Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli zaczynasz we wrzesniu - radze czekac

Jedyne co to stal - wrosla i nie wiadomo czy dalej nie wzrosnie

Co do cen w hurtowniach, to nie ma co sie oszukiwac, tak ten rynek dziala i Ty juz jestes do porzodu, bo wiesz o tym i mozesz zerowac na nieswiadomosci innych (hurtownia zarabiajac bardziej na innych moze odpuscic Tobie)

Dodam tylko, ze w mojej branzy jest zupelnie na odwrot - wszyscy pokazuja jak najnizsza cene po czym pokazuja sie gwiazdy ...

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile płaciliście za piasek??? I jeszcze jedno, czy do zasypania fundamentów nadaje się jakieś kruszywo, czym wypełniliście powierzchnię pod podłogą? Ze względu na bardzo nierówny teren działki, wstępnie obliczyliśmy koszt piasku na 7000! 25 zł za tonę to dużo?

25 zł to normalna cena w betoniarniach. Moze u prywaciarzy bedzie taniej ale napewno nieduzo.

Cement po 10 zł za 25 kg (32,5 portlandzki, cementownia ODRA Opole - z napisem hergestellt in Polen). Wapno też po dychalu. Pustak 25PWx38 - 5,5 zł za szt. Dachówka KORAMIC E-32 z Niemiec (kolor maron) - glazurowana (koror jak kasztanowy robena po 35 zł za metr 2. Dolnośląskie - tzw. ściana zachodnia. Wszystkie ceny brutto.

Witam,

Planuję instalację szamba ok. 10m3.

Dzisiaj dostałem wstępną wycenę: jeden zbiornik, ponoć wodoszczelny (dostawca udziela gwarancji), z montażem, z pokrywą stalową (wytrzymałość do 5 ton), gość chwalił się, że stawiają te szamba nawet w teren, gdzie woda jest na 30 cm poniżej poziomu gruntu

10,5m3 - 5 tys

12,5m3 - 6 tys

mają też 20m3 - ale o cenę nie pytałem

Podobno po rekonesansie można ponegocjować cenę, ale nie wiem w jakim zakresie.

Dla porównania dostałem inną wycenę (28 kwietnia):

z makrobet.com.pl - 2,4 tys. netto

9,5m3 - szambo 2-częściowe z pokrywą betonową, bez montażu, mogą włożyć do już wykonanego wykopu, no i trzeba mieć kogoś, kto to wszystko "poskleja" do kupy, bez pokrywy

Dzisiaj zaglądałem na ich stronę i jest nawet 1950 netto

To jest rzeczywistość wirtualna.

A jak wyglądała Wasza rzeczywistość rzeczywista? :)

pozdrawiam

no to już chyba nie ten dział ale z tego co wiem to chyba można mieć ustawowo szambo do 10 m3, większego raczej nie, sprawdź swoje warunki zabudowy albo plan zagospodarowania lub pozwolenie na budowę, a może najlepiej projekt i tam jest to napisane.

chyba że w twojej gminie czy okolicach jest inaczej, ale nie sądzę.

fajnbie że kupisz sobie tanio szambo 20 m3 tylko że potem będziesz musiał dokupić jeszcze 10 m3 bo tamtego Ci nikt nie odbierze w razie kontroli i suma sumarum będziesz kasę w plecy.

ochłoń i się zastanów, a nie podejmujesz decyzję na wariata bo ktoś ma tanio i chce Ci wcisnąć.

nie, nie, źle mnie zrozumiałeś :-)

nie chcę szamba 20m3, skłaniam się do tych 10,5m3, a nawet myślałem o mniejszym, bo mamy w planach gminy podłączenie do kanalizacji, ale kiedy to będzie...?

podałem tylko przykładowe kwoty

zastanawiam się tylko, czy ceny które zaserwował mi dostawca nie są z kapelusza,

a projekt zagospodarowania na pewno sprawdzę, bo w budowlanym nie ma o tym słowa

dzięki za wskazówki i pozdrawiam