Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OMEGA L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 197
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Agniesiak, Szanti, jak tam Wasze budowy? Obiecywałyście fotki z postępów... Rozumiem, że tu cisza, bo są wakacje i wszyscy gdzieś w rozjazdach :-) U mnie postępy idą strasznie wolno. Mam już wytyczony dom i wstępnie umówionego szpenia od fundamentów. Plan minimum to wlać je przed zimą.

Zaglądam tu systematycznie, by podejrzeć wasze omegi. A tu nic od miesiąca :-)

Zabkapoli teraz, gdy wstawiliście okna, świetnie widać jak pięknym budynkiem jest omega. Gratuluję tempa! Wysyłam Ci wiadomość na pocztę, bo mam kilka pytań.

Pozdrawiam wszystkich

• 2 weeks później...

Witajcie,

Ja nie piszę moi drodzy bo wszystko stanęło. Zaczęły się straszne kłótnie między kierownikiem budowy i naszą ekipą, kosztowało mnie to wiele nerwów i w ogóle wszystkiego mi się odechciało co jest związane z budową.

Ekipa obrabiała tyłek kierownikowi, kierownik murarzom. Stanęło na tym że zrobiliśmy mury i nic dalej, bo wywaliliśmy ekipę, na szczęście inna ekipa obiecała zrobić dach pod koniec sierpnia, więc jak się coś ruszy a ja odzyskam wigor i chęci wkleję fotki.

Mam nadzieję że przynajmniej u Was idzie zgodnie z planem

• 3 weeks później...

torreador u nas jeszcze fundament nieocieplony , ale będzie izolacja przeciwwilgociowa ( czytaj czarne smarowidło) i styropian 8cm , koszt nie duży więc nie ma co oszczędzać .

zabkapoli gratuluje postępów na budowie , jeśli masz zdjęcia z ocieplenia poddasza to proszę wklej , bo ten etap właśnie przed nami a ja nie wiem jak ukryć tą wielką belkę która jest w małych sypialniach

U nas bedzie troche nietypowo bo ocieplamy narazie tylko czesc nad salonem , pokoje na gorze zostawiamy nieocieplone . Wynika to z wielu roznych aspektow, ale mamy nadzieje ze i to uda nam sie zrobic tak szybko jak to tylko mozliwe. My robimy tylko czesc dolna (jestesmy narazie ;) we dwojke wiec wiecej nam niepotrzeba a reszte bedziemy robic na biezaco mieszkajac juz w Omedze.

• 4 weeks później...

Szanti

O ile dobrze pamiętam, u Ciebie kotłownia będzie w pomieszczeniu gospodarczym za garażem. Ja chyba też tak zrobię, bo postanowiłem nie zamykać sobie żadnej z dostępnych opcji ogrzewania i kupię piec wielopaliwowy, w którym da się palić eko-groszkiem, peletami, ziarnem, olejem lub gazem. A taka "maszyneria" nie wejdzie do toalety na dole.

I w związku z tym mam pytanie... Wymurowałaś komin w ścianie oddzielającej garaż od reszty domu?

Pozdrawiam

Witam Was wszystkich po dlugiej przerwie.

Tak jak wczesniej pisalam u nas kompletny przestoj, specjalisci od dachu ktorzy mieli go skonczyc w miesiac siedza juz ponad 2 i zrobili dopiero polowe, no ale coz musze sie nauczyc cierpliwosci.

Zabkapoli ale u Ciebie juz sama koncowka, piekne masz drzwi moglabys przyblizyc z czego i za ile?

My tez ocieplalismy sciany fundamentowe nie pamietam ale chyba 8 cm.

Szanti

Mam prośbę... Czy mogłabyś zrobić zdjęcie tego komina w pomieszczeniu gospodarczym? I w ogóle wszyscy moglibyście się pochwalić postępami robót w formie obrazków :D Oczywiście z wyłączeniem Zabkipoli, bo jej budowa jest niemal jak dokumentacja techniczna :lol: i źródło inspiracji. Dzięki temu, że podpatrzyłem rurę kanalizacyjną pod ewentualną wyspę w kuchni, też kazałem taką poprowadzić. :roll:

Ja oczywiście wkleję parę fotek, jak tylko będę miał się czym pochwalić. Na razie kończę fundamenty.

a ja o rurze pod wyspe zapomnialam i teraz nie wiem czy da rady takowa zrobic :(

A zdjatka z etapu dachu wkleje jutro na 100%!!!

PS. Jezeli chodzi o te belki na zewnatrz budynku ktore widac, to zamowilismy z mezem ladne heblowane drogie strasznie a dopiero teraz mi przyszlo do glowyze na elewacje pojdzie jeszcze styropian i je zakryje prawie calkowicie, ale ze mnie gapa!!!