Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pituś-bajduś, opowiastki zza biurka :o W rzeczywistości fachowcy na razie cenią się tak samo jak jesienią, a materiały w stosunku do ub. wiosny to i owszem, staniały znacznie ale już porównując z jesienią nie widać dużej różnicy.
I tu się nie zgodzę. Cenią sie to prawda, w cenach wywoławczych. Jeśli to zaakceptujesz - zrobią z przyjemnością. Spróbuj zrobić mini-casting, albo powiedz jednemu, że masz ofertę od drugiego 15% niższą. Co powie? Ano, że może te 15% zejść......

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powoli się rusza, ja też oferty miałem podobne na tynki co w ubiegłym roku, z tą różnicą, że wtedy nie mieli czasu na rozmowę, teraz ceny podobne, ale się ruszy. Ci co dostali kredyty w ubiegłym roku albo zaklepali brygady, bedą sie terez budować, ale co potem... końcówka roku na mur beton będzie wolna amerykanka. Materiały zachodnie podrożały tylko przez cyrki na kursie waluty, ale to się zmieni, złoty rośnie. Materiały wyprodukowane w Polsce staniały np. blachodachówka zagraniczna +7% polska o tyle staniała, gdyby zagraniczna tyle nie wzrosła to polska blacha "leciałaby już na ryj" ;) także easy... nie szastajmy za szybko kasą a więcej zostanie w portfelu.... nie pamiętacie co było w ubiegłym roku ? przecież tylko ocet stał na półkach :) dzisiaj towaru pełne magazyny i bez promocji klamotów nie pozbędziesz, no chyba, że przyzwyczajone jelenie z roku 2007-2008 przyjdą i kupią bez targowania

Też czytałem ten numer GP i zastanawiam się skąd oni mają takie info?

koszty robocizny za domek ok 130m2pow.uż. to około 50 tysiaczków.. Rok temu też było tyle! Przynajmniej u mnie...

Ceny na rynku obserwuję od kilku zaledwie miesięcy ale konkretnych spadków jakoś nie widać?!?

A beton coraz droższy...

Pituś-bajduś, opowiastki zza biurka :o W rzeczywistości fachowcy na razie cenią się tak samo jak jesienią, a materiały w stosunku do ub. wiosny to i owszem, staniały znacznie ale już porównując z jesienią nie widać dużej różnicy.
I tu się nie zgodzę. Cenią sie to prawda, w cenach wywoławczych. Jeśli to zaakceptujesz - zrobią z przyjemnością. Spróbuj zrobić mini-casting, albo powiedz jednemu, że masz ofertę od drugiego 15% niższą. Co powie? Ano, że może te 15% zejść......

Chyba na początku lutego ogłosiłam na forum, że poszukuję ekipy murarskiej i po rozmowach z nimi wyciągam takie wnioski. Ceny za m2 powierzchni to 150-200zł, czyli tak w ub.roku.

Gość Akrimka
klej do styropianu izolbet 13.51zł

klej do siatki mapei 20.50zł

kołek 10x160 0.33zł

narożnik al+siatka 3m 3.24zł

siatka za 1 m2 1.49zł

styropian FS15 10cm zakład austrotherm 115zł za m3

mam już u siebie cena z dowozem

myślicie ze dobrze kupiłem ???????

Mam podobnie z Brokera w Tczewie,

Zamiast mapei bolix 22.50,

siatka 1.50, :)

Chyba na początku lutego ogłosiłam na forum, że poszukuję ekipy murarskiej i po rozmowach z nimi wyciągam takie wnioski. Ceny za m2 powierzchni to 150-200zł, czyli tak w ub.roku.

Znajomy szuka ekipy do budowy w okolicach Krakowa i też twierdzi że ekipy trzymają ceny z jesieni

Znajomy szuka ekipy do budowy w okolicach Krakowa i też twierdzi że ekipy trzymają ceny z jesieni

Mój kierbud pracuje w dużej firmie wykonawczej. Podwykonawcy akceptują stawki robocizny na prace do wykonania w tym roku dużo niższe niż w 2008. Co w Krakowie - nie wiem, ale jeden z elektryków z którymi rozmawiałem w ubiegłym roku już zszedł z ceną ok 12%. Tynki gipsowe z 26-28 na 22-24 ofertowo. Ja w każdym razie szukam i jak do tej pory widzę to pozytywnie... PS. Umowę na SSO podpisałem w marcu 2008. Robocizna za metr powyżej 300 zł i to było tanio. jeśli macie ekipę która SSO domu 200 m2 zbuduje za 30tys zł.... to pogratulować.... Pytanie: jak zbuduje...

Gość Akrimka
http://forum.muratordom.pl/marzenia-o-h2-kontra-partacze,t139320.htm

nie zawsze cena idzie w parze z fachowością o czym przekonali się autorzy tego dziennika :cry:

dokładnie, nie wszystko złoto co się świeci

pozdrawiam

Jak dla mnie to wyglada jak kadr z filmu.. jak nie budować..

Tyle pieknych materiałow zmarnowane...

nic tylko Ukraincow wynajac, z mala metalowa lyzeczka....

PS

dawno juz tak nie przeklinalem, jak ogoldajac ten dziennik budowy...

katastrofa, pytanie tylko dlaczego pozwolono na kontynuowanie budowy, gdy fatalne błędy były już na starcie i nikt ich nie miał zamiaru korygować, przypdaki skrajne zdazac się będą zawsze, ale troszkę zeszliśmy już z tematu na tym forum....

bloczki BK "24", wszystkie z prefabetu, z rozladunkiem i transportem, w okolicach Trójmiasta (ceny brutto):

BAT (Reda, tel 678 4310) - 8,38 (za transport 2,50/km)

Almares (Wejherowo) - 8,96

AZ (Koleczkowo, tel 6760002) - 9,05

Bugerman (filia Łężyce, tel 685 9221) - 8,95 (w lutym byl jeszcze za 8,30 zl)

Prestol (Gdynia, Chwaszczynska 168, tel 629 94 00) - 8,78

dla porownania

Castorama (Rumia, tel 6797100) - 10,56