Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OMEGA L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 197
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

agniesiak widzę że przechodzisz depresję budowlaną , to zupełnie normalne każdy inwestor ma wątpliwości bez względu na to jaki projekt buduje. Ja też się czasem zastanawiam czy dobrze wybraliśmy i na przykład jak będziemy malować sufit w tak wysokim salonie albo myć okna , ale poptem przyjeżdzają znajomi albo kolejni budowlańcy i na widok salonu robią wielkoe oczy i mówią ale super i jaka przestrzeń :lol:

Ściankę kolankową też podnieśliśmy o jeden bloczek ale z więźbą chyba wszystko pasowało bo kąt dachu zastał ten sam i cieśla żadnych problemów mi nie zglaszał , w dużej sypialni na gotowo ścianka bądzie mieć ok 80cm a w małych 130cm to zupełnie wystarczy .

Jeśli chodzi o ogrzewanie to będziemy mieć kocioł gazowy kondensacyjny i grzejniki , podłogówka tylko w łazienkach , a kominek zwykły bez płaszcza wodnego mamy już podłączony i palimy w nim od dwóch tygodni i ciepełko fajnie się rozchodzi po całym domu szczególnie na górze robi się bardzo ciepło.

Ja buduję Elizę, która moim zdaniem jest bardzo zbliżona do Omegi (wiem że nie dla wszystkich :D ).

Jak dobrze pójdzie to jeszcze w tym roku wprowadzimy się!

Z zewnątrz nic nie robiłem jest to tak naprawdę stan surowy zamknięty, zaś w środku wykończyłem wszystko za wyjątkiem górnej łazienki.

Z chęcią pochwaliłbym się zdjęciami jednak nie wiem jak je się tutaj wrzuca.

Oprócz tego jeżeli potrzebujecie jakiejś pomocy (bo wiem że przy tego typu projektach jest wile problemów) służę swoimi doświadczeniami i wiedzą!

Pozdrawiam

Witaj Harnas w naszej rodzince Omegowiczow i projektow blizniaczo podobnych.

Koniecznie musisz zamiescic swoje fotki, sluze rada

najpierw musisz je umiescic gdzies na jakiejs galerii w Internecie np http://www.fotosik.pl a potem w poscie ktory piszesz wciskach najpierw ten znaczek na gorze img kopiujesz adres z wlasciwosci swojego zdjecia czyli otwierasz zdjecie w galerii klikasz na niego prawym przyciskiem myszy wchodzisz we wlasciwosci i tam jest adres ktory sie zaczyna http;//....... jak go skop[iujesz wklej go do posta i zakoncz znowu img

czyli http//dkhkrghre i zdjecie wklejone, zycze powodzenia i czekam na fotki domu.

Szanti jeżeli chodzi o łazienki to tak naprawdę jestem na etapie oczekiwania na płytki (są zamówione), więc nie mam co pokazać.

Odnośnie łazienek to ja dokonałem kilku zmian.

Część gospodarczą powiększyłem i zrobiłem osobno kotłownie (za garażem) oraz pralnię, co pozwoliło na wyrzucenie pralki i pieca i tak już z małej łazienki.

Spocznik (balkon) podniosłem znacząco do góry oraz zrezygnowałem z korytarza na górze(mam dwa osobne wejścia z balkonu na poddasze) dzięki czemu moja łazienka (na poddaszu) ma prawie 8m2. Narazie górnej łazienki nie mam zamiaru wykańczać.

Jak tylko łazienka dolna będzie wykończona to podeśle kilka fotek :lol:

Harnaś

Czy prośba o trochę większe zdjęcia będzie marudzeniem? :-) Widzę, że postawiłeś mury z ceramiki. Czy to jest porotherm? A jeśli tak to jakiej grubości. Pytam, bo ja zamierzam budować z porothermu 44 i chcę zrezygnować ze styropianu, więc szukam kogoś, kto już zrobił taki mur. Czym będziesz ogrzewał dom? O ile dobrze pamiętam eliza miała jednostanowiskowy garaż. Na załączonych fotkach widzę, że nic się u Ciebie pod tym względem nie zmieniło. Wystarczyło Ci miejsca na w miarę wygodną kotłownię na tyłach garażu?

Torreador

Jeżeli chodzi o większe zdjęcia to postaram się to zrobić! Mam nadzieję, że mi się to uda :D .

Ja budowałem z porothermu 30 i ściany "kwadratu" (miejsca gdzie są łazienki) z porothermu 25. Jeżeli chodzi o porotherm 44 to odradzam ponieważ i tak i tak później będziesz te ściany docieplał (tak zrobiła moja kuzynka która to po jednym sezonie docieplała styropianem 10cm). Wszystko to spowodowane jest tym, że norma mówi o różnej przenikalności cieplnej dla ścian jedno warstwowych i wielo warstwowych a przecież pod względem użytkowania dla ciebie jest ważne czy będzie ciepło czy nie!!! Porotherm 44 spełnia normę pod względem przenikalności cieplnej ale sądze że ty nie chcesz spełniać norm tylko mieć ciepły domek :lol: .

Garaż mam jedno stanowiskowy zgodny z projektem następnie mam pralnię i na samym końcu kotłownię(nie jest ona zbyt duża) - jest to możliwe ponieważ powiększyłem budynek (częścć gospodarczą) tak że ze strony tarasu mam jedną linię zabudowy(część gospodarcza kończy się w tym samym miejscu co część mieszkalna).

Musiałem wybudować dodatkowy komin(jeżeli masz elizę trzeba uważać aby nie wejść z nim na lukarnę) ale tak naprawdę był on też potrzebny pod względem wentylacji. Piec mam na paliwo stałe (węglowy) oraz kominek z płaszczem wodnym. Podłogówka zamontowana jest wszędzie tam gdzie są kafle na podłodze(łazienki,kuchnia). Kominek mam firmy CTM i jestem niesamowicie z niego zadowolony (pali się przepięknie i naprwdę po niedługim czasie jest ciepło w całym domku)

Harnaś

Dzięki za info. Ja buduję omegę w wersji m, czyli właśnie z jednostanowiskowym garażem. Też planuję piec na paliwa stałe - pellety i groszek, i dlatego przenoszę kotłownię. Szkoda mi jednak zadaszonego tarasu, więc pewnie urządzę niewielką kotłownię w pomieszczeniu gospodarczym za garażem. Tam i tak będzie więcej miejsca niż w kwadracie :-) W grę wchodzi także kominek z płaszczem wodnym, ale wedle opinii fachowców lepiej zgrać go z kotłem na gaz, olej lub prąd. Co Ty na to? Czy wedle Twojego widzimisie możesz zasilać instalcję CO zamiennie raz kominkiem, raz piecem przekręcając zawór? I jeszcze jedno... Czy nad ktłownią wymurowałeś jeszcze jeden komin? Bo nie mogę dojrzeć tego na zdjęciu