że są inni fani tego projektu. Ja właśnie go zamówiłem i jeszcze w tym roku zamierzam zacząć budowę (oczywiście jeśli szybko uporam się z "papierologią"). Projekt nie należy do rozchwytywanych, więc trudno znaleźć informacje na jego temat, a jeszcze trudniej kogoś, kto już mieszka w omedze. Ja znalazłem w na stronie Archipelagu realizację projektu Eliza, który, jak mniemam, był prekursorem omegi. Tomasz Arendarski zaprojektował go wspólnie z innym architektem. Z zewnątrz projekty się różnią ważnymi detalami (głównie oknami i omega jest dużo fajniejsza), ale w środku oba domy są niemal identyczne. Również bezskutecznie próbuję nawiązać kontakt z Szanti, chyba coś nie tak jest z privem. Czy mogłabyś choć w dużym przybliżeniu powiedzieć jakie założyłaś koszty budowy? Interesuje mnie też z czego postawisz mury, jakie przewidziałaś ogrzewanie... To na początek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torreador 04.02.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 O przepraszam, gapa ze mnie. Właśnie doczytałem, że mury będą z ytonga Inne pytania aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 04.02.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 witam przepraszm że długo nie pisałam ale w moim województwie zaczeły się ferie zimowe i byłam z rodzinką w górach sądząc po ilości zapytań jakie przychodzą na moją skrzynkę już niedługo stwożymy niezłą grupę omegowców , brakuje mi czasu żeby odpisywać każdemu z osobna ale nie wiem czy agniesiak mnie nie pogoni jak się za bardzo zacznę panoszyć w jej dzienniku torreador wysłałam do ciebie meila na adres który podałeś na grupie wielkopolskiej jeśli nie doszedł to wkleje to tutaj , jest tam podsumowanie kosztów jakie ponieśliśmy do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 04.02.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Agniesiak bardzo interesująco-intrygujący projekt...a taki to mi akurat nie wpadł w ręce podczas przeglądania... Bardzo ciekawy rozkład pomieszczeń, zatem zamierzam śledzić Twój dziennik SZANTI u Ciebie domek wygląda już imponująco!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 05.02.2008 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Szanti, Nie mam absolutnie nic przeciwko żebyś się rozpisywała na moim dzienniku, właściwie to właśnie na to liczyłam Mimo że za dwa tygodnie zacznę go stawiać to mam dwie główne wątpliwości, które możesz rozwiać jako że Twoja Omega juz stoi. 1) Czy między kominkiem a ścianą jest wystarczająca ilość miejsca żebym mogła sobie postawić kanapę przed kominkiem i jakiś stolik i jeszcze mieć miejsce na przejście? 2) Mam Omegę L więc 2-stanowiskowy garaż, nad garażem z dużego pokoju zamierzam zrobić tak jak pisałam sypialnię, łazienkę od strony fornotwej i gardegobę (zamieszczę szkic żebyś wiedziała o co chodzi). Boję się że przez te skosy i brak ścianki kolankowej wyjdzie mi kichowata łazienka, chociaż wg wyliczeń architekta to prawie 8m2 pow. uzytkowej. U Ciebie już jest dach więc być może możesz mi coś na ten temat napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 05.02.2008 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Torreador, Odpowiadając na Twoje pytanie na temat kosztów: Nie mam kalkulacji kosztów i nawet przybliżonej kwoty nie jestem Ci w stanie podać, ale mogę napisać za co już zapłaciłam i te koszty które już znam: 1) projekt + adaptacja = 6 500 zł 2) dachówki ceramiczne Rupp Ceramika Sirius 13, kolor naturalny angoba = 15 000 zł 3) drewno na więźbę i schody za friko, bo mam teścia leśnika 4) Bloczki Ytong 24 cm na ściany konstrukcyjne = 21 500 zł 5) Robocizna do stanu surowego otwartego bez ścianek działowych i tarasów, ale pod dach pełne deskowanie i papowanie = 35 000 zł 6) Kierownik budowy (nie tylko wpisy i sporadyczne wizytacje ale jak to mówie full service czyli załatwianie materiałów i jeżdżenie za każdą małą pierdółką) 2000 zł m-cznie 7) geodeta (wytyczenie budynku) za friko bo geodetą jest mój tatuś W tym tygodniu mam nadzieję że będę załatwiać wszystko na fundamenty oraz klej na Ytong więć będę miała koszty. Ogrzewanie przechodziło różne fazy, od węgla z gazem po pompę ciepła. Ostatecznie gaz z kotłem kondensacyjnym i może dogrzewanie kominkiem. Podłogówka wszędzię z planem na wymianę na pompę ciepła kiedyż tam jak nam kurek zakręcą a pompy stanieją, bo narazie sie raczej nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 05.02.2008 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Szanti bardzo prosimy o więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 05.02.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 zdjęcia będą , daj mi tylko kilka dni , właśnie cieśla nakrywa dach jak skończy to pokaże domek w całości . co do zmian jakie wprowadziliśmy to w sumie jest ich niewiele , podnieśliśmy ściankę kolankową o jeden suporeks i wydłużyliśmy krokwie o 30cm żeby dach za bardzo nie uciekł do góry ale tylko na tej części gdzie są sypialnie , salonu nie podnosiliśmy bo jest wystarczająco wysoki .W dużej sypialni planuję wydzielić dwie garderoby ale dałaś mi do myślenia z tą łazienką , fajnie mieć swoją łazienkę przy sypialni muszę tylko zobaczyć ile tam jest faktycznie miejsca pod skosami żeby nie trzeba było się czołgać no i chyba trzeba by wstawić tam okno , muszę to jeszcze przemyśleć . W salonie nie mam jeszcze wylanej płyty nad kominkiem i nie mam schodów bo będą drewniane ,w projekcie schody zaczynają się przy jadalni i biegną na górę u nas będzie odwrotnie początek będzie przy wiatrołapie wydaje mi się że tak będzie wygodniej po co przechodzić przez cały dom żeby wejść na górę, a ty co o tym myślisz?Przed kominkiem spokojnie zmieścisz kanapę i ławę ja też tak planuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 05.02.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 kilka osób pyta czy budowa omegi jest droga , więc napiszę ile nas to do tej pory kosztowało : 1 projekt,mapki itp. 5.000tys 2 materiał na ściany,(bloczki M6,siporeks,strop 50.000 3 beton B20 9.5004 dodatki (żwir,pręty zbr. cement) 4,6005 murarz robocizna 27.0006 więżba 13.0007 okna dachowe 13.0008 dachówka braas 13.0009 dodatki (kętowniki , rynny, membrana, łaty,kontrłaty) 14.00010 cieśla robocizna 17.00011 klinkier na komin 4.300suma 170,400tys do tego dojdą okna na parteże, drzwi i brama garażowa więc można przyjąć że stan surowy zamknięty wyjdzie ok 200.000tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts