Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Właśnie kupiłem pustak Max Leier z dostawą w marcu, po 2,45 PLN brutto z transportem - dobra ta cena ?

Do tego cegłę pełną - po 0,85 PLN.

Cena stali fi 12 na dziś to 2.150 PLN / t. Potrzebuję 2,5 tony stali - kupować już teraz czy czekać?

Fundamenty w trakcie, mury wczesną wiosną.

U mnie stal po 1960 i nadal spada - jeśli mozesz czekaj, "stalowcy" twierdzą,że do 1800 moze spaść w ciągu miesiąca - ale to tylko spekulacje.[/i]

Na stronie http://www.puds.com.pl/ (Polska Unia Dystrybutorów Stali) można znaleźć orientacyjne ceny HURTOWE STALI na Polskim rynku, widać że ostro szły w dół, ale ostatni tydzień przyniósł widzę stagnację na rynku.

Ja wczoraj z pomocą znajomego znalazłem fi12 za 1950 brutto z dowozem na miejsce (45 km), fi6 gładkie za 2500 brutto.

fi 12 - 0,888 kg na metr

fi 16 - 1,578 kg na metr

Wczoraj zamawiałem stal.

Ceny brutto.

Skład w Rawie Mazowieckiej.

Prety żebrowane fi12 - 26 zł/szt.12mb przy ilości 90 szt.

--------------------fi16 - 50 zł/szt.12mb przy ilości 3 szt.

--------------------fi 6 - 4 zł/szt.6mb przy ilości 150 szt.

Nie wiem ile to na kg wychodzi.

Witam,

Właśnie kupiłem pustak Max Leier z dostawą w marcu, po 2,45 PLN brutto z transportem - dobra ta cena ?

Do tego cegłę pełną - po 0,85 PLN.

Cena stali fi 12 na dziś to 2.150 PLN / t. Potrzebuję 2,5 tony stali - kupować już teraz czy czekać?

Fundamenty w trakcie, mury wczesną wiosną.

Witam,

Jocker czy mógłbyś podać gdzie dostałeś taką cenę stali ?? - również jestem z Tarnowa i orientowałem się w cenie we wtorek (ale średnio była wyższa o około 300 zł) . Ja potrzebuję około 3,8 tony.

Pozdrawiam,

Kkrzysiek

Witam,

z zasłyszanych informacji wiem że lejer sprzedaje po 2.2 i o ile na początku towar na Woli Rzędzińskiej schodził jak świeze bułeczki o tyle teraz plac się zapełnia.

Wnioski wyciągnij sam.

Pozdro

W w tym tygodniu (20-24 X.)sprawdzałem chyba z siedem betoniarni na śląsku - głównie katowice i tychy.

Ceny "wywoławcze" są różne - rozrzut ok 20%. Ale jak przychodzi do zamówienia to okazuje się, że:

beton 1 - transport gratis tylko do 10 km

beton 2 - początkowo drogo ale vat tylko 7 % (usługoa ogólnobudowlana)

beton 3 - tanio, ale doliczają osobno pompe - ok 250 netto / h.

beton 4 - doliczają 1/2 h za mycie pompy po betonowaniu.

należy upewnic sie ile zapłacimy np. za 20 m3 betonu - i to trzeba porównywać

Czy ceny u Was zaczynają spadać : chodzi mi o beton

Jak dowiadywałem się to B15 kosztuje 220 zł + Vat

W w tym tygodniu (20-24 X.)sprawdzałem chyba z siedem betoniarni na śląsku - głównie katowice i tychy.

Ceny "wywoławcze" są różne - rozrzut ok 20%.

Nie wiem czemu u mnie (Wodzislaw Sl.) jest tak tanio.. Matuszek (z Turzy Sl.) sprzedaje B-20 nawet za 210 pln (bez FV), a Bud-Bet (w tej chwili juz Zory) po 230 brutto - z certyfikatem i faktura vat.

W ostatni czwartek zaplacilem niecale 6,9k pln za:

- 30m3 B-20 z certyfikatem / deklaracja zgodnosci etc

- transportem (ok 15km)

- pompa

- zawibrowaniem i wyrownaniem calosci listwa wibracyjna

Ze swojej storny bardzo polecam Bud-Bet - dobry kontakt, krotki termin no i strop wyszedl naprawde prosty :)

pozdr.

...przymierzam się do zakupu większej ilości materiałów {ruszam ze ścianami na wiosne } i powiem że zbiły mnie z tropu nieco ostatnie wpisy...i tu moje pytanie...{bo na bardzo wielkie obniżki... już jednak nie liczę,prócz stali-ale z przechowaniem kłopot-więc i tak przed stropem dopiero kupię}...kupować jak planuję u jednego dostawcy {kontrolując jednak rynek na bieżąco} tak gdzieś... listopad-grudzień?

i następne- dla znających temat - jak wysokich rabatów w składach można się spodziewać...bo kompletnie nie jestem w tym temacie jak na razie...