Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

Ciekawi mnie cena Porothermu w tym okresie :) przedzwoniłem kilka hurtowni na śląsku - porothermu brak :)

udało mi się ustrzelić Porotherm DryfIx 25 - 7zł

z tego co się dowiedziałem teraz ceny będą zaczynać się koło 8zł (oczywiścice jak przyjadą z fabryki :))

Edytowane przez akurat

Teraz trwa sezon więc problem z dostępnością materiałów. W tym tygodniu jeździłem w poszukiwaniu kostki bruk bet aby dokończyć bruk i wszędzie ciężko było żeby na składzie była dostępna. Ogólnie w tym miesiącu zakład nie zamierza produkować interesującego modelu. Po wielu poszukiwaniach i znajomościach udało mi się kupić po 30zł/m2 z transportem.

Może się komuś przyda - na rynku polskim jest ABSOLUTNY BRAK WEŁNY SKALNEJ do fasad wentylowanych (drewniane, kryte blachą, szklane itp). Rockwool Wentirock, Petralana Petravent itp terminy są na ROK 2019. Na stronach internetowych składów budowlanych wszędzie wisi jednak informacja, że materiał jest dostępny. Po złożeniu zamówienia przysyłają maila, że termin to początek 2019 roku i czy wystawić proformę... Jedyna hurtownia, która ma wiarygodne informacje o dostępności towaru to SIG i tam też udało mi się kupić wełnę skalną PAROC o świetnych parametrach.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Brakło mi dwóch palet na ściany szczytowe i w zeszłym tygodniu dokupowałem po 4zł / sztuka Silikat N24 z Grupy Silikaty

A jak wygląda kwestia dostępności? Można dostać od ręki? Pytam, bo w najbliższym czasie będę musiał wykonać ściankę attykową tarasu i potrzebuję 5 palet 18-tki.

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
Na jesień zaczynam budowę, w tym roku tylko fundamenty ze względu na ten cenowy kosmos. Co roku jest taki bum cenowy czy ten rok jest taki wyjątkowy?

ceny robocizny sa kosmiczne w tej chwili, anomalia - tak jeszcze nie bylo.

ceny materialow sciennych (PTH, Silka, Gazobeton) - bardzo wysokie, moze nie jest tak zle jak w 2007r ale jest zle

ceny welny (elewacyjne, twarde welny) - welny nie ma i cena jest bardzo wysoka

pozostale ceny materialow sa standarowe

ceny robocizny sa kosmiczne w tej chwili, anomalia - tak jeszcze nie bylo.

ceny materialow sciennych (PTH, Silka, Gazobeton) - bardzo wysokie, moze nie jest tak zle jak w 2007r ale jest zle

ceny welny (elewacyjne, twarde welny) - welny nie ma i cena jest bardzo wysoka

pozostale ceny materialow sa standarowe

Fighter, a jak z Twojej perspektywy wygląda cena styropianu? Standardowa? Jest szansa na jakieś obniżki lub podwyżkę ceny w najbliższym okresie?