Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakupy na allegro

Recommended Posts

No dobrze poczucie humoru i intelekt nie jest mocną stroną co niektórych jak widzę:

1. Prowadzenie działalności za pomocą kasy fiskalnej jest oczywiście obowiązkowe po przekroczeniu kwoty ok 10 tys. euro. Wchodząc do swojego urzędu skarbowego czytam zawsze motto, które zniezmiennie mnie bawi "PROWADZENIE EWIDENCJI ZA POMOCĄ KASY FISKALNEJ JEST PRZYWILEJEM, A NIE PRZYKRYM OBOWIĄZKIEM PODATNIKA", wisi na ścianie w pokoju ewidnecji kas fiskalnych, więc postanowiłem sobie je zacytować tutaj .... niestety jak widzę intelektualny humor nie jest domeną CO NIEKTÓRYCH trudno.

2. e-faktury, czyli przelewanie z pustego w próżne, nic nie pisałem o tym że nie można, tylko o tym że nie ma przepisów wykonawczych do ustawy o podpisie elelektronicznym (konkretnie chodzi o insytucje zaufania publicznego mające zajmować się dystrybucją kluczy) to gdzie i komu chcecie tę e-fakturę przesłać? Kto i jak ją podpisze i uwiarygodni ?

3. Allegro jest portalem działającym na zasadzie sprzedaży detalicznej w ogromnej większości przypadków i w tym opisanym również, więc wystawienie faktury VAT jeżeli domaga się tego kupujący jest obowiązkowe, jeżeli faktury się nie domaga, wystarczy dołączyć do towaru wydruk z kasy fiskalnej, o ZAEWIDENCJONOWANEJ TRASAKCJI. Czy to jest ten stek bzdur o którym piszecie?

4. SPRZEDAŻ NA ALLEGRO NORMUJE USTAWA O SZCZEGÓLNYCH WARUNKACH SPRZEDAŻY KONSUMENCKIEJ ORAZ ZMIANIE KODEKSU CYWILNEGO, z dnia 27.07.2002 r. ze zmianami i tego tyczył w zasadzie ten email. Konkretne artykuły to art. 2 i art. 3. oraz Rozporządzenie MF z dn. 10.06.2002 r. w sprawie uwidaczniania cent towarów i usług oraz sposobu oznaczania ceną towarów przeznaczonych do sprzedaży, tutaj proponję zajżeć szczególnie do paragrafu 7, gdzie jest dobitnie napisane o tym że handel elektroniczny niczym nie różni się od handlu zwykłego, a pkt 4 szczegółowo informuje cytuję "sprzedający na żądanie kupującego, powinien zakomunikować mu cenę wraz z opołatami dodatkowymi za dostarczenie towaru lub usługi" NA ALLEGRO FUKCJĘ TĘ PELNI PRZYCISK KUP TERAZ ORAZ WARUNKI PODANE W AUKCJI PRZED PODJĘCIEM DECYZJI O ZAKUPIE, które nie mogą być zmienione po zawarciu trasakcji.

4. Mam nadzieję, że podawania cent brutto w sprzedaży konsumenckiej nie nagujecie ;)

5. Ostatnie a dla kupującego najważniejsze.. Dokonałeś z należytą starannością wszystkich czynności związanych z zawarciem transakcji w świetle przepisów obowiązującego prawa. Obowiązkiem sprzedającego jest wydać Ci towar po uzgodnionej cenie transakcji oraz wstawić fakturę VAT na żądanie. Jeżeli tego nie uczyni lub zmienia warunki transakcji po jej dokonaniu to powinieneś o tym fakcie powiadomić administratorów portalu Allegro, zapisać jego ten email i powiadomić PIH o naruszeniu warunków sprzedaży.

PS.

Podobno tylko 30% polaków posiada umiejętności czytania tekstu ze zrozumieniem i wychwytania niuansów pomiędzy wierszami ..... cholera ja zawsze trafiam na tę więkość :(. A tak mi się nie chciało pisać, dlatego odsyłałem do zasad kupna na allegro ale niestrety co niektórzy "przedsiębiorcy" zmusili mnie :(

2. e-faktury, czyli przelewanie z pustego w próżne, nic nie pisałem o tym że nie można, tylko o tym że nie ma przepisów wykonawczych do ustawy o podpisie elelektronicznym (konkretnie chodzi o insytucje zaufania publicznego mające zajmować się dystrybucją kluczy) to gdzie i komu chcecie tę e-fakturę przesłać? Kto i jak ją podpisze i uwiarygodni ?

Np. Certum. I też nie od wczoraj.

Proszę nie osmieszaj się, jeszcze ustawy tak naprwdę nie ma z tego co sie orientuję ma wejść w maju 2008 ale mogą być opóźnienia.

Przyspieszenie wejścia w życie ustaw o podpisie elektronicznym i niektórych aktach normatywnych przewidują poprawki Senatu. Rząd chce jednak przesunięcia terminu wejścia w życie obu ustaw na 2008 rok.

Rządowy projekt nowelizacji ustawy o podpisie elektronicznym zakładał, że wejdzie ona w życie 1 maja 2008 roku. Taki sam był termin wejścia w życie powiązanej z nią ustawy o niektórych aktach normatywnych dotyczących m.in. publikowania aktów prawnych oraz dokumentów w postaci elektronicznej.