carpedijem 18.12.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Czy trzeba zachować jakąś konkretną formę podpisując z sąsiadem papier o tym że sobie zezwalamy na postawienie śmietnika przy granicy działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.12.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72079,2590935.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 18.12.2007 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 zaraz zaraz.... myślałam, że jest gdzieś taki zapis, że mogę sobie postawić śmietnik tuż przy ogrodzeniu z sąsiadem jeśli on wyrazi na to zgodę. W przeciwnym wypadku - muszę się odsunąć 2 metry od ogrodzenia z nim.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 19.12.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 zaraz zaraz.... myślałam, że jest gdzieś taki zapis, że mogę sobie postawić śmietnik tuż przy ogrodzeniu z sąsiadem jeśli on wyrazi na to zgodę. W przeciwnym wypadku - muszę się odsunąć 2 metry od ogrodzenia z nim.... Cytat z linka powyżej: "Odległości. Niezależnie od tego, czy będzie to mała wiata, wnęka w ogrodzeniu czy też część budyneczku gospodarczego, śmietnik powinien spełniać następujące warunki: - dwumetrowej odległości od granicy z działką sąsiednią można nie zachowywać tylko wtedy, gdy śmietnik będzie przylegać do podobnego urządzenia na działce sąsiedniej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 19.12.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 zaraz zaraz.... myślałam, że jest gdzieś taki zapis, że mogę sobie postawić śmietnik tuż przy ogrodzeniu z sąsiadem jeśli on wyrazi na to zgodę. W przeciwnym wypadku - muszę się odsunąć 2 metry od ogrodzenia z nim.... dokładnie u nas sąsiad podpisał taka zgodę tzn ja taki a taki właściciel działki o numerze ewidencyjnym takim a takim wyrażam zgodę na posadowienie śmietnika w granicy działki o numerze takim a takim. Działka o takim i takim numerze (mój numer) graniczy z działką będącą w moim posiadaniu... i wystarczyło w starostwie... tyle, ze ja mam wjazd ok 6 m i jkabym chciała śmietnik odsunąć o te 2 m to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 19.12.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 zaraz zaraz.... myślałam, że jest gdzieś taki zapis, że mogę sobie postawić śmietnik tuż przy ogrodzeniu z sąsiadem jeśli on wyrazi na to zgodę. W przeciwnym wypadku - muszę się odsunąć 2 metry od ogrodzenia z nim.... dokładnie u nas sąsiad podpisał taka zgodę tzn ja taki a taki właściciel działki o numerze ewidencyjnym takim a takim wyrażam zgodę na posadowienie śmietnika w granicy działki o numerze takim a takim. Działka o takim i takim numerze (mój numer) graniczy z działką będącą w moim posiadaniu... i wystarczyło w starostwie... tyle, ze ja mam wjazd ok 6 m i jkabym chciała śmietnik odsunąć o te 2 m to ja mam podobnie z tą tylko różnicą, że sąsiad w oświadczeniu zawarł, iz również śmietnik postawi u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.12.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Czy trzeba zachować jakąś konkretną formę podpisując z sąsiadem papier o tym że sobie zezwalamy na postawienie śmietnika przy granicy działki? a ten śmietnik to na jakie śmieci??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 19.12.2007 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 a rodzaj śmieci ma znaczenie? na pewno nie na odpady radioaktywne zwykłe, domowe (nie będę wchodzić w szczegóły jeśli pozwolisz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.12.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 a rodzaj śmieci ma znaczenie? na pewno nie na odpady radioaktywne zwykłe, domowe (nie będę wchodzić w szczegóły jeśli pozwolisz) Pytam dlatego, że ja z sasiadem bez jakichś ceregieli, uzgodnilismy postawienie kompostowników w granicy i już. Kazdy se wyrzuca odpady organiczne - odpady z ogródka i kuchni - i nie ma żadnych problemów. Inne smiecie (szkło, plastyki, metale) się segreguje i raz na miesiąc odbierają bez ograniczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.12.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Moim zdaniem, tylko w jednym przypadku mozna postawić śmietnik "w granicy" - tylko wtedy, kiedy przylega do śmietnika na sąsiedniej działce. Zgoda sąsiada moze być nieskuteczna (przepisy o takiej ewentualnosci nie wspominaja).Buduje sie " to, to" bez pozwolenia i zgloszenia bo zgodnie z PB Art.3.4c jest to obiekt małej architektury, który zgodnie z przepisami dalszymi nie podlega ani pozwoleniu, ani zgłoszeniu.Praktycznie rzecz biorac jesli razem z sasiadem wybudujecie śmietniki "stykajace" sie z soba, to będzie to zgodne z wymaganiami prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.12.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Pytam dlatego, że ja z sasiadem bez jakichś ceregieli, uzgodnilismy postawienie kompostowników w granicy i już. Kazdy se wyrzuca odpady organiczne - odpady z ogródka i kuchni - i nie ma żadnych problemów. Inne smiecie (szkło, plastyki, metale) się segreguje i raz na miesiąc odbierają bez ograniczeń. a papier? Pytanie dodatkowe czy za odbiór tak posegregowanych śmieci płacisz? czy to już jest gratis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.12.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Pytam dlatego, że ja z sasiadem bez jakichś ceregieli, uzgodnilismy postawienie kompostowników w granicy i już. Kazdy se wyrzuca odpady organiczne - odpady z ogródka i kuchni - i nie ma żadnych problemów. Inne smiecie (szkło, plastyki, metale) się segreguje i raz na miesiąc odbierają bez ograniczeń. a papier? Pytanie dodatkowe czy za odbiór tak posegregowanych śmieci płacisz? czy to już jest gratis? Posegregowane - gratis, jeszcze worki dostajesz darmo. Niesegregowane - limit, za opłatą (niewielka - od ok. 8 PLN/mies.) Papier - segregowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts