Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawsze około grudnia jest przestój w biznesie

nie tylko dlatego że jest zimno ale np:

- kończy się sezon budowlany, każdy kończy pracę więc materiał kupił już jakiś czas temu

- większość nie ma gdzie przechowywać materiału więc czeka aż w kolejnym sezonie budowa ruszy i na bieżąco będzie kupował

- święta, nowy rok to okroopnie dużo wolnego i ekipy też chcą odpocząć -> mniej się dzieje

Resumując jest to najbardziej martwy okres dla takich rzeczy i z racji tego można wygarnąć jakieś rabaty itd.

Zawsze około grudnia jest przestój w biznesie

nie tylko dlatego że jest zimno ale np:

- kończy się sezon budowlany, każdy kończy pracę więc materiał kupił już jakiś czas temu

- większość nie ma gdzie przechowywać materiału więc czeka aż w kolejnym sezonie budowa ruszy i na bieżąco będzie kupował

- święta, nowy rok to okroopnie dużo wolnego i ekipy też chcą odpocząć -> mniej się dzieje

Resumując jest to najbardziej martwy okres dla takich rzeczy i z racji tego można wygarnąć jakieś rabaty itd.

Rozumiem, że piszesz opierając się na własnych przypuszczeniach i na tzw zdrowy rozum. Pisze to dlatego że ta zasada, bądź co bądź słuszna, nie uwzględnia np. spadku popytu spowodowanego np. udzielaniem mniejszej ilości kredytów a więc i mniejszej ilości rozpoczynanych budów. Jeden "spec" od budowlanki właśnie powiedział mi że generalnie tak jest że na zime (listopad, grudzień) ceny spadają ale np w grudniu 2007 ceny były wyraźnie wyższe od cen jakie są teraz (wrzesień/październik 2008), dlatego że ceny z grudnia 2007, mimo że niższe niż w pełni sezonu 2007, były i tak jeszcze wysokie w skutek boomu budowlanego, podczas gdy 2008 rok przyniósł spadek popytu na nieruchomości więc ceny spadły.

Niemniej sam zastanawiam się jak to będzie na najbliższą wiosne :-? Czy ceny wzrosną, w stosunku do cen "promocyjnych" jakie zapewne będą w grudniu, czy może w skutek tego całego kryzysu bankowego tak się ograniczy dostęp do kredytów i budowania nowych domów, że materiały budowlane zamiast zdrożeć jeszcze stanieją.

Pozdrawiam

jednak nie idź daleko z tymi uogólnieniami, kupowałem BK w grudniu 2007 i owszem jest nieco tańszy teraz ale nie jest to oszałamiająca różnica, wolałem zaryzykować wtedy majac w pamięci ceny z lata 2007, wiele nie straciłem, za to stal kupowałem po 2050 zł brutto /tona, a po ile jest teraz? bo chyba tak coś ok 3000...

Ja jak widać w dzienniczku kończę stan surowy otwarty

Przygotowywałem się od 2 lat i:

W 2006 ceny były spoko cały rok

2007 to był BUM - nic nie dało się dostać dlatego co miesiąc jeździłem pytałem o ceny i tak dalej

W grudniu zauważyłem wyjątkowo niskie ceny więc zakupiłem większość towaru - cegiełka, papa, stal - takie podstawowe i np. U220 po 2.36, K3 1,98, Stal 2350 t

od stycznia wszystko zaczęło drożeć powoli

teraz część cen wróciła do normy (czyli prawie Grudnia 2007) ale myślę że np. stal jeszcze stanieje a cegiełkę może dostaniesz taniej niż ja

Reszty nie opłaca się kupować wcześniej bo Ci się coś odmieni koncepcyjnie. Można jeszcze drewno (tylko trzeba przykryć porządnie)

To tak z doświadczenia i trochę na zdrowy rozsądek

Wiesz dzisiejsza gospodarka robi nam takie figle że ciężko ja przewidzieć - a może bum budowlany nagle sie skończy i będą za darmo cegłę rozdawać?

A tak z mojego doświadczenia:

Nigdy nie będziesz miał 100% trafnych decyzji - zawsze będzie jakaś wtopa :D

Przyjmij też taką zasadę żeby oprócz obliczeń gdzie cegła jest tańsza o 5 gr. policzyć czy mój czas stracony na jazdy po składach nie jest bardziej cenny niż ten upust itd

A i najlepiej dogadać sie z jednym składem i z góry zadeklarować im że jak weźmiesz wszystko u nich to muszą ci dać jakiś rabat - albo co ważniejsze materiał na telefon i transport w cenie.

Zawsze też miej komplet wizytówek pobliskich składów żeby na negocjacje być przygotowanym co do cen na rynku ;)

Pozdrawiam i życzę powodzenia

a może bum budowlany nagle sie skończy i będą za darmo cegłę rozdawać?

O tym nawet nie marze. Niestety :(

Jeżeli będe coś kupował w grudniu to chyba tylko cegłe, i to też by wiedzieć czy w grudniu jest tak wyraźniej tanie musze teraz sobie spisac ceny. Spadek ilości nowych budów w skutek kryzysu bankowego zapewne będzie ale echo tego kryzysu na cenach materiałów budowlanych odbije się później niz na wiosne kiedy to ja muszę ostatecznie kupic materiały, więc zakup w grudniu może być opłacalny, ale... jeszcze zobaczymy jak będzie.

Będe się starał trzymac jednego składu i w zamian za to będe oczekiwał większych rabatów i atrakcyjniejszych cen, niemniej by kontrolować ten jeden, zaufany skład czy oby napewno za moja wierność nagradza mnie tymi obiecanymi upustami należy znac ceny z okolicznych, konkrencyjnych składów. Niestety, ale jak to mawiał pewien ponury człowiek: "Najwyższy stopień zaufania to stała i permanentna kontrola". Dlatego czas poświęcony na objazd lub obdzwanianie okolicznych hurtowni może wcale nie być stracony bo mozna dopilnowac obiecanych wczesniej niższych cen (czytaj: swoich pieniędzy) a poza tym, co też istotne, mozna uniknać kaca z powodu niedopilnowania swoich interesów i zrobienia z siebie frajera przez tenże zaufany skład.

jak możesz to czekaj do końca roku będzie tanieć

w styczniu zawsze zaczyna iść UP

Nie jestem pewny czy tak będzie. Liczyłem w zeszłym roku (tak doradzali budowlańcy) że grudzień to najlepszy miesiąc na zakup materiałów: pustaków, stali, bloczków. A okazało się że w zeszłym roku to właśnie październik był najlepszym miesiącem na zakupy (przynajmniej na podkarpaciu). W listopadzie były braki w ceramice a w grudniu troszkę już ceny ruszyły w górę. Gdybym kupował końcem października U220 miałbym za 2,8 a tak kupiłem 12 grudnia za 3zł. Tak więc radzę ślepo nie czekać na grudzień i już teraz czujnie obserwować rynek.

W styczniu podrożało, ale od tego czasu do dziś ceny lekko spadają, bo popyt mniejszy. Myślę, że przez najbliższe miesiące materiały nie będą drożały spójrzcie co się dookoła dzieje. Rynek deweloperski, kredyty, spadek produkcji przemysowej. Chyba nie należy się spieszyć z zakupami. Jak uspokoi się ta zawierucha (kilka miesięcy), to pewnie wzrost cen spowoduja nasze zobowiązania co do emisji, ale to nieco dalsza perspektywa.

Stal chyba faktycznie idzie w dół. Obecnie płace za fi 12 2800 zł. brutto/t. :)

Jeszcze kilka/naście dni temu ktoś mi mówił że 3300 to dobra cena

:o Stal tanieje ja ustaliłem cenę 2,390 fi 12 do 16... czekać czekać ceny spadają :wink: brutto pod dom ...

2,4k brutto ?? Mowisz powaznie ?? :) Gdzie tak tanio ?

Wedlug wykresu srednich cen polskiej unii dystrybutorow stali cena stali spadla juz do poziomu lutego/marca tego roku, czyli wlasnie takiej jak piszesz.. U mnie (Slask) jeszcze ceny sa rozne - od 2,9k do 3,1k ale co dostawa to paredziesiat zlotych mniej. W czwartek ruszam z szalunkami stropu i w przyszlym tygodniu musialbym juz zamawiac stal. Nie chcialbym przeplacic, jak za nastepny tydzien okazaloby sie ze spadlo np. do 2,4k pln ;) Potrzebuje ok 3t stali - czyli 1,5k pln roznicy u mnie w stosunku do Twoich cen... Moze oplacaloby sie sciagnac stal z jakiegos wiekszego miasta - tam pewnie dostawy czestsze wiec i ceny nizsze :)

pozdr.

Stal chyba faktycznie idzie w dół. Obecnie płace za fi 12 2800 zł. brutto/t. :)

Jeszcze kilka/naście dni temu ktoś mi mówił że 3300 to dobra cena

:o Stal tanieje ja ustaliłem cenę 2,390 fi 12 do 16... czekać czekać ceny spadają :wink: brutto pod dom ...

2,4k brutto ?? Mowisz powaznie ?? :) Gdzie tak tanio ?

Wedlug wykresu srednich cen polskiej unii dystrybutorow stali cena stali spadla juz do poziomu lutego/marca tego roku, czyli wlasnie takiej jak piszesz.. U mnie (Slask) jeszcze ceny sa rozne - od 2,9k do 3,1k ale co dostawa to paredziesiat zlotych mniej. W czwartek ruszam z szalunkami stropu i w przyszlym tygodniu musialbym juz zamawiac stal. Nie chcialbym przeplacic, jak za nastepny tydzien okazaloby sie ze spadlo np. do 2,4k pln ;) Potrzebuje ok 3t stali - czyli 1,5k pln roznicy u mnie w stosunku do Twoich cen... Moze oplacaloby sie sciagnac stal z jakiegos wiekszego miasta - tam pewnie dostawy czestsze wiec i ceny nizsze :)

pozdr.

Mówię bardzo poważnie .. Targuj sie w składach a bedzie jeszcze taniej ... a mieszkam w rejonie Chrzanowa :wink:

Mówię bardzo poważnie .. Targuj sie w składach a bedzie jeszcze taniej ... a mieszkam w rejonie Chrzanowa :wink:

Dzis rano obudzil mnie moj handlowiec ze skladu z informacja, ze dorwali nowego dostawce i stal spadla z 3200 do 2400/t wiec to rzeczywiscie juz fakt! :-)))

Czekam jeszcze 2 tyg i szukam w okolicy 2,1-2,2k/t :-)

pozdr.

Pustak MAX Wienerberger 3,05zł

Pustak K3 - 2,80zł

Stal 2300zł/t

Dachówka Monza Plus Roben = 33zł/m2

Gąsior = 18,30zł/szt

Skrajna = 30zł/szt

U mnie stal 2900/t

dachówka monza plus w kolorze miedzianym 29,5/m2

gąsior - 16,5 zł

skrajna - 26 zł

jeszcze odnośnie betonu to 275 zł /m3 brutto oczywiscie z dostawą na budowe ( odległosc od betoniarni 10km) pompa to koszt 350 zł brutto, cement - 440/t