Harnaś1719503511 19.11.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Torreador Nie wiem do końca o co ci chodzi z tym dodatkowym kominem . Jeżeli chodzi ci o to czy w kotłowni mam komin - to tak (jeden dymny i trzy wentylacyjne). Trzeby tylko właściwie go zaplanować - jak będzie on przenikał (przecinał) dach. W elizie wybudowanie (zrobienie) kotłowni w pomieszczeniu gospodarczym istniejącym już w projekcie było niemal niemożliwe ze wzgledu właśnie na to że komin przenikałby dach w miejscu lukarny(wypust w dachu) Instalację grzewczą jak z resztą wszystko robiłem sam i nie jestem "fachowcem" we wszystkich dziedzinach, ale bez problemu połączenie pieca na paliwo stałe z kominkiem jest możliwe. A pod względem wykonania chyba jeszcze łatwiejsze (jeden zbiornik wyrównawczy, brak wymiennika ciepła, jeden obieg). Jeżeli chodzi o przełaczanie pomiędzy kominkiem a piecem to narazie mam zwykłe zawory (przy piecu i kominku), ale w przyszłości mam zamiar zastosować zawory elektormagnetyczne które to same są w stanie przełączać. Jak masz pytania o szczegóły to pisz śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 04.12.2008 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Hejka wszystkim, w przyszlym tygodniu zamieszcze juz zdjecia z moja czerwona dachowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZANTI. 26.01.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 no jak tam agniesiak kiedy zobaczymy twój dach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torreador 04.05.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam wszystkich po dłuuuugiej przerwie. Odkąd na dobre wystartowała moja budowa, rozumiem, dlaczego tak rzadko pisujecie Agniesiak czy dobrze widzę, że zmniejszyłaś wysokość okien? Ja chyba będę musiał skrócić wszystkie oprócz tych w salonie o dziesięć centymetrów. Inaczej czeka mnie dużo pracochłonnego cięcia pustaków. A tak w ogóle to co u Was słychać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torreador 06.07.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Omegowicze i elizowicze Potrzebuję Waszej rady. Napiszcie, czy wieżę, jak nazywają szeroki komin omegi moi murarze, zrobiliście tak, jak w projekcie? Pytam, bo dekarz zaproponował, że zrobi mi szczelny stropodach na wysokości ostatniego szeregu cegieł, czyli że zamknie tę "nieckę". Według niego to dużo bezpieczniejsze przy zalegającym tam zimą śniegu. I teraz mam zagwozdkę. Może ktoś z Was przezimował już w omedze lub elizie i ma doświadczenia z topniejącym śniegiem w "wannie" na dachu. Odezwijcie się! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aggie 12.11.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 witam wszystkich entuzjastów Omegi L z zapartym tchem przeczytałam wasze komentarze na tym forum, które tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że ten domek jest w sam raz dla mnie Mam tylko prośbę/pytanie (nim wbiję pierwszą łopatę )... czy ktoś z Was budował lub buduje Omegę w mazowieckim lub lubelskim? Chciałbym zobaczyć w realu to cudeńko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta-k1 18.01.2010 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Witam wszystkich Omegowiczów,zapewne mieszkacie już w swoich domach.My z mężem dopiero planujemy budowę,więc jak sami wiecie długa droga przed nami.Dlatego mam pytanie czy w razie wątpliwości,niejasności i jakichkolwiek problemów mogę prosić Was o pomoc i porady na tym forum?Może też jakieś zdjęcia na maila-obecnie bardzo chciałabym zobaczyć gotowe wnętrza bądź wizualizację wnętrz?Czy ktoś tu jeszcze zagląda i czy są osoby,które też dopiero przymierzają się do budowy Omegi L? aggi,a czy Ty podjęłaś już decyzję o budowie?a może nawet masz już projekt?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aggie 19.01.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 witaj Edyta, fajnie, ze też zdecydowaliście się na budowę omegi - moim skromnym zdaniem to nietuzinkowy dom, tak różny od tych wszystkich "chatek puchatek"... u nas decyzja o budowie podjęta, projekt omegi L lada dzień dostanie się w moje łapki , ale zanim zaczniemy fizycznie coś działać w tym temacie musimy się uporać z tzw. papierologią. ...również szukam wnętrz omegi tudzież elizy, ale narazie marnie mi to idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta-k1 21.01.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 aggie,dziękuję,że się odezwałaś u nas mniej zaawansowany etap w temacie budowy(dopiero wybrana działka),ale decyzja o projekcie omegi już dawno jest na 1miejscu.Ma fajny duży salon,powieżchnia ok.i bardzo ładny wygląd zewn.Zapewne bez zmian w projekcie się nie obejdzie,działka z wjazdem od południa,ale podobno dom nadaje sie na takie działki,więc jesteśmy dobrej myśli Gdzie będziesz budowała swoją omegę?Ja jestem z Siedlec. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta-k1 21.01.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 ale byka walnęłam dopiero zauważyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadi97 26.01.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam.Jest to mój pierwszy post na forum omegi l. Sam buduje ten dom i moge sie podzielic swoim "doświadczeniem" odnosnie tego projektu, i mam tez kilka pytan do osób kture wybudowały omege l. Po pierwsze w odruznieniu do innych nie jestem zadowolony w 100% z tego projektu (ale od czego są zmiany ). Pierwszą rzeczą jest "korona" wystająca nad dachem. Wygląda jak przerosniety komin przez ktury wejdzie czterech mikołajów na raz,a takze za względów urzytkowych na przyszłość. Druga to salon. Niby metrazowo jest duzy to w rzeczywistosci jest chyba wyzszy niz dłuzszy. Jakby postawic sofe przed kominkiem to przy dobrym rozsiadnieciu sie na niej nogi mogą wylądowac na ruszczcie . Trzecia to łazienka na pietrze. Jak na dom to duzo za mało (wiekszą mam w mieszkaniu w bloku) Czwarta to strata powierzchni w sypialni nad garazem. Piata to za mały schowek za garazem. Patrzac na fakt ze juz budowa ruszyła musiałem duzo główkowac by te "punkty" poprawic i byc zadowolonym z mojego "wymazonego" domu. Mam jeszcze pytanie co do ściany między dachem nizszym i wyzszym. Jak zostało to rozwiązane w waszych przypadkach by w przyszłości nie było problemu np. z ewentualnym przeciekaniem wody. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika07 20.02.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam, my również wybraliśmy projekt Omega L i w tym roku zamierzamy ruszyć z budową. Ja także bardzo proszę o zdjęcia i ewentualne porady jeżeli ktoś już zaczął budowę. Jestem z woj. lubelskiego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 28.02.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam WszystkichPraktycznie jestesmy zdecydowni na omegę. Proszę osoby które mają gotowe środki i fotki na forum lub na priv [email protected]Będę baaaaardzo wdzięczny. I może ktoś policzył koszty od początku do zamieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adambujak 06.05.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Witam Was wszystkich. Jeśli ktoś zagląda jeszcze na to forum z domkiem Omega to bardzo proszę o przesaąnie zdjęć na adres [email protected] Zamierzam w tym roku zabrać się za budowę tego super domu. (OMEGA L) Bardzo dziękuję wszystkim Pozdrawiam. Adam Bujak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adambujak 08.05.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Mam pytanie o wymiary dużego pokoju.długość i odległość od kominka do ściany przeciwnej.Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 04.10.2011 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Witajcie, długo się nie odzywałam ale muszę Wam powiedzieć że budowa to chyba najbardziej wykańczające psychicznie doświadczenie w moim życiu zajęło mi 3 lata. na etap wykańczania wnętrza nałożyła się moja ciąża i 1 rok życia dziecka, nie było łatwo ale w końcu się przeprowadziłam. Mieszkam od kwietnia i mogę się podzielić swoimi odczuciami. Plusy użytkowania Omegi: 1. Przestrzeń zwłaszcza w salonie.2. Duża kuchnia z jadalnią rewelacja chyba najbardziej użytkowe pomieszczenie na parterze3. Taras gospodarczy przy kuchni4. Bardzo wygodna komunikacja na poddasze5. KOminek w salonie w centrum rewelacyjnie ogrzewa nie tylko salon ale i caly dom rozprowadzilam wywiewy na poddasze6. Duze przeszklenia u mnie z poludniowej strony w dni sloneczne slonce dogrzewa dom o kilka stopni, gorzej z przegrzewaniem w lato ale i na to sie znajdzie sposob7. Wygospodarowanie miejsca przy kotle za drzwiami suwanymi w wc na skladzik gospodarczy/spizarke. Minusy:1. Trudny do zagospodarowania salon zwłaszcza znalezienie miejsca na telewizor2. Echo w salonie zwlaszcza przy wlaczonym TV moze to kwestia braku mebli Jak widac mniej minusow niz plusow wiec jest ok. Co do waszych watpliwosci odnosnie odleglosci od kanapy do kominka - nie ma obawy, odleglosc jest w sam raz, ja mam kanape 1,30 m glebokosci,60 cm stolik przed kanapa i jeszcze sporo miejsca od paleniska. Siedzac na kanapie przed kominkiem nie jest goraco - mam kominek z zamknieta komora spalania. Zmarnowana przestrzen w sypialni nad garazem - wydzielilam duzy salon kapielowy przylegajacy do sypialni i w wejsciu miejsce na mega duza szafe. Pracuje nad salonem a dokladnie miejscem na TV, teraz stoi przy duzej scianie bez okna ale niestety kanapa stoi przodem do kominka i praktycznie tv oglada sie bokiem. moze macie jakies rady. Myslalam o zamknieciu wejscia do salonu z korytarza sciana i powieszeniu tam tv i tym samym wydzieleniu kata telewizyjnego w rogu salonu ale jednoczesnie chcialam jakas rogowa kanape na tv i druga przed kominkiem ale tam w rogu troche malo miejsca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 04.10.2011 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Piszcie jesliu jestescie zainteresowani dyskusja na temat omegi, macie jakies pytania, chcecie sie podzielic swoimi doswiadczeniami z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiak 04.10.2011 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 acha jeszcze kwestia ogrzewania domu, tego czego sie najbardziej balam przy tak duzym salonie. Mam podlogowke na calym dole, w salonie na dlugosci tak jak jest antresola deski 16mm grubosci na reszcie salonu kamien i c.o. dziala bardzo dobrze, salon nie jest wyziebiony, przy duzych mrozach dogrzewanie kominkiem zalatwia sprawe, mam jeszcze nie zamnkiety salon od strony wiatrolapu wiec troche ciagnie z tej strony, ale generalnie jest naprawde ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts