Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ceny z Tarnowa. Zakład produkcyjny Leier jest pod Tarnowem, ale kupiłem u pośrednika (dystrybutora). W samej cegielni podobno mają drożej, dystrybutorzy dostają duże rabaty.

Co z tą stalą, będzie taniej ?

Witam,

Właśnie kupiłem pustak Max Leier z dostawą w marcu, po 2,45 PLN brutto z transportem - dobra ta cena ?

Do tego cegłę pełną - po 0,85 PLN.

Cena stali fi 12 na dziś to 2.150 PLN / t. Potrzebuję 2,5 tony stali - kupować już teraz czy czekać?

Fundamenty w trakcie, mury wczesną wiosną.

U mnie stal po 1960 i nadal spada - jeśli mozesz czekaj, "stalowcy" twierdzą,że do 1800 moze spaść w ciągu miesiąca - ale to tylko spekulacje.[/i]

I gdzie taka cena stali?

fi 12 żebrowana - 1890 netto

fi 6 gładka prosta - 2420 netto

Tychy, ceny brutto z transportem (do mnie 12 km od składu) przy zamówieniu łacznym pow. 1 tony

Na stronie http://www.puds.com.pl/ (Polska Unia Dystrybutorów Stali) można znaleźć orientacyjne ceny HURTOWE STALI na Polskim rynku, widać że ostro szły w dół, ale ostatni tydzień przyniósł widzę stagnację na rynku.

Ja wczoraj z pomocą znajomego znalazłem fi12 za 1950 brutto z dowozem na miejsce (45 km), fi6 gładkie za 2500 brutto.

Wczoraj zamawiałem stal.

Ceny brutto.

Skład w Rawie Mazowieckiej.

Prety żebrowane fi12 - 26 zł/szt.12mb przy ilości 90 szt.

--------------------fi16 - 50 zł/szt.12mb przy ilości 3 szt.

--------------------fi 6 - 4 zł/szt.6mb przy ilości 150 szt.

Nie wiem ile to na kg wychodzi.

fi 12 - 0,888 kg na metr

fi 16 - 1,578 kg na metr

Wczoraj zamawiałem stal.

Ceny brutto.

Skład w Rawie Mazowieckiej.

Prety żebrowane fi12 - 26 zł/szt.12mb przy ilości 90 szt.

--------------------fi16 - 50 zł/szt.12mb przy ilości 3 szt.

--------------------fi 6 - 4 zł/szt.6mb przy ilości 150 szt.

Nie wiem ile to na kg wychodzi.

Witam,

Właśnie kupiłem pustak Max Leier z dostawą w marcu, po 2,45 PLN brutto z transportem - dobra ta cena ?

Do tego cegłę pełną - po 0,85 PLN.

Cena stali fi 12 na dziś to 2.150 PLN / t. Potrzebuję 2,5 tony stali - kupować już teraz czy czekać?

Fundamenty w trakcie, mury wczesną wiosną.

Witam,

Jocker czy mógłbyś podać gdzie dostałeś taką cenę stali ?? - również jestem z Tarnowa i orientowałem się w cenie we wtorek (ale średnio była wyższa o około 300 zł) . Ja potrzebuję około 3,8 tony.

Pozdrawiam,

Kkrzysiek

Witam,

z zasłyszanych informacji wiem że lejer sprzedaje po 2.2 i o ile na początku towar na Woli Rzędzińskiej schodził jak świeze bułeczki o tyle teraz plac się zapełnia.

Wnioski wyciągnij sam.

Pozdro

W w tym tygodniu (20-24 X.)sprawdzałem chyba z siedem betoniarni na śląsku - głównie katowice i tychy.

Ceny "wywoławcze" są różne - rozrzut ok 20%. Ale jak przychodzi do zamówienia to okazuje się, że:

beton 1 - transport gratis tylko do 10 km

beton 2 - początkowo drogo ale vat tylko 7 % (usługoa ogólnobudowlana)

beton 3 - tanio, ale doliczają osobno pompe - ok 250 netto / h.

beton 4 - doliczają 1/2 h za mycie pompy po betonowaniu.

należy upewnic sie ile zapłacimy np. za 20 m3 betonu - i to trzeba porównywać

Czy ceny u Was zaczynają spadać : chodzi mi o beton

Jak dowiadywałem się to B15 kosztuje 220 zł + Vat

W w tym tygodniu (20-24 X.)sprawdzałem chyba z siedem betoniarni na śląsku - głównie katowice i tychy.

Ceny "wywoławcze" są różne - rozrzut ok 20%.

Nie wiem czemu u mnie (Wodzislaw Sl.) jest tak tanio.. Matuszek (z Turzy Sl.) sprzedaje B-20 nawet za 210 pln (bez FV), a Bud-Bet (w tej chwili juz Zory) po 230 brutto - z certyfikatem i faktura vat.

W ostatni czwartek zaplacilem niecale 6,9k pln za:

- 30m3 B-20 z certyfikatem / deklaracja zgodnosci etc

- transportem (ok 15km)

- pompa

- zawibrowaniem i wyrownaniem calosci listwa wibracyjna

Ze swojej storny bardzo polecam Bud-Bet - dobry kontakt, krotki termin no i strop wyszedl naprawde prosty :)

pozdr.

...przymierzam się do zakupu większej ilości materiałów {ruszam ze ścianami na wiosne } i powiem że zbiły mnie z tropu nieco ostatnie wpisy...i tu moje pytanie...{bo na bardzo wielkie obniżki... już jednak nie liczę,prócz stali-ale z przechowaniem kłopot-więc i tak przed stropem dopiero kupię}...kupować jak planuję u jednego dostawcy {kontrolując jednak rynek na bieżąco} tak gdzieś... listopad-grudzień?

i następne- dla znających temat - jak wysokich rabatów w składach można się spodziewać...bo kompletnie nie jestem w tym temacie jak na razie...

Nie sugeruj się "wielkością" rabatu tylko finalną ceną,

jeden skład niedaleko mnie ma ceny jak inny dający chyba jak sie określił "z pińć procent" rabatu.

umów się że będziesz brał wsio i chcesz dobre ceny - ale przy okazji kontroluj i kontroluj :D