Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak tak czytam o cenach to aż robi sie gorąco . W hurtowni gdzie kupowałem stal sciagają ja z Niemiec bo taniej. Czy w naszym kraju panuje aż taka paranoja?

Witam,

Tak u nas panuje paranoja bo to wszystko przez bandę złodzei nad którą nie ma kontroli i nikt temu nie przeciwdziała. Cały czas żałuję ,że się w tym "Polandzie" urodziłem bo to specyficzny kraj. Niestyty musimy walczyć z tym i szukać gdzie najtaniej się da. Ja tak robie , nie daje się tym bandom. Oczywiście nie wszystko się da taniej kupić ale na głównych zakupach polecam szukać nawet za granicami kraju. Lokalnie można se kupić cement albo papę. :lol:

Podaj ceny, lub idź na Wiejską. Masz blisko.

Proszę:

25 P+W 6,85 brutto zdostawą na budowę i rozładunkiem

cegła pełna 90 gr. brutto z dostawą i rozładunkiem

więźba niestety aż 700 pln z impregnajcją i dostawą na plac budowy.

deski 450 pln z impregnacją i dostawa na plac budowy

Na wiejską to bym poszedł ale nie sam... :lol:

Ps. Najgorsze kur..two to to ,że jak robiłem projekt 2 lata temu w lutym to cena Porothermu 38 p+w była na poziomie 3,5 ; 4 pln. W maju tego samego roku już była po 9 ,10 pln. Jawne złodziejstwo ten kraj.I wszystko sztucznie nakręcone. :(

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę:

Zdradź gdzie i kiedy dostałeś takie ceny? Zwłaszcza porotherm i cegła? Brutto z fakturą?

Proszę:

Zdradź gdzie i kiedy dostałeś takie ceny? Zwłaszcza porotherm i cegła? Brutto z fakturą?

U sąsiadów z zachodu i północnego wschodu.

witam

w tym roku buduje dom -PROJEKT ZALESIE - MG PROJEKT na pomorzu-w okolicach Redy, i dochodze do wniosku,ze sytuacja w Polsce powoli staje sie normalna

Abstrahując od naganiaczy (pracowników hurtowni zarejestrowanych jako "user" na Forum) obserwuję,że ceny normalnieją, tzn. spadają i dostosowują się do np. niemieckich poziomów i kursu EUR 3.5 /PLN

W końcu jesteśmy w UE i nie jest problemem ściągnięcie np. dachówki ceramicznej z Niemiec czy ze Słowacji za PLN 40,- / m2

pozdrawiam wszystkich,którym nie udało się wcisnąć "ciemnoty" :)

Wynegocjowane przeze mnie ceny w Szczecinie (ceny brutto z transportem i rozładunkiem):

Porotherm Winnenberg 25 --- 7,10/szt

Bloczki fundamentowe --- 4,30/szt

Stal zbrojeniowa żebrowana --- 2,8/kg

Stal zbrojeniowa gładka --- 3,2/kg

Cement --- 440/t

Robert

fajnie się stronka zaczyna :wink:

Silka Xelli E24 - 7,35 - 9,00 zł

E18 5,85 - 7,70 zł

E12 4,10 - 4,90 zł

ceny z dowozem brutto

Ma ktoś w mojej okolicy taniej?

Efilo, cholernie drogo. W styczniu kupowałem Silkę Xelli:

E24 po 5,20

E12 po 2,90.

Aż takie różnice :o :o :o

Twardo negocjuj, na pewno obniżą cenę.

Wynegocjowane przeze mnie ceny w Szczecinie (ceny brutto z transportem i rozładunkiem):

A kiedy i skąd bierzesz ten Porotherm w takiej cenie?

Ja nie mogę nic poniżej 8,95 zł brutto teraz znaleźć.... :cry:

A kiedy i skąd bierzesz ten Porotherm w takiej cenie?

Ja nie mogę nic poniżej 8,95 zł brutto teraz znaleźć.... :cry:

Z hurtowni w okolicach Szczecina. Zaliczkowałem materiał. Cena z 1.03.2008.

Dostawy na budowę wraz z postępem robót. Cena stała do końca.

Pzdr.

Efilo, cholernie drogo. W styczniu kupowałem Silkę Xelli:

E24 po 5,20

E12 po 2,90.

Aż takie różnice :o :o :o

Twardo negocjuj, na pewno obniżą cenę.

Hehe

dobre.

Po pierwsze kujawsko-pomorskie to niestety nie to samo co Śląsk.

Po drugie zazdroszcze ceny. Czytałam wcześniej ile płaciłeś. Ja dostałam cene 4,67 netto za bloczek. Te 7 to po dodaniu VATu i niestety drogiego transportu z Ostrołęki.

Co do negocjacji to brzmi to jak farsa. Znalazłam tylko jednego dostawce który ma na składzie bloczki. I to nie wszystkie. Jak się zdecyduję to kupię wszystko co ma na składzie a i tak mi nie starczy. Ten hurtownik jako jedyny może w ogóle zaoferować Silkę.

O dostawie w marcu mogę tylko pomarzyć. Na dostawę w kwietniu załapię się tylko wtedy jeśli złożę zamówienie w ciągu kilku najbliższych dni bo dostawy są reglamentowane. Brzmi to jak komuna ale niestety tak jest. Widziałam nawet odpowiedź z Xelli w tym temacie.

Dodam że od 1 kwietnia obowiązuje nowy cennik i za E24 będzie cena ponad 9 zł :evil: I nie jest to niestety Prima Aprilis

Po pierwsze kujawsko-pomorskie to niestety nie to samo co Śląsk.

C

No racja, Wy tam lepiej zarabiacie :lol:

A już tak na poważnie, to Silka osiągnęła niezłe ceny. Przesada prawda. Mam tylko nadzieję, że wystarczy mi tych bloczków na cały budynek.

Dziś obdzwaniałem wytwórnie betonu. Oto ceny brutto za B-25:

317 PLN za M3 + 220 PLN za 1 godz. pompa

320 PLN za m3 + 300 PLN za 1 godz. pompa

335 PLN za m3 + 40 za m3 za pompę

I pytanie która z w/w cen jest korzystniejsza?

Poroton Roben - szer. 11,5 cm - na ścianki działowe - 41 zł/m. Korzystnie? wcześniej kupiłem na nośne to samo, szer 24 - m ściany za 61 zł (kupno - 02.02.2008. 8)

Witam,

Poszukuę pustaków 24 P+W ( Unipor, Poroton,Thermopor) oraz 11,5 na ścianki działowe w dobrej cenie w Łodzi lub okolicach.

Czy ktoś z Szanowanych Forumowiczów ostatnio zamawiał i może podzielić sie ceną oraz namiarami !?

pozdrawiam

Maxym

Proszę:

Hurtownicy robią Was w bambuko, np. porotherm 24x24x50 w Niemczech

chodzi po 3,5 zl (po przeliczeniu) czy Wienerbergera 36 tez za 1.- EUR

Tak po 1 euro a transport to pewnie gratis te 500 czy wiecej kilometrów.

Po za tym niemiecki porotherm jest innej klasy jak polski dlatego jest taniej a po trzecie Wienerberger jest firma jak najmniej polska i dba o " własny" interes.

A po czwarte to pustak wienerbergera z polskich cegielni jest pod wydział, Xella i Ytong nie przyjmuja zamówień czyli sprzedane maja na pniu ( prawdopodobnie na wschód polscy producenci betonu komórkowego maja kolejki pod fabrykami. A zapytania o kilkaset tysięcy sztuk pojawiają się bardzo często. Popyt przewyższa podaż i to jest odpowiedź.

Tak, tak ten niemiecki to badziewie :lol: :lol: . Nie wiadomo dlaczego tam domy jeszcze stoją :) :lol: :lol: :lol:

W jakiej hurtowni pracujesz ?

Koledzy z innych hurtowni predzej czy później zmiękną i zamówią w D większy transport / koszty pojda w cenę/ tych okropnych cegiel czy innego porenbetonu.

Wcale nie twierdzę że badziewie materiał jest dokładnie taki jak sie zamawia

ale niestety na samochód wchodzi go tyle i tyle i im dalej od granicy tym drożej. Firma ze wschodniej Polski nie maszans na dobrą cenę.

Zreszta tam skąd jestem jest podobnie m2 jest droższy od 10-15 zł niż np. we Wrocławiu. Kilometry robią swoje.

ensignx

wczoraj dzwoniłam do hurtowni Replin niedaleko Mińska Mazowieckiego i podali mi cenę stali 2550 zł/tonę

w pozostałych m.in. Kowalczyk w Koniku Nowym - 3000 zł/tonę