Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OMEGA L

Recommended Posts

U nas żwir wyszedł tak drogo bo przywieźli ponad 40 ciężarówek, mieliśmy do zasypania ponad 1,80 m fundamentów :x

Teraz jesteśmy na etapie wyboru nadproży, chcieliśmy Leier takie specjalne do rolet, ale chyba nie produkują długości ponad 4 m (takie szerokie okno tarasowe zrobiliśmy w salonie) tak apropo uwielbiam duże przeszklone powierzchnie. Dodatkowo dodaliśmy witrynę rogową zaraz przy tym oknie tarasowym szer. 1,3 m bo mamy od tamtej strony zachód (odbicie lustrzane projektu) i mieibyśmy wieczorem ciemno w domu.

Chcemy do garażu wstawić małe okna uchylne, żeby mieć trochę światła za dnia, gdyby potrzeba było coś majstrować albo ogórki kisić :lol:

Zastanawiamy sie też nad wentylacją mechaniczną (rekuperator z gruntowym wymiennikiem ciepła) + ogrzewanie gazowe piec kondensacyjny i podłogówka.

Szanti super że już jesteś na tym etapie. czekam na fotki.

I mam jedno pytanko czy drzwi wejściowe zrobiłaś o mniejszej wysokości niż te 2,5 m co w projekcie, bo widzę że jakoś tak są obniżone.

• Odpowiedzi 197
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

faktycznie drzwi obniżyliśmy, mają 2,1m i są na równej wysokości zbramą garażową , a co do różnych zmian to tak jak u ciebie pomysły rodzą się na bieżącą , w trakcie budowania ,tak jest po prostu łatwiej jak się coś widzi w realu niż na kartce papieru .Cały czas zastanawiamy się nad schodami i chyba będą inaczej niż w projekcie ale musimy jeszcze porozmawiać ze stolażem .Problem jest w tym że muraże nie wymurowali nam podestu nad kominkiem na którym miały się opierać schody , mówili że można to zrobić później a teraz kolejna ekipa mówi że nie da rady bo nie ma zakotwiczonych prętów i ten balkonik się nie utrzyma (fajnie nie :evil: )

A teraz nowe zdjęcia domku z każdej strony:

http://th.interia.pl/20,gd485bb2c2813980/i713128.jpg

Ze strony drogi

http://th.interia.pl/20,gd485bb2c2813980/i713127.jpg

Małe okienka w garażu

http://th.interia.pl/20,gd485bb2c2813980/i713126.jpg

Od strony ogrodu

http://th.interia.pl/20,gd485bb2c2813980/i713125.jpg

Okna w salonie, te jedno boczne dodane

http://th.interia.pl/20,gd485bb2c2813980/i713124.jpg

Omega w środku, jak widać kominy czekają na zamurowanie

No to jest jakieś rozwiązanie. Na szczęście jeszcze nam niczego nie przeoczyli, chociaż na bieżąco wszystko z nami konsutują. Jestem odpukac zadowolona.

Chcemy podniesc scianke ale musze pomierzyc krokwie czy sa wystarczajace zeby dach nie podniosl sie do gory. Zobaczymy chcialabym na 1 albo najlepiej 2 cegly w gore. :-?

ELIZA ma faktycznie bryłę podobną do OMEGI ale przez te zaokrąglone okna zupełnie traci wygląd nowoczesnego domu . Moje okna zamontują się już w czwartek :lol: do tego czasu mąż musi zdążyć z prądem , zużyliśmy 200 puszek prądowych , 700m kabla 3x1,5 , 200m 3x2,5 i jeszcze jakieś kabelki do telewizorów i do alarmu .

agniesiak obejrzałam jeszcze raz twoje zdjęcia i widzę że nie zrobilaś okna w salonie na frontowej ścianie , ja powiem tobie że jestem z tego okna bardzo zadowolona bo siedząc w salonie widzę czy ktoś podjeżdza pod bramę a tak będziesz trochę odizolowana .

chciałam jeszcze zapytać z czego będziesz budować ściane kominkową ?

Szanti a oto długa lista powodów dla których nie mamy okna od strony frontowej w salonie.

1) Na tej ścianie przewidzieliśmy zestaw kina domowego i duży telewizor zawieszony na ścianie, dlatego też potrzebny był kąt ciemniejszy w salonie

2) Trzymaliśmy się zasady jak najmniej przeszkleń od strony północnej jak najwięcej od południowej

3) Od strony frontowej mamy drogę osiedlową która za jakiś czas będzie jeszcze bardziej ruchliwa, brak okna zapewni nam ciszę i trochę więcej prywatności.

4) I w ogole patrząc narazie jestem z tego zadowolona :)

Ściana kominkowa jest zrobiona z jakiś betonowych bloczków z miejscem na rury, nie znam się kompletnie na tym powiem szczerze

• 3 weeks później...

ja też często nie rozumiem co do mnie majster mówi :lol:

kąt dachu został bez zmian więc to chyba oznacza że podnieśliśmy kalenice :o ,mój murarz mi takich pytań nie zadawał , dla nas ważne było to żeby ścianka była podniesiona a kąt dach został be zmian , ale to chyba właśnie się wiąże z podniesieniem kalenicy .

acca5 nie wiedziałam że pod Batorowem jest omega , chyba pojadę na przeszpiegi , ta o której pisałam jest w Koninku k/Poznania.

Szanti dzięki za odpowiedż, na szczęście mamy zapasu na długości krokwi więc podnosimy ściankę kolankową na całym poddaszu o jeden bloczek.

Właśnie zaczęli nam robić murłaty, więc cała jestem szczęśliwa że dach niedługo będzie. A salon, im praca posuwa się bardziej do przodu wydaje mi się coraz większy, a jak dojdzie już dach to w ogóle nie chcę myśleć jak to pomieszczenie ogrzać, na szczęście że jest w centrum kominek. :-?

Dzisiaj całkiem przypadkiem znalazłam przepiękny komplet do salonu z Mebel Plastu naszej olsztyńskiej fabryki mebli postaram się zaraz wkleić - kolor ciemna śliwka

http://www.mylivingroom.pl/pictures/fragment_1335.jpg