Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fajnie - robią podwyżki żeby miec pretekst do zwalniania pracowników przez szalejący kryzys. Może by lepiej ktoś napisał w takim razie jakie firmy nie robią podwyżek (albo mają obnizki) to będziemy u nich kupować.

PS . Płyta GK w LM w Opolu po 15zł.

ciekawa, spiskowa teoria dziejów, :roll:

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajnie - robią podwyżki żeby miec pretekst do zwalniania pracowników przez szalejący kryzys. Może by lepiej ktoś napisał w takim razie jakie firmy nie robią podwyżek (albo mają obnizki) to będziemy u nich kupować.

PS . Płyta GK w LM w Opolu po 15zł.

ciekawa, spiskowa teoria dziejów, :roll:

Nie - ale trochę mnie to zaczyna dziwić. Wszędzie się mówi że produkcja siada a tu cała lista podwyższaczy cen. Ale może niech podwyższają, ludzie będą kupować te tańsze.

Może się mylę bo na razie jestem teoretykiem, jednak jak czytam i widzę jak ludzie kombinują, tracą czas i pieniądze aby zaoszczędzić 0,30zł na bloczku typu Ytong, Silka itp, to mnie rozwala. Cały Wasz trud bierze w łeb, bo na średnim domie złożonym np z 1000 szt bloczków to zaoszczędzicie 300zł. Tyle to wydacie na telefony i paliwo uganiając się od hurtowni do hurtowni. Zamiast ciąć koszty tam, gdzie sa naprawdę duże ( kształt dachu, dachówka, wykończenie typu gres, ogrzewanie, piec itp ) to szukacie oszczędności w stosunkowo najtańszym elemencie budowy.

Wiem, że grosz do grosza i trzeba szukać gdzie się taniej zakupi, a nie kupować jak popadnie, jednak nie dajmy się zwariować. Cegła/bloczek to najtańsze ogniwo budowy, bo "wymyślając" kształt okien wydacie 3 razy tyle za okna niestandardowe.

Może się mylę bo na razie jestem teoretykiem, jednak jak czytam i widzę jak ludzie kombinują, tracą czas i pieniądze aby zaoszczędzić 0,30zł na bloczku typu Ytong, Silka itp, to mnie rozwala. Cały Wasz trud bierze w łeb, bo na średnim domie złożonym np z 1000 szt bloczków to zaoszczędzicie 300zł. Tyle to wydacie na telefony i paliwo uganiając się od hurtowni do hurtowni. Zamiast ciąć koszty tam, gdzie sa naprawdę duże ( kształt dachu, dachówka, wykończenie typu gres, ogrzewanie, piec itp ) to szukacie oszczędności w stosunkowo najtańszym elemencie budowy.

Wiem, że grosz do grosza i trzeba szukać gdzie się taniej zakupi, a nie kupować jak popadnie, jednak nie dajmy się zwariować. Cegła/bloczek to najtańsze ogniwo budowy, bo "wymyślając" kształt okien wydacie 3 razy tyle za okna niestandardowe.

No ale ja już mam prostą bryłę, prosty dach, proste okna, to teraz kombinuję z materiałami... :-)

Poza tym ja szukając i negocjując urwałem prawie 0,6 zł na bloczku silikatowym w stosunku do pierwszych wycen jakie dostałem, a potrzebuję tych bloczków prawie 3000. Jak dla mnie wynikająca z tego różnica 1800 zł jest całkiem spora.

klej do styropianu izolbet 13.51zł

klej do siatki mapei 20.50zł

kołek 10x160 0.33zł

narożnik al+siatka 3m 3.24zł

siatka za 1 m2 1.49zł

styropian FS15 10cm zakład austrotherm 115zł za m3

mam już u siebie cena z dowozem

myślicie ze dobrze kupiłem ???????

Masz racje! Mylisz się :wink: Właśnie dzieki takiemu działaniu w perspektywie całej budowy oszczędzisz kilka, klilkanaście tysięcy złotych. Warto walczyć o każdy przysłowiowy grosz bo ziarnko do ziarnka... Czasami obdzwaniając wszystkie składy lub hurtownie w mieście jestem w stanie zaoszczedzić kilka stówek na transakcji za dwa tysiące. Telefon? 100 zł/ msc. to nie koszt. Paliwo? I tak trzeba jeżdzić, a dzieki telefonom i internetowi jeżdzę dużo mniej.

Oczywiście każdy robi jak uważa. Niektórym nie zależy na takich kwotach, jednak stąd się biorą później rozbieżności na forum w koszcie budowy SSO. Wykończeniówka to już zupełnie inna bajka :D

Pozdrawiam.

Napewno warto oszczędzać!!! Grosz do grosza i parę tysięcy zostanie w kieszeni. Zreszta każdy robi tak jak lubi... to akurat jest watek dla takich którzy się liczą z cenami :p

Dobry czas na budowę domu

(IAR, ak/16.03.2009, godz. 07:28)

Według "Gazety Prawnej" w tej chwili opłaca się zainwestować w budowę domu. W porównaniu z cenami z października w 2008 roku koszt budowy 150 metrowego domu zmniejszył się o 115 tysięcy złotych.

Dziennik wyjaśnia, że najbardziej spadły koszty robocizny. Za wykonanie niektórych prac budowlanych zapłacimy nawet połowę mniej niż kilka miesięcy temu. Wielu robotników wróciło z zagranicy i nie ma problemy ze znalezieniem niedrogiej, ale solidnej ekipy. Potaniały też znacznie materiały budowlane. Na przykład o jedną trzecią mniej zapłacimy za beton czy styropian.

Według wyliczeń "Gazety Prawnej" dla rynku poznańskiego, rok temu na budowę domu o powierzchni 150 metrów kwadratowych trzeba było wydać 450 tysięcy złotych. Teraz jest to koszt niewiele przekraczający 335 tysięcy złotych.

Niższe ceny spowodowane są malejącym popytem na mieszkania i domy jednorodzinne. Jak pisze gazeta, teraz pracy jest jeszcze sporo, kończone są już wcześniej rozpoczęte inwestycje. Jednak banki niechętnie udzielają kredytów, a bez tego nie ma mowy o budowaniu.

A gdzie mozna tanio kupic siatke ogrodzeniowa?W okolicach Wroclawia.

A moze ktos z was ma do sprzedania w rozsadnej cenie

(jezeli nie jest potrzebna oczywiscie)?

Zgorzelec: Castorama i LM:

thermopor - ten większy - 6.70/szt

cement 25 kg - kl. I - 9.90/szt.; kl. II 8,90/szt.

Drogo to czy tanio?

Nie odpowiem, ale witam z Bogatyni :D

Dobry czas na budowę domu

(IAR, ak/16.03.2009, godz. 07:28)

Według "Gazety Prawnej" w tej chwili opłaca się zainwestować w budowę domu. W porównaniu z cenami z października w 2008 roku koszt budowy 150 metrowego domu zmniejszył się o 115 tysięcy złotych.

Dziennik wyjaśnia, że najbardziej spadły koszty robocizny. Za wykonanie niektórych prac budowlanych zapłacimy nawet połowę mniej niż kilka miesięcy temu. Wielu robotników wróciło z zagranicy i nie ma problemy ze znalezieniem niedrogiej, ale solidnej ekipy. Potaniały też znacznie materiały budowlane. Na przykład o jedną trzecią mniej zapłacimy za beton czy styropian.

Według wyliczeń "Gazety Prawnej" dla rynku poznańskiego, rok temu na budowę domu o powierzchni 150 metrów kwadratowych trzeba było wydać 450 tysięcy złotych. Teraz jest to koszt niewiele przekraczający 335 tysięcy złotych.

Niższe ceny spowodowane są malejącym popytem na mieszkania i domy jednorodzinne. Jak pisze gazeta, teraz pracy jest jeszcze sporo, kończone są już wcześniej rozpoczęte inwestycje. Jednak banki niechętnie udzielają kredytów, a bez tego nie ma mowy o budowaniu.

Pituś-bajduś, opowiastki zza biurka :o W rzeczywistości fachowcy na razie cenią się tak samo jak jesienią, a materiały w stosunku do ub. wiosny to i owszem, staniały znacznie ale już porównując z jesienią nie widać dużej różnicy.