Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OMEGA L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 197
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sorki za to, niektore zdjecia wgraly sie dwa razy niektore wyszly za duze, obiecuje poprawe nastepny raz.

NO to pokrotce tak wyglada u nas Omega, dzisiaj zaczynaja wiezbe nad salonem, ktorej jestem w sumie najbardziej ciekawa.

A co u Was?

Zabkapoli umieszczaj jak najszybciej fotki z urzadzania wnetrza. Jakie dalas ogrzewanie, cala podlogowka na dole i grzejniki na gorze?

Ja przeprojektowalam na strop lany, ale zrobilismy Terive - kierownik zobaczyl ile tam zostalo wlozone stali i stwierdzil zetaniej bedzie dac Terive co oczywiscie wcale tak sie nie przelozylo, no ale coz...

Tak mamy zamiar przykryc przed zima jesli takowa nadejdzie w ogole, jesli nie to juz w styczniu lub lutym wybierzemy stolarke okienna zawsze to po sezonie i moze taniej, narazie jestem przy PCV z jakas okleina, wychodzi dwa razy taniej :D

Mam za to teraz zagwostke bo bedziemy kryc dachowka koloru ceglanego, czyli naturalna i musimy wybrac rynny, ja nie chce brazowych, bo uwazam ze przy ceglanym dachu ten kolor wyglada strasznie ciezko, chcialabym jakos zgrac cala ta kolorystyke... i tak pomyslalam ze rynny wyzme w kolorze dachowki, za to deske czolowa dam drewniana troche grubsza zeby ja bylo bardziej widac i pobejcuje ja i podbitke na kolor stolarki okiennej i drzwiowej. Co wy o tym sadzicie? Czy ktos z Was bedzie jeszcze robil ceglany dach?

Agniesiak

Moim zdaniem rynny w kolorze dachówki lub zaledwie o ton ciemniejsze będą wyglądać lepiej.Ja kładę czarne lub grafitowe pokrycie. Ale jeśli mógłbym Ci coś doradzić, spróbuj zdobyć płytę CD z projektami archipelagu. Tam był taki programik z zabawą w kolorowanie poszczególnych elementów budynków i oczywiście projekt elizy, czyli "kuzynki" omegi. To fajowa zabawa. Pomaga dokonywać wyborów i daje pojęcie, jak może wyglądać omega.

dzieki torreador sprobuje ja zdobyc, no tak z grafitowym dachem nie ma problemu przy wyborze rynien, bo inna opcja wygladalaby co najmniej dziwnie

Wlasnie zastanawiam sie ogolnie nad koncepcja elewacji, a tym bardziej mi jest ciezej bo wszystkie nowoczesne elewacje jakie znajduje w internecie sa oczywiscie z ciemnym dachem a tradycyjne z czerwonym lub ceglanym.

Szukam inspiracji, bo chcialabym nowoczesnie..... moze ktos cos gdzies znajdzie to prosilabym o wklejenie jakis przykladow :-?

u nas grafitowy dach i grafitowa rynna , początkowo chcieliśmy podbitkę zrobię plastikową też w kolorze ciemnym ale teraz zastanawiamy się nad podbitką z płyty OSB i na to tynk w kolorze elewacji.

agniesiak do ceglastego dachu brązowa rynna wygląda całkiem nieźle , można też założyć rynny ocynkowane i pomalować w dowolnym kolorze , a elewacja do takiego dachu to chyba najlepiej wygląda w kolorze piaskowo-kremowym , napisz wjakim kolorze będziesz miała okna i bramę garażową bo jeśli w brązie to ta brązowa rynna według mnie będzie pasowała.

torreador zdjęć komina w środku nie mam bo komin jest założony tylko na dachu i trwa dyskusja gdzie dokładnie ma stać kocioł.

agniesiak wlasnie jutro mamy odbior gazu wiec ogrzewanie skonczone :) na dole jest podlogowka, kominek takze podlaczony, na jednym ze zdjec zobaczycie mechanizmy przy kominku. W przyszlosci na gorze beda grzejniki .Piec w lazience jest spory bo zawiera w sobie zasobnik. W przyszlym tygodniu wchodza z posadzkami, potem trzeba troszke odczekac (mysle ze okolo 2 tygodnie) i zaczyna sie widoczne wykanczanie - kafelki.

Ale Wam fajowo juz jestescie tak daleko w swoich inwestycjach, zwlaszcza Ty zabkapoli.

Dziekuje kochani za inspiracje, ale wlasnie wczoraj znalazlam dekoratorke wnetrz ktora pomoze mi dodatkowo w wyborze elewacji, stolarki okiennej i ogrodzenia a dodatkowo te nieszczesne rynny. Cena jej uslugi to jedynie albo az 4000 zl za caly dom :D Poczulam wyrazna ulge :lol:

Jesli chodzi o rynny to chyba najlepszy pomysl to beda te ocynkowane do pomalowania, ale zastanawiam sie czy czasem nie bedzie po jakims czasie farba z nich sie luszczyla?

Stolarka okienna narazie widzi mi sie jasne drewno, albo okleina zebrano (drewno egzotyczne) ale moze sie okaze ze tak jak wszyscy wezme ciemne drewno, chociaz narazie jestem na nie. Dlatego podoba mi sie Twoja stolarka okienna zabkapoli bo jest inna od wszystkich

Acha tego Wam jeszcze nie mowilam, podnieslismy scianki kolankowe na podaszu o jednego pustaka i okazalo sie ze wymiary belek koszowych sa niepoprawne i wychodzi inny kat na czesci dachu - czy u Was bylo podobnie czy mieliscie wersje projektu juz poprawione.

Kurcze gdybym wiedziala ze dach tak bardzo nie pojdzie do gory to podnioslabym jeszcze o jednego pustaczka, ale teraz to juz po ptakach.

Wlasnie mnie takie watpliowsci naszly co do naszej OMEGI, czy czasem nie trzeba bylo wybrac innego projektu, bo jak na taka duza powierzchnie zabudowy to troche malo miejsca na tym poddaszu... :-?