Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Więźba dachowa 145 m2 dachu

Tartak Gródków wycena 12.000zł brutto

Tartak Imielin Tychy ta sama ilość więźby 9.800zł brutto

Jeśli ktoś ma jakieś namiary na dobrą jakościowo i cenowo więźbę w danym regionie bądź ościennych piszcie.

To jedyne miejsca w okolicy wyposażone w autoklaw.

Gródków 850 zł za m3 sosny

Imielin 690 zł za m3 świerka

(zakładam że netto)

Gródków podobno ma gorszy impregnat.

Po wysłaniu dokładnego zestawienia więźby dachowej klasy C 30 (11.5 m3) do kilku tartaków.

Najlepszą cenę zaproponował mi tartak w Jeleśni "KRYSMAR" 778.5 zł/m3 (transport gratis) minusem jest to że nie impregnują drzewa.

Drugą ofertę która wziąłem pod uwagę to Imielin 829.6 zł/m3 (transport gratis) impregnacja wannowa 61 zł/m3 lub ciśnieniowa 183 zł/m3.

Na Imielin się decyduje nieco droższy ale mam możliwość impregnacji więźby.

Gródków drogi w porównani z pozostałymi tartakami.

Było jeszcze kilka tartaków w atrakcyjnych cenach ale istniał problem z transportem (płatny lub za długie elementy które z mojego zestawienia proponowali pociąć na krótsze murłaty,deski okapowe, belki podwieszane) więc podliczając koszty wychodziło drożej.

Wszystkie cenny brutto

Region Śląsk,Zagłębie

chciałem zapytać czy POROTON T 250szer x 375dłx 238wys z niemiec za 4,50 brutto z transportem to drogo czy tanio i czy z tego materiału idzie budować?

jestem nowy na forum dzięki z podpowiedzi :)

4.50 zł brutto z transportem za Poroton 24 w tym rejonie polski w którym mieszkasz to bardzo atrakcyjna cena.

Dowiedz się dokładnie czy w tej cenie na pewno jest transport bo tu często jest haczyk atrakcyjnej ceny Porotenu że koszt transportu jest naliczany od fabryki znajdującej się w Niemczech a nie od siedziby firmy która ci dany materiał sprzedaje a obecnie transport jest piekielnie drogi czasem to 1/3 ceny zakupu (zależne od regionu).

Nie wiem jaką ilość zamawiasz ale jeśli to cały skład (tir) to weź pod uwagę rozładunek który prawdopodobnie jest po twojej stronie wtedy najlepszym rozwiązaniem jest dopasować przyjazd materiału np. do pracy koparki na placu budowy (fundamenty) 1-2h i tir rozładowany (zależne od operatora koparki).

Chyba że transport masz hdsem.

I kolejną rzeczą którą warto zapytać przed kupnem to jak się sprawy miewają z wymianą zniszczonych podczas transportu pustaków (czasem się zdarza że w trakcie transportu jest sporo zniszczonych)

Co do jakości porotenu to nie jest to na pewno materiał II kategorii a z pewnością lepszy od polskich maxów.

Jeśli w tej cenie masz już rzeczywiście wliczony transport i do tego hdsem to możesz mi podać namiary sprzedawcy bo za kilka michów będą mi potrzebne pustaczki na drugi dom.

no wiec zaczynam :

cem II 450z/t

wapno 510zł

cegla pelna kl100 1,70zl/szt

styropian (stara 12 ) 132zł/m3

styropian (stara 15) 136zł/m3

styropian (stara 20) 179zł/m3

stal zbrojona 10-12 - 2890zł/t

stal zbrojona 14-18 - 2980zł/t

walcowka 6 -2890zł/t

bloczek 59/24 12ZŁ/SZT

bloczek 59/12 6zł/szt