Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tak, kupić możesz - po cenach producenta, które zapewne będą kilka razy wyższe niż w hurtowni

budowałem z Silki, wytwarzanej ok. 20 km ode mnie; z ciekawości spojrzałem na cennik online - no lekko 2 x (może 3 x) tyle bym zapłacił co w lokalnej hurtowni; a to, że owa Silka do lokalnej hurtowni nawet nie zajrzała, tylko przyjechała w sumie bezpośrednio z fabryki, ino na ciężarówce mojej hurtowni, to inna rzecz

transport - będziesz miał w cenie hurtowni i to na pewno wyjdzie taniej, niż gdybyś sam organizował ciężarówkę i rozładunek (weź se Silkę sam rozładuj :p hehe)

badam teraz okna dachowe - cennik producenta jest do pobrania z www, ale hurtownia w której to kupię już "dała" upust na 1/3 ceny od katalogowej, a to dopiero początek rozmów ;)

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli wychodzi na to że taniej będzię przez pośrednika (hurtownie)? Mają oni takie upusty u producentów że po dodaniu marży nadal bedzie taniej niż kupując u producenta?

Chodzi mi głównie o bloczki betonowe i strop teriva (belki, pustaki). Wiem że w mojej okolicy (gdzies 30km ode mnie) produkują własnie takie rzeczy i sie po prostu zastanawiam czy czasem nie zainteresowac sie? Warto fatygi czy nie będzie taniej?

Wiesz, spróbować zawsze warto. To co pisałem w sumie odnosi się bardziej do skomplikowanych gratów.

Bo jeśli chodzi o bloczki np. M6 to jest to produkt na tyle prymitywny, że nie trzeba fabryki, i pewnie najlepszą cenę dostaniesz po prostu w lokalnym zakładzie produkcji gadżetów i akcesoriów betonowych. Tak właśnie u mnie było. Ze silką czy gazobetonem, że o ceramice nie wspomnę, to już zupełnie inaczej, wiadoma sprawa.

Teriva - brałem przez hurtownię, cena wyszła normalna. Zakład produkcji był stosunkowo daleko, z tego co się zorientowałem. Technologia kosmiczna to nie jest więc może w sumie warto podrążyć temat.

Pustaki - pewnie j.w.

Betoniarnie zazwyczaj też mają już transport. A jeśli dodatkowo robią beton w gruszki, to możesz dodatkowo potargować, bo przecież betonu też będziesz masę potrzebował.

Krótko - zapytaj, policz sam, sprawa jasna.

Czyli wychodzi na to że taniej będzię przez pośrednika (hurtownie)? Mają oni takie upusty u producentów że po dodaniu marży nadal bedzie taniej niż kupując u producenta?

Chodzi mi głównie o bloczki betonowe i strop teriva (belki, pustaki). Wiem że w mojej okolicy (gdzies 30km ode mnie) produkują własnie takie rzeczy i sie po prostu zastanawiam czy czasem nie zainteresowac sie? Warto fatygi czy nie będzie taniej?

Generalnie jest tak: o zakupach ceramiki, gazobetonu i silki - zapomnij bvezposrednio u producenta - za duze firmy i za bardzo poukladane zeby na cos takiego sobie pozwolic.

Co warto kupic bez hurtowni/dystrybutora: na pewno bloczki betonowe i beton - zazwyczaj betoniarnie tez proddukuja bloczki bo przeciez czasami im beton z budowy w gruszce wraca :) i wtedy albo bloczki, albo kregi, albo plyty monowskie... gratis sobie robia :)

betoniarnia/bloczkarnia przywiezie Ci to w cenie. Ale sprawdz tez koniecznie po ile policzylaby Ci hurtownia.

Mozesz probowac kupic styropian u lokalnego "spieniacza", oczywiscie zapomnij, ze Knauf, Austrotherm lub organika Ci w ten sposob sprzeda - w ten sposob sprzeda tylko jakis maly lokalny producencik

Drewno z tartaku: jak z bloczkami

Stropy Teriva - to wgle najdziwniejszy temat jaki istnieje :) ceny sa tak rozstrzelone w tym temacie, ze wogole dramat... najdziwniejsze w sprzedazy.. mozesz u lokalnehgo producenta i hurtowniach znalezc ddduuuuzo drozej niz z 2 konca Polski. tak swoja droga jak juz pozbierasz oferty - wyslij mi najnizsza na maila - z przyjemnoscia sprawdze mojego dostawce a jak sie zmieszcze - skladam oferte :)

Rozwaz minusy takiego rozwiazania: nie ma szans na zwroty.

Pozostale materialy niestety musisz kupic przez dystrybucje/hurtownie

Byl gdzies watek poswiecony wlasnie zakupom bezposrednio u producenta.

Edytowane przez fighter1983

Dzięki za super odpowiedzi.

Jakieś kilka dni temu dostałem z jednej hurtowni wycene i tak:

Bloczek (14cm) - 2,5zł

cegła pełna kl. 150 - 1,25zł

pret fi6 (6m) - 4,76zł/szt.

pret fi12 (12m) - 26,95zl/szt.

pustak stropowy teriva zuzlowy - 3zl/szt.

belka stropowa 6m - 123,6zl/szt

belka stropowa 3m - 41zl/szt

cement - 380zl/tona

bloczki netto, reszta brutto

Co sadzicie? za jakis czas mam dostac druga wycene

pierwszy raz widze zeby ktos stal sprzedawal na szt pretow :) normalnie uzywa sie kg/tona :) no ale w sumie mozna....

odniose sie jutro - musze byc w firmie zeby cokolwiek powiedziec.

Wolski : podaj dla stropow lokalizacje i ilosci. Dla stali w kg/tonach. w sumei moze byc w szt.. przelicze sobie

Edytowane przez fighter1983

o, fighter1983 słusznie też zauważył - zwroty - dość istotna sprawa przy materiałach na SSO; praktyka (przynajmniej moja) pokazuje, że zawsze coś trzeba zwrócić, a jak się potem policzy to jednak kilka stówek wlata z powrotem

pustaki teriva sprawdź też jakie dokładnie, ile komór, wymiary itd

to samo z nadprożami

beton - pewnie, że można kupić o tak, bez papiera, ale jak wtedy sprawdzisz i wyegzekwujesz, że to B25 a nie B10?

żwir, pospółka - wiadomo, tylko lokalnie i, no, wiadomo :E

styro z wytwórni garażowej bym się bał kupować - no chyba, że miałbym ambicje jedynie na 044 czy coś, wtedy to OK

w jakich okolicach się budujesz?

Edytowane przez kater-acme

No dla mnie prety w sztukach tez byly dziwne ale tak mi podali no to co zrobie. mozna sobie to przeliczyc na kg

to bedzie:

pret fi6 (6m) - 4,76zł/szt. ------- 3,57zł/kg

pret fi12 (12m) - 26,95zl/szt. ------- 2,53zł/kg

chyba dobrze to przeliczylem, ktos moze sprawdzic jesli ma checi ;)

podaj dla stropow lokalizacje i ilosci.

co masz na mysli bo nie rozumie :confused:

w jakich okolicach się budujesz?

około 30km na poludnie od Kalisza

Edytowane przez Wolski
No dla mnie prety w sztukach tez byly dziwne ale tak mi podali no to co zrobie. mozna sobie to przeliczyc na kg

to bedzie:

pret fi6 (6m) - 4,76zł/szt. ------- 3,57zł/kg

pret fi12 (12m) - 26,95zl/szt. ------- 2,53zł/kg

chyba dobrze to przeliczylem, ktos moze sprawdzic jesli ma checi ;)

co masz na mysli bo nie rozumie :confused:

wiem ze mozna przeliczyc :) zreszta edytowalem :) ze sobie policze, ale dziwna jednostka miary... dlaczego ? ktos uzywa takiej jednostki.. w sensie sprzedawca... zeby co, magazynierowi bylo latwiej? dlaczego ktos kto kupuje prety na tony sprzedaje na sztuki.. gdzie pret pretowi nierowny... w sensie szt moze wazyc roznie...dziwne to. no ale ok.. jakas tam "srednia" sie przyjmuje.

a co do lokalizacji:

kod pocztowy i zestawienie ilosci albo projekt stropu mi potrzebny. wole projekt.

podłogówkę i wod-kan robił mi gość z okolic Kalisza, b fajnie się sprawił, jak będziesz na tym etapie to dam Ci kontakt jak będziesz zainteresowany
  • 1 month później...

Kupował ktoś ostatnio beton B15, B20 lub B25? Jakie ceny? Brutto? Netto? Pompa? Ile km dowozu?

A moze ktos zaproponuje cos z okolic Kalisza. Ostrowa, Kepna, Ostrzeszowa?

W małych składach budowlanych nikt nie waży pojedynczych prętów zbrojeniowych .

Ile waży 1 mb danego profilu stalowego masz rozpisane w tabelach praktycznie w każdym składzie .

Spróbuj gdzieś kupić drut zbrojeniowy fi 6 mm na wagę

• 2 weeks później...

witam, w tym roku planuje start na razie jeszcze nie ma pozwolenia ale mam już spis materiałów czego ile potrzeba i rozważam zakup teraz zanim ceny na lato podskoczą do góry.

Moje pytanie brzmi tak ile w tym prawdy czy faktycznie cena znacznie podskoczy po rozpoczęciu sezonu ?

Na ten rok planem jest zrobienie fundamentu czyli bloczki betonowe pręty zbrojeniowe oraz sam beton bloczki jak i beton ma być B20 samych bloczków potrzebuje nie cale 1100 szt.

Bloczki mogę mieć za 2.30 szt. niestety nie znam jakości produktu :/ czy są jakieś sprawdzone składy w pomorskim które mogli byście polecić ?

Kwidzyn i okolice był bym wdzięczny za rady gdzie najlepiej kupować bo te w marketach choć cenowo są drogie wcale nie wyglądają na zbyt mocne.

Edytowane przez kamil2k3
  • 1 month później...

Ktoś z południa polski - okolic Bielska-Białej - może podzielić się cenami materiałów?

Beton, bloczki betonowe, pustaki ceramiczne, stal.... ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie...

ja moge podac z okolic Rybnika, wszytskie ceny brutto raz z transportem

Beton b25 - 190

bloczki betonowe 12 - 2zl

stal fi 14 - 2,40 kg

stal fi 14 prefabrykowana - 2,71

strzemiona fi 6 mm - 3,08

• 3 weeks później...
  • 5 weeks później...
Ktoś z południa polski - okolic Bielska-Białej - może podzielić się cenami materiałów?

Beton, bloczki betonowe, pustaki ceramiczne, stal.... ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie...

Ja się zaopatrywałem w okolicach Krakowa (skład na wylotówce na Wodzisław). Porotherm 30 Dryfix kosztował 5,60 netto. Ale podobne ceny były też jak sprawdzałem online - tylko trzeba zawsze mocno uważać na koszty transportu, bo na tym niestety można popłynąć bardziej jak na kosztach samego materiału...