Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

belfego ale nie sadzisz ze ceramike bedziesz jeszcze ocieplal i wtedy koszt 1m2 wzrosnie a bloczek z suporexu juz nie potrzeba docieplac czasem koszt sciany surowej z tanszego materjalu przewyzsza koszt sciany z drozszego materjalu po dolozeniu tynkow ceramika musi byc tynkowana ze znacznie grobszej warstwy i ocieplana styropianem od 12 do 15cm policz wszystkie koszty zanim podasz ceny za metr kwadratowy pozdrawiam

A to suporexu już się nie ocipla?? No ciekawe , chyba nie myslisz ze sam suporex będzie miał takie same własciwosci jak Porotherm 25 + 12 cm wełny . Ciekawe , ciekawe

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W Grudniu kupiłem Solbetowski suporex (24 cm typ 600) po 9,80 zł/szt z transportem oraz bloczki betonowe M6 po 2,40 zł/szt + VAT.

Od Stycznia Siporex podrożał o 8% ( Hurtownia w której sie zaopatruję), a od lutego podobno o 6 % (ale podobno)

Teraz pora na pręty fi 12 i fi 6 (cena ok 3 zł z Vat za 1 kg) oraz styropian na fundamenty.Zastanawiam sie jaki kupić 10 cm (podłoga) i 5 lub 8 cm na fundament. Co polecacie ?

Strop z pustakami stropowymi wyliczyli mi na dzień 25-01-2008 na 4860 zł

(104 pustaki zamknięte + 373 szt otwarte + strop Terriva razem 36 szt. belek

Kupując bloczki fundamentowe, należy sie kierować jakościa, którą sprawdzamy sami. :wink:

Olsztyn 3,60

Troche od tematu. Ja pojechałem do fabryki i kupiłem 2 (dwa) bloczki. Sprzedawca sie pyta co z tych dwóch bloczków zamierzam robić. To mu odp, że będe testował wytrzymałość. Gościu JAK :o . No to mu mówie, że rzucam jeden na drugi z wysokości ok 1m i nie powinny sie rozpaść. Powidziałem, że jak wytrzymaja to biorę 1200 sztuk (12x24x38). No i wytrzymały.

Kupiłem po 3,5 brutto, Kolbruk, Transport gratis :lol:

Bloczki z betonu komórkowego prod. niemieckiej - dokładność +-1,5 mm

Bloczek 50x25x36,5 (pióro/wpust+uchwyt) klasa 400 - ok. 125 PLN/m2 brutto tj. ok. 15,50 PLN/szt. brutto

Bloczek 50x25x24 (pióro/wpust+uchwyt) klasa 400 - ok. 85 PLN/m2 brutto tj. ok. 10,50 PLN/szt. brutto

Bloczek 62,5x25x11,5 (pióro/wpust+uchwyt) klasa 400 - ok. 40,00 PLN/m2 brutto tj. ok. 6,5 PLN/szt. brutto

Ceny orientacyjne wynikają z kursu Euro.

W cenie jest wliczona zaprawa klejowa. Oczywiście inne elementy typu nadproża, kształtki U itd są w ofercie.

Mam teraz zagwozdkę czy to brać.

Ytong firmy Xella z niemiec:

odmiana 500

wymiary 62,4x24x24

73,40zł/mkw netto - 89,55mkw brutto

11,47zł/szt netto - 13,99szt brutto

zużycie 6,4szt na mkw

Cena z transportem do Wrocławia

No to sie robi to, co rok temu. Ja byłem dzisiaj w centrostalu - podwyżki, podwyżki - stal 34GS - prawie 2700 za tonę.