Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cena, cena i cena , dziki kraj:), a jakość, ludzie pomyślcie, tanie to jest tandetne, pomijam developerke, którym zależy tylko na najtańszych materiałach ale Wy którzy budujecie dla siebie, nie oszczędzajcie bez sensu, tak już jest że tanie to słabe, oczywiście i drogie rzeczy zdarzają się kiepskiej jakości, ale jednak zdecydowana większość tych droższych jest l zdecydowanie epszej jakości niż bezmarkowych tanich bubli.

Weźmy na przykład samochody : co wybierzesz Mercedesa czy Fiata

Markowe buty czy no name w CCC, Tutaj oczywiście możesz oszczędzać ale na swoim domu? Z czego chciałbyś by Twój dom był zbudowany? Czy cegły, styropian, okna robione u pana Władka w garażu? czy markowe dobrej jakości np; cegły Roben, styropian TermoOrganiki czy okna Velux, no odpowiedź jest banalnie prosta wybierasz te najlepsze, bo to Twoj dom. Szukaj produktów wśród liderów takie jest moje zdanie, na materiałach budowlanych do domu i na jedzeniu się nie oszczędza, tyle w kwestii ceny:)

Aż oprzeć sie nie moge skomentowania tego :)

Zadam Ci pytanie, może Ty odpowiesz, bo od dłuższego czasu zastanawiam się nad ściną 25 P+W 2W, i nigdzie nikt nie chce, albo nie potrafi mi odpowiedzieć na pytanie o różnice pustaków ceramicznych. Czym one się różnią....oprócz ceny, bo ta jest różna.

Porotherm P+W 25

Termoton P+W 25

Mega-max P+W 25 lub 24

Czeskie Heluzy P+W 25

Widzę różne przegrody powietrzne, innych różnic brak... Jakie są różnice w tych przegrodach?

Pewnie jesteś jakimś marketingowcem, a na moje pytanie nie odpowiesz, albo bardzo ogólnikowo... takich ludzi tu jest najwięcej :p

Zabiorę głos w sprawie tego Porothermu, choć pytanie nie do mnie skierowane, ale myślę, że głos ważny, bo jestem zwykłym inwestorem i użytkownikiem domu wybudowanego z Porothermu Winenberga 25 P+W

Porwałam się na drogi markowy materiał w nadziei, że będzie dużo lepszy jak przekonywał mnie wykonawca. Miałam nadzieję, że zaoszczędzę na ogrzewaniu itp.

Ściany ociepliłam 15 cm styropianem Organika Silver (markowe, prawda taktaktak?) spodziewając się uzyskać wartość przenikania ciepła na poziomie U=0,22 jak wynika z teoretycznych obliczeń. Tymczasem badanie termowizyjne w naturze wykazało U=0,42-0,44 Mostków termicznych jakiś dramatycznych nie ma, czyli ocieplenie zrobione w miarę dobrze. I co?

Dziś z pewnością nie kupiłabym Porothermu. Ten materiał lubią wykonawcy, bo szybko się nim buduje, jest dość lekki, dość równy. Łatwo robi się w nim bruzdy i wszelką obróbkę. Dlatego tak bardzo byłam na ten materiał namawiana mimo, że dom wg projektu miał być zbudowany z betonu komórkowego, a ściany wewnętrzne z silikatów. Dziś uważam, że zrobiłam błąd. Szkoda pieniędzy na Porotherm. Na etapie wznoszenia ścian serce mi pękało jak patrzyłam na budowlańców, którzy zupełnie nie szanowali materiału produkując dużo odpadów.

A jeszcze jedno mi sie przypomniało: gdy były ulewne deszcze, takie zacinające na wiosnę 2010 roku woda przenikała przez pionową bruzdę do wnętrza domu, który jeszcze wtedy nie miał tynków.

Porotherm też słabo wycisza czyli nie jest dobrą barierą akustyczną.

Oto prawda o wspaniałym markowym Porothermie!

cześć, nie zrozumiał mnie pan, albo nie chciał, chodziło mi tylko o to, że dużo ludzi niepotrzebnie fiskuję się na zdobyciu materiałów bud. w niskiej cenie, jakiś amok,

weźmy np. ustawę o zamówieniach publicznych gdzie głównym czynnikiem decydującym o wygraniu przetargu ( jeśli nie był walony) jest CENA.

Tym samym ten co wygrał przetarg - wykonawca kupuje produkty które z jakością mają tyle wspólnego - że ich producent ma dostarczyć kartę produktu, że się do danej "czynności budowlanej" nadają, nie od dziś wiadomo, że potem cement, kleje, itd mają zupełnie inne parametry niż te, które deklaruje na opakowniu. I o ile jestem w stanie zrozumieć developera, inwestora, który żeni potem taki shit ludziom na rynku to nie mogę pojąć ludzi, którzy gonią za najtańszymi materiałami budując dla siebie.

Reasumując na opakowaniu w karcie produktu każdy może panu napisać wszystko co pan sobie zażyczy, pytanie co taki produkt będzie "w sobie zawierał". Kleje na przykład " główny ich składnik klejący" to max 10% objętości , reszta to wypełniacz, a właśnie ten główny skłdanik jest najdroższy w całym kleju, więc jeśli wsadzimy go tylko 5 % to jesteśmy jako producent zarobieni, czyż nie tak? Wracając do znanych marek, zakładam, że fimie renomowanej, która ładuje pieniadze w reklamę, promocje, itd posiadającej markę mniej się chce, nie opłaca oszukiwać klientów ( i nie chodzi mi o ich altruizm- raczej o to że ewentualna kontrola wykazująca szfindel wpłynie na ich reputacje, którą budują przecież nie rok), zresztą, te markowe produkty są lepsze, a potwierdzają to eksperci, oczywiście zdarzają się odstępstwa ale nie jest to norma, raczej przypadek potwierdzający regułe.

Na koniec : oczywiście lubię bardzo domowe ciasta, grzybki jak przyrządzi mój ojciec to palce lizać, jakbym chciał kupić oryginalny samochód to może również bym wziął proponowanego przez pana składaka, jednak do pracy, do jazdy na coddzień wybrałbym bardziej audi niż fiata, omegę od timexa,

- chociaż może i ma pan trochę racji, że porównywanie samochodów i teraz zegarków do materiałów bud. nie jest zbyt fortunne, ale chciałem obrazowo przedstawić obrazowo moją negacje wobec niezbyt rozsądnego kultu poszukiwania najniższej ceny wśród materiałów budowlanych.

Mam nadzieję że teraz zrozumie pan o co mi chodziło, jeśli tak i zgadza się pan z tym to może ma pan lepszą metodę wyartykułowania tej myśli, pozdrawiam (!):)

Kolezanko, porotherm Wieneberga 25 P+W nie jest jakims drogim materialem. Jest to material w cenie betonu komorkowego od lokalnych producentow. Podaje oferty ktore dzis dostalem w BAT w Gdansku (w cenie transport):

Porotherm 25 P+W kl. 15 (Wieneberg) 4,37zl netto za bloczek. Koszt materialu na caly dom: 11825 zl

Gazobeton 24 (BK Prefabet Reda) - 6.50 zl za bloczek. Koszt materialu na caly dom: 11065 zl.

W lokalnym skladzie jeszcze taniej: za Porotherm chcieli 4,23 zl za bloczek, za BK (Prefabet Oslawa) 6.43 zl za sztuke.

Jak widac porotherm nie jest jakos drogi w relacji do BK. Pomijajac cene - co wybrac?

Kolezanko, porotherm Wieneberga .............. Pomijajac cene - co wybrac?

Jeśli do mnie skierowane to pytanie to odpowiem tak: dziś budowałabym z betonu komórkowego lub z silikatów i dała porządne ocieplenie. Z pewnością odpuściłabym sobie ceramikę pozyzowana zwłaszcza bez fugi pionowej - to w ogóle pomyłka. Poczytaj sobie o ociepleniach budynku wykonanych dobrze, jest taki wątek

Otrzymałem z hurtowni ofertę:

STAL:

Q 6 - 3,25 / kg

Q 10 - 2,99 / kg

Q 12 - 2,99 / kg

Bloczek betonowy 2,85 za szt

SILKA E24 klasy 15 4,3 za szt - 64,6 zł za m2

Yutung 7,9 za szt - 65,8 zł za m2

styropian 18cm - 23 zł za m2

Ceny brutto , chyba dobre jak przeglądam oferty hurtowni w internecie, a jak Wy uważacie?

Z tego co się orientuję to beton na strop 240 zł/m3 netto - sporo jak dla mnie ale w cenie dojazd itp.