Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kupiłem w Minox'sie i ładnych parę tysięcy zaoszczędziłem na całości (stal, pustaki, cement i inne duperele). Do dnia dzisiejszego miałem od nich 2 dostawy i raczej nie ma się do czego przyczepić (poza pokruszonymi pustakami ceramicznymi, ale podobno to normalne w jakimś tam procencie). Nie wiem czy teraz, w szczycie sezonu są skłonni do ustępstw cenowych, ale warto spróbować. W razie co daję telefon do handlowca Pana Tomasza: 504-033-118 z którym można ponegocjować ceny. Co do innych materiałów: dla okolic Piaseczna najtaniej beton można kupić w BT Beton (B10 160 netto, B20 185 netto bez pompy) - obdzwoniłem większość betoniarni w okolicy.

.

ciekawe co piszesz o BT Beton - na stronie piszą o 207 zł za b25. Jutro miałem do nich dzwonić właśnie

Napisz proszę jak wyglądała współpraca z Vinoxem - w szczególności ile razy fizycznie byłeś w składzie, by kupić materiały; logistyka nie zachęca (przy budowie w piaseczyńskim i pracy w wawie), ale może byłeś raz :)

a wszystkich proszę o namiary na składy budowlane w okolicy Konstancina, Góry Kalwarii i południowej wwy + opinie o AR Skład w Górze Kalwarii

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skąd wy macie te ceny. U mnie za B20 zaczynają się od 210 i to beton o niepewnej jakości. Ze sprawdzonej firmy 225-230 (bez pompy).

Najpewniejszy jest jak się samemu go umiesza. Jest też pytanie jakimi kryteriami można określić sprawdzoną firmę, bo wysoka cena jest chyba najmniej miarodajna. Proponuję z każdej "gruszki" przy laniu betonu wziąć próbkę i zachować na wszelki wypadek. Cena betonu zależy też trochę od ilości (ja na dwa stropy i schody potrzebuję ok. 70 m3) i odległości od betoniarni.

ciekawe co piszesz o BT Beton - na stronie piszą o 207 zł za b25. Jutro miałem do nich dzwonić właśnie

Napisz proszę jak wyglądała współpraca z Vinoxem - w szczególności ile razy fizycznie byłeś w składzie, by kupić materiały; logistyka nie zachęca (przy budowie w piaseczyńskim i pracy w wawie), ale może byłeś raz :)

a wszystkich proszę o namiary na składy budowlane w okolicy Konstancina, Góry Kalwarii i południowej wwy + opinie o AR Skład w Górze Kalwarii

Cen ze strony sami nie pamiętają - jak dzwoniłem pytali się co jakie ceny są na stronie i dali trochę niższe. Brałem u nich, bo kiedyś (1,5 roku temu) ktoś ich polecił na forum Muratora, a i cena była atrakcyjna. Proponuję zadzwonić i upewnić się co do cen.

MINOX:

Sprawa zaczęła się od tego że utworzyłem na Oferteo zapytanie na dostawę materiałów na SSO. Odezwał się handlowiec z którym negocjowałem mailowo (można jeszcze coś wtedy jeszcze utargować)

W Minoxie byłem tylko raz i to kilka tygodni przed pierwszą dostawą. Spotkałem się z handlowcem z którym wcześniej negocjowałem mailem, złożyłem zamówienie, później wpłaciłem zaliczkę. Towar zamówiony zgadza się z dostarczonym, transport przychodzi na czas - mi więcej nie jest potrzebne.

To chyba zależy jakie pustaki i jak są przewożone... Do nas przyjechała pierwsza partia pustaków Porotherm 25 i wszystkie były całe. Pytałem zresztą o to dostawcę - powiedział, że akurat z tymi pustakami nie ma jakiegoś problemu, bo raz że się jakoś strasznie nie kruszą, a dwa że można coś takiego reklamować (u dostawcy albo bezpośrednio u Wienerbergera). Ponoć trochę bardziej kruche są MAXy....

Ja brałem ceramikę tzw. tradycyjną (coś jak podwójny MAX)

• 3 weeks później...
Najpewniejszy jest jak się samemu go umiesza. Jest też pytanie jakimi kryteriami można określić sprawdzoną firmę, bo wysoka cena jest chyba najmniej miarodajna. Proponuję z każdej "gruszki" przy laniu betonu wziąć próbkę i zachować na wszelki wypadek. .

Nie no... samemu? Jaką powtarzalność parametrów otrzymasz.? Betoniarnia ma proces sterowany komputerowo, to nie tak, że pan Wiesiek otwiera zsyp i wsypuje na oko żwiru i potem cementu i chlust kilka wiader wody ... Z każdym transportem otrzymujesz wydruk z komputera ze składem mieszanki. No i lepiej wybierać większe i znane betoniarnie.

Jeśli chcecie kupić tanio wystawcie zapytanie na portalach ogłoszeniowych.

np.

1. potrzebuje 2000szt bloczka betonowego, klasy 20? z transportem HDS do miejscowości: [...].

Jeśli masz problemy z policzeniem materiałów na budowę, daj projekt do wyceny do 2-3 składów budowlanych, zrobią to za darmo licząc że zamówisz u nich. .

I tak... i nie... 2000 sztuk bloczka ale jakiej jakości?

Bo są bloczki robione przez większe firmy produkujące też różne prefabrykaty betonowe i są firmy lejące bloczki w stodołach... Zależy więc na czym komu zależy.

Co do zapytań ofertowych i wycen w składach budowlanych, to na 10 wysłanych zapytań o materiał na całą budowę spływają może 2 odpowiedzi... Ponoć pracownicy hurtowni nie mają czasu na takie rzeczy jak pisanie ofert, dlatego najlepiej osobiście pojechać do kilku najbliższych i wynegocjować ceny.

Co do zapytań ofertowych i wycen w składach budowlanych, to na 10 wysłanych zapytań o materiał na całą budowę spływają może 2 odpowiedzi... Ponoć pracownicy hurtowni nie mają czasu na takie rzeczy jak pisanie ofert, dlatego najlepiej osobiście pojechać do kilku najbliższych i wynegocjować ceny.

Ciekawe kto tak u nich kupuje... wszystkie dane mowia o zapasci w budownictwie

mysle, ze sa swiadomi jak latwo wyslac 20 takich samych maili i dlatego im się nie chce. Osobiscie najpierw dzwoniłem a potem maila wysylalem a i tak nie wszyscy odpowiadają. Coz, sami się filtrują, zarobi kto inny.

Ja zauważyłem, że coraz częściej mateirały budowlane pojawiają się na porównywarkach cenowych, które do niedawna raczej były stworzone właściwie z myślą o elektronice. Jest tego jeszcze niewiele, ale przecież dużo rodzajów materiałów jest też sprzedawanych przez internet i chyba można się spodziewać, że zakres porównywarek w końcu obejmie większość.

Porównywarki maja jedna wade... jak i sklepy internetowe... nikt nie wzial pod uwage specyfiki branzy i gabarytow przesylek i kosztow z tym zwiazanych dla branzy budowlanej.

Wlasnie z tym walcze, ale bardzo trudno jest zrobic sklep w pelni funkcjonalny dla calosci asortymentu. Za duzo zmiennych

A zapytania.... na zapytania bez podpisu, nr telefonu, po prostu sie nie odpowiada... ja np nie odpowiadam.. Jezeli ktos zwraca sie do mnie i nie raczy sie nawet podpisac.... to zazwyczaj nie odpisuje zupelnie, czy to FM czy tez na maila.

Dosc pomocne w zapytaniu sa tez dane do dostawy z nr telefonu oprocz specyfikacji towaru....

troche niesluszne wydaje sie zalozenie, ze pytajacy nie podpisuja sie pod zapytaniami. W moich pytaniach - na ktore odpowiada 2/3 pytanych, ale tylko jesli rownolegle zadzwonie - podpisywalem sie jak czlowiek nazwiskiem, mieli moj nr telefonu, lokalizacje, wszystko co niezbedne. Mimo tego nadal im sie nie chce.

Inna sprawa, ze telefon zawsze bedzie lepszym narzedziem to ustalania cen.

troche niesluszne wydaje sie zalozenie, ze pytajacy nie podpisuja sie pod zapytaniami. W moich pytaniach - na ktore odpowiada 2/3 pytanych, ale tylko jesli rownolegle zadzwonie - podpisywalem sie jak czlowiek nazwiskiem, mieli moj nr telefonu, lokalizacje, wszystko co niezbedne. Mimo tego nadal im sie nie chce.

Inna sprawa, ze telefon zawsze bedzie lepszym narzedziem to ustalania cen.

no widzisz... Ty sie podpisujesz, udzielasz niezbednych informacji i narzedzi do skomunikowania sie jezeli jest jakies pytanie dodatkowe, o rozladunek, o warunki wjazdu etc... natomiast sporo "szukaczy" nie raczy napisac nawet skad sa... zapytanie z internetu to z internetu... lokalizacja jest super wazna, czesto jest warunkiem koniecznym do sporzadzenia oferty... podam Ci przyklad: ostatnio mi ktos z Wroclawia zlozyl zapytanie na 14szt plyty zwyklej 300x120... i pytanie jaki koszt dostawy... bo mu sie cena plyty spodobala.... rece mi opadly... dostal facet wycene transportu i sie nie odezwal... wcale sie nie dziwie... skoro chcial kupic towar za 300zl a koszt transportu przekroczyl go kilkukrotnie

Przykładowo bloczek "14" B-20 u znanego producenta z okolic Wrocławia kosztuje 3,99 zł - z transportem w jednej turze, co byłoby bardzo niewygodne dla ekipy. Bloczek tego samego producenta kupowany w hurtowni w której się zaopatruję całościowo w materiały budowlane kosztuje już 3,50 zł z transportem rozłożonym na 3 tury. Dużo wygodniejszy dla ekipy. Co więcej, współpraca z jedną hurtownią jest wygodna - zabraknie 20 bloczków - dostarczą na telefon, luzem, fakturę wystawią zbiorczo raz na tydzień ja zapłacę przelewem... Uważam, że zakupy materiałów budowlanych są specyficznym rodzajem zakupów i nie widzę sensu w porównywaniu cen materiałów w porównywarkach. Sama cena to nie wszystko, są inne zmienne decydujące o zakupie jak transport czy gotowość dowiezienia np. drobnicy której zabrakło na budowie. I jeszcze zauważyłem, że poza "grubymi" zakupami - bloczek, beton, cegły, strop, więźba, piasek ... - szukanie "okazji" nie ma żadnego sensu i szybciej doprowadzi inwestora do nerwicy niż przysłuży się do oszczędności.

I dodam jeszcze jedno - porównywać trzeba w obrębie materiałów o tych samych parametrach. Śmiem przypuszczać, że bloczek wyrabiany z betonu w małej firmie może mieć gorsze parametry niż ten sam produkowany w firmie która ma własną dużą betoniarnię, sprzedaje beton towarowy i robi szereg innych betonowych elementów konstrukcyjnych. Mam nadzieję, że się nie mylę?

Edytowane przez piotrek0m

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...