Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

acha - dowóz wszystkiego i zawsze gratis (ok 15 km)

Być może za ostro zareagowałem ale cóż wiele przykrych rzeczy spotkało i mnie i na pewno wielu budujących więc się nie dziw

Stal to mozliwe ale wyobrazasz sobie żeby beton ukradł ? :o to by była akcja

a jak kupi cały beton bez faktury i okaże się że betoniarnia namieszala z jakością - to nawet nie bedzie mial podstawy żeby ich o to pociagnąć do odpowiedzialności - więc sobie jeszcze na złość zrobi..

Ale w jednym masz racje - amatorzy tanich zakupów nakręcają kradzieże na budowach..

Beton bardzo prosto :cry:

Przykład:

Jako inwestor kupuję 20m3 wożą na budowę betoniarkami i po wszystkim stwierdzają ze zużyli 26m3(faktycznie poszło niecałe 20)

pozostałe sprzedają na"lewo"bez faktury bo jak?skoro ja na fakturę już zapłaciłem

To jest kradzież betonu bardzo często praktykowana przez nieuczciwych dostawców :evil:

Ale skoro zamówiłeś 20, płacisz za 20, nie 26, nich pan z betoniarni udowodni, że wlali 26.

Ja wolę kilka razy zamawiać beton (jeśli braknie) niż płacić za coś czego faktycznie nie otrzymałam. Głupie- może , ale chyba uczciwe .

tylko tez nie masz kontroli ile z gruszki ci tak naprawdę wylali - jak bedą chcieli oszukac - to to zrobią, może nie jakies duże ilości ale zawsze

To po cholerę zatrudniamy kierbudów i insektorów ?? Niech tego pilnują.

Mój powiedział - tu wejdzie (część fundamentu) 9 kubików i ani "grama" więcej.

Więc grucha była dziewiatka- za namową majstra Romanka (On zna przekręty dostawców, i póki co, pilnuje naszej budowy jak własnej) - oby Mu nie przeszło.

Nie miałem na mysli ,,przekrętu stulecia" tylko parę procent na jednym kliencie, parę na drugim i się zbiera

Majstra masz fajnego; moi tez liczą ile ma być i tyle zamawiają; ale ostatnio to było aż 42 kubiki - oj zabolało jak fakturkę trzeba było zapłacić; ale oko cieszy jak idzie do przodu; a skoro o cenach - PLN 300 brutto z pompą i dowozem za b/20 / kubik

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasz beton 230 netto b25 z hydrostopem + pompa 250zł /h, ale b30 dostaniemy w tej samej cenie. małe transporty (6 -12 m3) - fundament lany w " kawałkach" - transport 40 km w cenie

Chyba nic nie namieszałam - to działka slubnego.

A to wycena wełny

Toproock 160 mm - 22,05

Superrock 80 mm - 11,10

Rockton 100 mm - 13,08

Rockton 80 mm - 11,65

ceny brutto za m2 - mogą być ?? czy szukać dalej ?

Nasz beton 230 netto b25 z hydrostopem + pompa 250zł /h, ale b30 dostaniemy w tej samej cenie. małe transporty (6 -12 m3) - fundament lany w " kawałkach" - transport 40 km w cenie

A to wycena wełny

Toproock 160 mm - 22,05

Superrock 80 mm - 11,10

Rockton 100 mm - 13,08

Rockton 80 mm - 11,65

a ten beton to gdzie nabyty? bo coś tańszy niż mój - więc jeśli okolice Krakowa to bym się przerzucił - bo jeszcze troche będę potrzebował :cry:

A to wycena wełny

Toproock 160 mm - 22,05

Superrock 80 mm - 11,10

Rockton 100 mm - 13,08

Rockton 80 mm - 11,65

a ten beton to gdzie nabyty? bo coś tańszy niż mój - więc jeśli okolice Krakowa to bym się przerzucił - bo jeszcze troche będę potrzebował :cry:

Beton z okolic Tychów, ale tak jak mówiłam to działka ślubnego - nie mam ani małzonka, ani faktur pod reką (z namiarami).

Wrocław- B20 - 205 netto, dojazd pompy 100 netto, godz. pracy 230 netto.

Zastosowałem radę formułowicza i pojechałem do betoniarni. Na miejscu negocjowałem powołując sie na fakt,że będę brał beton tylko od nich.

witam!!!

dzieki za odpowiedzi. oczywiscie dzialka jest wiec ten problem jest z glowy mysle ze dopiero po nowym roku bede bral sie za fundamenty.. powodzenia w waszych wojazach :lol:

weż pod uwagę, że dolny sląsk jest niestety drogi. policz sobie- SSZ od 700-1000 w zależności od mat. i wykonawców, a w instalacjach,to od sasa do lasa - wszystko bedzie zależało od zastosowanych technologii (np. pompy ciepła, solary itp. to drogie imprezy w budowaniu)

Malka - a mozesz napisać gdzie zaopatrywałaś się w beton i stal?

Beton - betoniarnia z Zabrza - Dombet , transport był z zaklabu nr1 w Katowicach

Stal w Gór-Hurcie i w KEM ie w Dabrowie Górniczej - ale ceny juz nie te :( - teraz zamawialam na wieniec 12 i 14 zebrowana i cena już 2 620 t (brutto)

A cena strzemion mnie zabiła prawie - ale cóz potrzebne były na "wczoraj" - więc płakałam i płaciłam :cry:

...No to jestem po"słowie" :-? z dostawcą,towar ma przyjechać w przyszłym tygodniu na plac...i tak:

MAX kozłowice 280*220*188 - 3.40

-//- -//- [połówka *88] - 2.80

cegła palona pełna kl.200 - 1.10

pustak bet. komórkowy 59*24*24 - 8.50

-//- -//- -//- 59*24*12 - 4.60

pustak stropowy ackerman wys. 15 - 3.20

stal żebrowa 14 - 2400 /t

stal gładka 6 - 2500/t

Naliczyłem tego za ponad 21000zł...uuuffff... wyrwie z kieszeni...ale będzie coś niżej, bo na hasło "część bez faktury"-pan ów...nie mówi nie!

także bądzmy dobrej myśli... i byle do wiosny!

:roll: :roll: - i jak wam się to widzi?

..aha...jak ochłonę po dostawie zabieram się za poszukiwanie tartaku z.... "moim dachem"

POZDRAWIAM!

a budowa kiedy sie zaczyna? na wiosne? jesli tak to nie ma sie ci spieszyc z zakupem materialow. ceny ciagle spadaja. a szalenstwo cenowe z wiosny 2007 dlugo sie nie powtorzy
a budowa kiedy sie zaczyna? na wiosne? jesli tak to nie ma sie ci spieszyc z zakupem materialow. ceny ciagle spadaja. a szalenstwo cenowe z wiosny 2007 dlugo sie nie powtorzy

Niestety....ceny już nie spadają, a rosną.Kolega nie jest na bieżąco :(

cwaniaczki by tak chcieli, ale ceny beda spadac, pomalu zacznaja sie pojawiac skutki obostrzen w zakresie udzielania kredytow

cwaniaczki by tak chcieli, ale ceny beda spadac, pomalu zacznaja sie pojawiac skutki obostrzen w zakresie udzielania kredytow

Zgodzę się z CityMatic. Kilka tygodni temu, kupowałam stal po niecale 2 k, kilka dni temu już po ponad 2,6 k - ta sama hurtownia, ten sam producent.

Jedyne co u mnie "spadło" to suporeks , kilka groszy na sztuce.

Acha, jeśli chodzi o obostrzenia w kredytach - to może dzialać w przeciwną strone niz myślisz - mniej kredytów, mniej kupujacych - wyzsze ceny (jakoś straty trzeba zrekompensować)

Acha, jeśli chodzi o obostrzenia w kredytach - to może dzialać w przeciwną strone niz myślisz - mniej kredytów, mniej kupujacych - wyzsze ceny (jakoś straty trzeba zrekompensować)

Zaprzeczasz podstawowemu prawu ekonomii :-)

Pamietaj, ze w ostatnim czasie powstalo mnostwo nowych skladow budowlanych, sklepikow, importerow. Towaru jest duzo, przy braku chetnych na niego jedyna opcja zeby sie go pozbyc to obnizenie cen :)

pozdr.

Zaprzeczasz podstawowemu prawu ekonomii :-)

Pamietaj, ze w ostatnim czasie powstalo mnostwo nowych skladow budowlanych, sklepikow, importerow. Towaru jest duzo, przy braku chetnych na niego jedyna opcja zeby sie go pozbyc to obnizenie cen :)

pozdr.

Niestety to co piszesz o ekonomi wydaje sie prawdziwe jednak te jak nazywasz "nowe składy"nie mają u siebie niekiedy materiału na 1 dom :cry: a większość kupują u producenta, ten chcąc zrekompensować sobie straty zachwianiem na runku już podniósł ceny :evil: Huty chcąc odrobić straty poniesione w chwili braku popytu już podniosły ceny aby wyjść z jak najkorzystniejszym z bilansem na koniec roku brak stali na rynku(remont wielkiego pieca w Hucie Katowice i Walcowni Dużej-zwolnienie produkcji)

....."Wiceprezes zapewnił, że wielkie piece w hutach w Krakowie i Dąbrowie Górniczej na pewno nie zostaną w tym roku wygaszone, choć produkcja jest tam ograniczona. W październiku koncern zamknął do remontu po jednym wielkim piecu w tych hutach. Niedawno pojawiły się pogłoski, że chce zamknąć dwa kolejne i na jakiś czas wstrzymać produkcję....."

już odbija się na cenach stali zbrojeniowej :-?

http://hutnictwo.wnp.pl/arcelormittal-poland-spodziewa-sie-odbicia-na-rynku-stali-wiosna,65248_1_0_0.html

Niestety to co piszesz o ekonomi wydaje sie prawdziwe jednak te jak nazywasz "nowe składy"nie mają u siebie niekiedy materiału na 1 dom :cry: a większość kupują u producenta, ten chcąc zrekompensować sobie straty zachwianiem na runku już podniósł ceny :evil: Huty chcąc odrobić straty poniesione w chwili braku popytu już podniosły ceny

Jestes pewien ?

http://www.puds.pl/images/ics/pret/1-2008_1-2009.png

To indeks cen stali kupowanej przez hurtownikow, czyli bezposrednio od producentow. Nie wynika z niego, zeby cokolwiek poszlo w gore! To chyba znowu "zmowa skladow", a nie producentow !

aby wyjść z jak najkorzystniejszym z bilansem na koniec roku brak stali na rynku(remont wielkiego pieca w Hucie Katowice i Walcowni Dużej-zwolnienie produkcji)

....."Wiceprezes zapewnił, że wielkie piece w hutach w Krakowie i Dąbrowie Górniczej na pewno nie zostaną w tym roku wygaszone, choć produkcja jest tam ograniczona. W październiku koncern zamknął do remontu po jednym wielkim piecu w tych hutach. Niedawno pojawiły się pogłoski, że chce zamknąć dwa kolejne i na jakiś czas wstrzymać produkcję....."

Ale to tylko potwierdza, ze prawo ekonomii dziala tutaj doskonale - brak towaru na rynku = zwiekszenie jego ceny, a nikt chyba nie zaprzeczy ze nie liczac stali (to juz mam za soba i od ~3-4 tygodni nie sledze cen i dostepnosci w skladach) pozostalych materialow jest od zatrzesienia! Wczoraj przejechalem wzdluz i wszerz magazyn "mojego" lokalnego skladu i mozna sie bylo pogubic - jest wszystko na stanie, na miejscu, od reki :)

Szukalem akurat styropianu EPS-100 15cm i oczywiscie bez problemu od reki.. Styropianu to tam w sumie lezalo na placu dobre setki kubikow, roznych producentow, grubosci, odmian :-)

pozdr.