Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Górny Śląsk

Beton B25 195 zł netto m3

Stal kl. AIII N ok. 2,37 zł netto za kg

XPS 385 zl brutto za m3

Piasek 27 zł brutto z dostawą za m3

Pustak ceramika 25 3,70 zł netto

Darkat, możesz podpowiedzieć skąd brałeś piach? U mnie wyszło koło 30 zł za tonę, więc 2x przepłaciłem. Może innym budującym się przyda (u mnie już "po ptokach").

Oprócz piachu, ceny jakie miałem to;

XPS - 390 zł brutto za m3

stal - B500SP (epstal), odpowiednik AIIIN - 2400 zł brutto za tonę

beton C25/30 207 zł brutto (8% VAT, lata wibracyjna i usługa betonowania w cenie) za m3

obecnie szukam bloczków silikatowych w dobrej cenie

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
No właśnie jak jest z tą stalą. Dzisiaj rozmawiałem z gościem z hurtowni (znajomy, z daleka więc wiedział że i tak u niego nie kupię bo transport podrażałby sprawę), który twierdzi że w tej chwili stal idzie w górę i dopiero od kwietnia-maja ma szansę potanieć. Jednostkowa opinia czy ktoś się już z takim twierdzeniem spotkał ?

Niby sezon budowlany powoduje obniżki cen (pytanie czy to zachowanie rynku lokalnego -okolice Zielonej Góry), czy ogólnie tak wygląda rynek.

W zasadzie porównując ceny stali wg PUDS z kursem euro lub dolara to sytuacja staje się jasna. Co najwyżej na marży w różnych porach roku może być różnica, ale ogólnie to jednak waluta robi swoje. Patrząc na to że od dłuższego czasu walutę mamy słabą to na obniżanie cen też chyba nie ma co liczyć.

Najszybciej prefabrykaty i dużo ocieplenia (20-30cm) a ściana silna i cienka (może być nawet lana z betonu) byle płyta fundamentowa na dale- tak bym teraz zrobił bo się napaliłem na ścianę jednowarstwowa. Ale "komórkowy" jest tez ok; tylko robocizna wyjdzie więcej niż przy prefabrykatach. Co do stropu to teriva jest słabym stropem (małe firmy wykonawcze polecają bo nakład środków żaden, ale walory użytkowe dla nas są słabe). Ja położyłem płyty żerańskie na półokrągłe zamki bo najtaniej i kroków nie słychać przy chodzeniu i pasowały mi do systemu grubością, ale jak wolisz lany strop i równy, silny to filigran jest lepszy od terivy o niebo i chyba możne wyjść taniej. Tynk wewnątrz to teraz jest kanuf mf75 diamant jest twardszy od cementowo wapiennego i ma ph chyba 12-13 z tym, że tu nie ma żadnych gwarancji ile tego wapna tam jest bo pytałem technologa i mi powiedział, że nie zna receptury dokładnie :) Generalnie w Polsce budujesz z czego chcesz i jak Ci wygodnie - moim zdaniem problem jest tylko jeden - jak dobrze zminimalizujesz fuszerkę bo ona zawsze będzie. Wczoraj byłem w Warszawie u rodziny i na nowych osiedlach przy morzach -12 na mało którym dachu był pełny śnieg - wniosek super nowoczesne domki i osiedla ale tylko na papierze bo prawie każdy jest w jakiś sposób zrobiony niedokładnie zrobiony. No i płaskie dachy słabo istnieją obecnie i ciągle jeszcze dom musi mieć jaskółki, dach skośny, balkony etc a to są miejsca gdzie dom się wychładza zamiast być ciepły i przyjemny. A żeby taki był lepiej jak jest klockiem i jest szczelny ciśnieniowo taki termos;) Także nikt Ci nie powie czy dobrze zrobiłaś bo zawsze będzie za i przeciw - może kup gotowy dom do złożenia z tym że cieplejszy niż planujesz bo jak trochę oleją produkcję i coś sknocą to i tak wyjdziesz na swoje z ciepłotą lub zamów u Niemców lub Austriaków ale drożej i wyjdzie chodź dom masz od razu.

A zapomniałem jeszcze o projekcie - to szkoda, że kupiłaś gotowy projekt bo obecnie w tej samej cenie są projekty indywidualne czyli rysują Ci, co chcesz bo się tak czasy pozmieniały, że adaptacja kosztuje 5-10 tys projektu gotowego czyli to samo, co rysowanie od nowa no chyba że jakieś prestiżowe biuro weźmiesz to tego nie biorę pod uwagę. A projekt indywidualny robisz pod siebie i tak żeby było Ci taniej przy budowie. Chore to wszystko u nas jest jeszcze. Powodzenia

W tej chwili nie ma "martwych sezonów". Miałem budować z "lejera", ale tak podrożał, że przerzuciłem się na belit. Fabryka jest 20 km pod Lublinem, początek stycznia a oni......nie wyrabiają się z produkcją !!! Jest teraz tańszy trochę i jak sprzedawca ma miejsce na placu to ciągnie kilkanaście transportów a sprzedaje dopiero w sezonie. Ja kupiłem dwa transporty-cena 6.3 szt. Styropian podrożał pod koniec grudnia-teoretycznie martwy sezon. Byłem też w hurtownie elektrycznej 29 grudnia-sprzedawca pokazał mi nowy cennik od 1 stycznia- 6% interesujący mnie kabel droższy! Oczywiście kupiłem go w grudniu. Poza tym zakupiłem stal w grudniu - podrożała w stosunku do cen z września i nadal drożeje. Ogólnie wpływ na cenę materiału ma światowy rynek - ceny miedzi i stali w górę to i u nas w górę, dochodzi jeszcze różnica kursu walut. Kursy stali można śledzić w internecie na giełdach i wszystko jasne. pozdrawiam

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

U mnie wygląda to tak:

N24 - 2,15 netto /szt. bez transportu - ilość około 3600 szt.

NP25 - 2,6 --------------------------------------------------------

A12 - 1,47 -------------------------------------------- 1800 szt.

N12 - 1,28 ----------------------------------------------------

1/2 NP24 1,28 -------------------------------------128 szt.

cegła 1NF - 0,43 ---------------------------------420 szt.

1 transport 350- 450 zł odległość do 60 km łącznie w dwie strony.

• 4 weeks później...