Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, jestem zupełnie zielona a dom dopiero w fazie projektowania. Jednak zaczęłam się już rozglądać materiałowo i mam pytanie. Czy istnieją pustaki ceramiczne mniej znanych firm ale o podobnych parametrach i znośne gatunkowo, jak te najbardziej popularne i cenione ? Poszukuję czegoś tańszego, może ktoś zna? Ewentualnie może ktoś zna hurtownie w okolicach Trójmiasta, gdzie są najtańsze (ale nie najgorsze) materiały budowlane, np. pustaki?

Cerpol Kozłowice.

• 5 weeks później...

Witajcie,

Czy ktoś może polecić jakies miejsce gdzie można w okolicy Sieradza/Warty zanabyc za nieduże pieniądze bloczki gazobetonowe 24x24x59 , mogą być szare (bo tansze) najlepiej nie ytong (z racji ceny). Super było by gdyby tam też mieli jakiś transport HDSem

Potrzebuje zakupić ok 450szt takiego bloczka.

Dzięki z góry

• 1 month później...

oj oj oj....

nie przesadzajmy z tą izolacją.......

tak naprawdę chodzi o parametry specyficzne przegrody i krawędź przemarzania...takie tam frazesy teoretyczne techniczne....

inaczej mówiąc.......ostatnia zewnętrzna warstwa powinna być taka, by ok 12 cm wypadło w warstwie izolacji termicznej.....czyli w wełnie lub w styropianie.....

15 to jest świetnie bo przemarzanie występuje w warstwie styropianu i jest ok.....więcej nie potrzeba....bo i tak wówczas zawsze przemarzanie wypadnie w styropianie.....po co więc przepłacać....

ta owa szczupłość Kejt nie ma większego znaczenia bo jest to już konstrukcja nośna.....i tak ma swoją izolacyjność.....

pozdrawiam

a co do jakości materiałów......

właściwie cena jedynie ma znaczenie......z doświadczenia wiem że z jakością nawet drogich materiałów bywa różnie......

kiepska jakość wcale nie jest domeną mniejszych firm......

czasem po prostu warto pojechać na budowę i obejrzeć jak wyglądają materiały, albo zapytać fachowców którzy budowali z tych bądź innych materiałów jak im się robiło......

z drugiej strony......dobry materiał a kiepski fachowiec......znany efekt......

dobry fachowiec da sobie radę.....jakość tych materiałów nie jest aż tak odbiegająca....

w razie szczegółowych pytań opowiem,......hahahhaah

pozdrawiam i miłego budowania.....

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

bardzo proszę o informację odnośnie kosztu dotyczącego zmiany tynku tzn. kornik zmieniamy na baranek. Czyli podejrzewam, że musi się to odbyć w taki sposob: grunt, klej, grunt, tynk.

I jeszcze jedna kwestia. Mianowicie koszt ułożenia kamienia na podmurówce. Mam na mysli kamien naturalny, gnejs 2cm.

Pozdrawiam

K**wa czy naprawdę ciężko jest wpisac w wyszukiwarce TermoOrganika 0.38 ??? Mimimum logistyczne tj.30m3 jest z transportem gratis na terenie kraju!!!

Panie desperadomn trochę kultury chyba że epitetami chcemy się dowartościować. Prostaków nie znoszę tym bardziej, iż teraz w naszym kraju promuje się chamstwo.

• 2 weeks później...
  • 7 months później...

Mam pytanie jakie teraz sa ceny prętów zbrojeniowych, bloczków betonowych, cegły pełnej, pustaków i belek stropowych?

Od wiosny ruszam z budową i chciałbym coś dowiedziec się na temat cen :)

1.Gdzie kupować i co kupować żeby nie przepłacić ?

2.Ja jestem z powiatu ostrzeszowskiego (południowa wielkopolska). Zna ktoś w tym rejonie dobre hurtownie?

3.A może kupować bezpośrednio od producentów? Czy to w ogole możliwe?

4. Jak to obecnie wygląda z VATem? są jakies odliczenia? Czy w ogole idzie kupić materiał bez VATu? Jak to wygląda?

Pomóżcie. Z góry dzięki :)

Ad 1 - duzo pytac, rozsylac zapytania. Teraz np warto kupic styropian - np w Termoorganice cena jest najnizsza od ponad 2 lat.

Ad 2 - nie moj rejon

Ad 3 - tu bywa roznie, solidny producent nie sprzedaje inaczej niz przez siec dystrybucji, pewne rzeczy czasami warto kupic bezposrednio u producenta lub zwrocic sie do producenta i niech on wskaze Ci dystrybutora (tak bedziesz miec w przypadku stolarki otworowej np). Z ciezkimi rzeczami - nawet nie probuj bo Cie wysmieja, tak sobie wyobrazam jakbys do huty zadzwonil i powiedzial, ze chcesz 6ton stali na domek.

Ad 4 - odliczen nie ma, generalnie wykonawca powinien Ci fakturowac na 8% VAT towar z usluga - zgodnie z prawem. Ale tu trzeba pilnowac wykonawcy zeby sobie "za obsluge" nie doliczyl... a z tym bywa trudniej. Standardowy tekst "Panie ja mam rabaty w hurtowniach"...

Operuj cenami netto, niestety musisz sie tego nauczyc, i rozwazac 2 opcje:

1 - cena netto + VAT 23% gdy Ty kupujesz materiał

2 - cena netto + VAT 8% gdy kupuje Twoj wykonawca o ile nic nie dolicza

3 - pewne rzeczy uda Ci sie kupic "po netto" ale pamietaj, ze jest to zlamanie prawa, a jednoczesnie zapomnij o jakiejkolwiek odpowiedzialnosci kogokolwiek za material lub usluge gdy w ten sposob to zrobisz.

Na przykladzie elewacji (bo to moja dzialka) wrzucilem zestawienie jak to wyglada finalnie w kieszeni inwestora

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232082-Zakup-bez-VAT-(lewizny-i-kombinatoryka)-warto-czy-nie-warto

To jest bardzo proste:

Material 10 000 netto

Robocizna 10 000 netto

I teraz tak:

1 - kupujesz na siebie(placac23% vat) i robocizne wyk. fakturuje na 8% vat = 10 000 + 2300 + 10 800 = 23100 placisz

2 - kupujesz na wykonawce lub to on kupuje: i on Ci fakturuje towar z usluga na 8% vat = 20 000 + 1600 = 21600 płacisz

3 - kupujesz bez vat "na lewo" i wykonawce masz "na lewo" = placisz 20 000 ale czywiscie to jest przestepstwo skarbowe.

plus kazda inna mozliwa opcja bo ludzie maja rozne sposoby rozliczania sie... wykonawcy czasami tworza nowa ksiegowosc :)

Natomiast wez pod uwage ze piszesz na forum publicznym przegladanym aktualnie przez 7tys przypadkowych osob... czego sie po mnie spodziewasz? okrętu?

Generalnie jastaram sie zawsze ludzi namowic na opcje 2.

U Ciebie sprawa jest taka, ze nie bedziesz mial wykonawcy... czyli opcja 2 - odpada. No to ja juz Cie nie bede uczyc robic zakupy :)

Edytowane przez fighter1983

• 4 weeks później...

Witam ponownie ;)

Takie pytanko lekko z innej beczki. Czy da radę kupić materiały budowlane bezpośrednio od producenta czy producenci w taki sposób nie sprzedają? I czy załóżmy zakład jest oddalony o 30km ode mnie to musze zapłacić za transport albo w ogole kombinować swój transport?