Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OMEGA L

Recommended Posts

Torreador

Nie wiem do końca o co ci chodzi z tym dodatkowym kominem :( .

Jeżeli chodzi ci o to czy w kotłowni mam komin - to tak (jeden dymny i trzy wentylacyjne). Trzeby tylko właściwie go zaplanować - jak będzie on przenikał (przecinał) dach. W elizie wybudowanie (zrobienie) kotłowni w pomieszczeniu gospodarczym istniejącym już w projekcie było niemal niemożliwe ze wzgledu właśnie na to że komin przenikałby dach w miejscu lukarny(wypust w dachu)

Instalację grzewczą jak z resztą wszystko robiłem sam i nie jestem "fachowcem" we wszystkich dziedzinach, ale bez problemu połączenie pieca na paliwo stałe z kominkiem jest możliwe. A pod względem wykonania chyba jeszcze łatwiejsze (jeden zbiornik wyrównawczy, brak wymiennika ciepła, jeden obieg). Jeżeli chodzi o przełaczanie pomiędzy kominkiem a piecem to narazie mam zwykłe zawory (przy piecu i kominku), ale w przyszłości mam zamiar zastosować zawory elektormagnetyczne które to same są w stanie przełączać.

Jak masz pytania o szczegóły to pisz śmiało :D

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 197
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 3 months później...

Witam wszystkich po dłuuuugiej przerwie.

Odkąd na dobre wystartowała moja budowa, rozumiem, dlaczego tak rzadko pisujecie :-) Agniesiak czy dobrze widzę, że zmniejszyłaś wysokość okien? Ja chyba będę musiał skrócić wszystkie oprócz tych w salonie o dziesięć centymetrów. Inaczej czeka mnie dużo pracochłonnego cięcia pustaków. A tak w ogóle to co u Was słychać?

• 2 months później...

Omegowicze i elizowicze :-)

Potrzebuję Waszej rady. Napiszcie, czy wieżę, jak nazywają szeroki komin omegi moi murarze, zrobiliście tak, jak w projekcie? Pytam, bo dekarz zaproponował, że zrobi mi szczelny stropodach na wysokości ostatniego szeregu cegieł, czyli że zamknie tę "nieckę". Według niego to dużo bezpieczniejsze przy zalegającym tam zimą śniegu. I teraz mam zagwozdkę. Może ktoś z Was przezimował już w omedze lub elizie i ma doświadczenia z topniejącym śniegiem w "wannie" na dachu.

Odezwijcie się!

Pozdrawiam

• 4 months później...

witam wszystkich entuzjastów Omegi L :D

z zapartym tchem przeczytałam wasze komentarze na tym forum, które tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że ten domek jest w sam raz dla mnie :D

Mam tylko prośbę/pytanie (nim wbiję pierwszą łopatę :wink: )...

czy ktoś z Was budował lub buduje Omegę w mazowieckim lub lubelskim? Chciałbym zobaczyć w realu to cudeńko...

• 2 months później...

Witam wszystkich Omegowiczów,

zapewne mieszkacie już w swoich domach.My z mężem dopiero planujemy budowę,więc jak sami wiecie długa droga przed nami.Dlatego mam pytanie czy w razie wątpliwości,niejasności i jakichkolwiek problemów mogę prosić Was o pomoc i porady na tym forum?Może też jakieś zdjęcia na maila-obecnie bardzo chciałabym zobaczyć gotowe wnętrza bądź wizualizację wnętrz?Czy ktoś tu jeszcze zagląda i czy są osoby,które też dopiero przymierzają się do budowy Omegi L?

aggi,a czy Ty podjęłaś już decyzję o budowie?a może nawet masz już projekt?

Pozdrawiam.

witaj Edyta,

fajnie, ze też zdecydowaliście się na budowę omegi - moim skromnym zdaniem to nietuzinkowy dom, tak różny od tych wszystkich "chatek puchatek"...

u nas decyzja o budowie podjęta, projekt omegi L lada dzień dostanie się w moje łapki :lol: , ale zanim zaczniemy fizycznie coś działać w tym temacie musimy się uporać z tzw. papierologią.

...również szukam wnętrz omegi tudzież elizy, ale narazie marnie mi to idzie :(

aggie,dziękuję,że się odezwałaś:)

u nas mniej zaawansowany etap w temacie budowy(dopiero wybrana działka),ale decyzja o projekcie omegi już dawno jest na 1miejscu.Ma fajny duży salon,powieżchnia ok.i bardzo ładny wygląd zewn.Zapewne bez zmian w projekcie się nie obejdzie,działka z wjazdem od południa,ale podobno dom nadaje sie na takie działki,więc jesteśmy dobrej myśli :lol:

Gdzie będziesz budowała swoją omegę?Ja jestem z Siedlec.

Pozdrawiam

Witam.Jest to mój pierwszy post na forum omegi l. Sam buduje ten dom i moge sie podzielic swoim "doświadczeniem" odnosnie tego projektu, i mam tez kilka pytan do osób kture wybudowały omege l.

Po pierwsze w odruznieniu do innych nie jestem zadowolony w 100% z tego projektu (ale od czego są zmiany :) ).

Pierwszą rzeczą jest "korona" wystająca nad dachem. Wygląda jak przerosniety komin przez ktury wejdzie czterech mikołajów na raz,a takze za względów urzytkowych na przyszłość.

Druga to salon. Niby metrazowo jest duzy to w rzeczywistosci jest chyba wyzszy niz dłuzszy. Jakby postawic sofe przed kominkiem to przy dobrym rozsiadnieciu sie na niej nogi mogą wylądowac na ruszczcie :) .

Trzecia to łazienka na pietrze. Jak na dom to duzo za mało (wiekszą mam w mieszkaniu w bloku)

Czwarta to strata powierzchni w sypialni nad garazem.

Piata to za mały schowek za garazem.

Patrzac na fakt ze juz budowa ruszyła musiałem duzo główkowac by te "punkty" poprawic i byc zadowolonym z mojego "wymazonego" domu.

Mam jeszcze pytanie co do ściany między dachem nizszym i wyzszym. Jak zostało to rozwiązane w waszych przypadkach by w przyszłości nie było problemu np. z ewentualnym przeciekaniem wody.

Pozdro

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 year później...

Witajcie, długo się nie odzywałam ale muszę Wam

powiedzieć że budowa to chyba najbardziej wykańczające

psychicznie doświadczenie w moim życiu zajęło mi 3 lata.

na etap wykańczania wnętrza nałożyła się moja ciąża i 1

rok życia dziecka, nie było łatwo ale w końcu się

przeprowadziłam. Mieszkam od kwietnia i mogę się

podzielić swoimi odczuciami.

Plusy użytkowania Omegi:

1. Przestrzeń zwłaszcza w salonie.

2. Duża kuchnia z jadalnią rewelacja chyba najbardziej

użytkowe pomieszczenie na parterze

3. Taras gospodarczy przy kuchni

4. Bardzo wygodna komunikacja na poddasze

5. KOminek w salonie w centrum rewelacyjnie ogrzewa nie

tylko salon ale i caly dom rozprowadzilam wywiewy na

poddasze

6. Duze przeszklenia u mnie z poludniowej strony w dni

sloneczne slonce dogrzewa dom o kilka stopni, gorzej z

przegrzewaniem w lato ale i na to sie znajdzie sposob

7. Wygospodarowanie miejsca przy kotle za drzwiami

suwanymi w wc na skladzik gospodarczy/spizarke.

Minusy:

1. Trudny do zagospodarowania salon zwłaszcza

znalezienie miejsca na telewizor

2. Echo w salonie zwlaszcza przy wlaczonym TV moze to

kwestia braku mebli

Jak widac mniej minusow niz plusow wiec jest ok. Co do

waszych watpliwosci odnosnie odleglosci od kanapy do

kominka - nie ma obawy, odleglosc jest w sam raz, ja mam

kanape 1,30 m glebokosci,60 cm stolik przed kanapa i

jeszcze sporo miejsca od paleniska. Siedzac na kanapie

przed kominkiem nie jest goraco - mam kominek z

zamknieta komora spalania.

Zmarnowana przestrzen w sypialni nad garazem -

wydzielilam duzy salon kapielowy przylegajacy do

sypialni i w wejsciu miejsce na mega duza szafe.

Pracuje nad salonem a dokladnie miejscem na TV, teraz stoi przy duzej scianie bez okna ale niestety kanapa stoi przodem do kominka i praktycznie tv oglada sie bokiem. moze macie jakies rady. Myslalam o zamknieciu wejscia do salonu z korytarza sciana i powieszeniu tam tv i tym samym wydzieleniu kata telewizyjnego w rogu salonu ale jednoczesnie chcialam jakas rogowa kanape na tv i druga przed kominkiem ale tam w rogu troche malo miejsca....

acha jeszcze kwestia ogrzewania domu, tego czego sie najbardziej balam przy tak duzym salonie. Mam podlogowke na calym dole, w salonie na dlugosci tak jak jest antresola deski 16mm grubosci na reszcie salonu kamien i c.o. dziala bardzo dobrze, salon nie jest wyziebiony, przy duzych mrozach dogrzewanie kominkiem zalatwia sprawe, mam jeszcze nie zamnkiety salon od strony wiatrolapu wiec troche ciagnie z tej strony, ale generalnie jest naprawde ok.