Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Malka - a mozesz napisać gdzie zaopatrywałaś się w beton i stal?

Beton - betoniarnia z Zabrza - Dombet , transport był z zaklabu nr1 w Katowicach

Stal w Gór-Hurcie i w KEM ie w Dabrowie Górniczej - ale ceny juz nie te :( - teraz zamawialam na wieniec 12 i 14 zebrowana i cena już 2 620 t (brutto)

A cena strzemion mnie zabiła prawie - ale cóz potrzebne były na "wczoraj" - więc płakałam i płaciłam :cry:

Stal - Hurtownia Barwa w Tychach. dziś kupowałem

fi 8 - 2,06

fi 12 - 1,79

fi 16 - 1,74

żebrowana, cena netto za kg przy zamówieniu łącznym 1 tona

Malka - a mozesz napisać gdzie zaopatrywałaś się w beton i stal?

Beton - betoniarnia z Zabrza - Dombet , transport był z zaklabu nr1 w Katowicach

Stal w Gór-Hurcie i w KEM ie w Dabrowie Górniczej - ale ceny juz nie te :( - teraz zamawialam na wieniec 12 i 14 zebrowana i cena już 2 620 t (brutto)

A cena strzemion mnie zabiła prawie - ale cóz potrzebne były na "wczoraj" - więc płakałam i płaciłam :cry:

fi 8 - 2,06

fi 12 - 1,79

fi 16 - 1,74

Dobre ceny :wink: można chyba już kupować

:lol:

fi 8 - 2,06

fi 12 - 1,79

fi 16 - 1,74

...Noooo,u nas też takie ceny widziałem -z tym ,że u nas była to jakas ZAGRAMANICZNA stal ...{o ile dobrze pamiętam!}

zniechęciło mnie tylko to,że do :fi 14 nie potrzeba giętarki...wystarczyła własna ręka....zrezygnowałem!

tu się "niestety" tak nie da.

wczoraj (25 XI) kupowałem kolejną partię. ceny już nie spadają.

fi 8 - 2,06

fi 12 - 1,79

fi 16 - 1,74

...Noooo,u nas też takie ceny widziałem -z tym ,że u nas była to jakas ZAGRAMANICZNA stal ...{o ile dobrze pamiętam!}

zniechęciło mnie tylko to,że do :fi 14 nie potrzeba giętarki...wystarczyła własna ręka....zrezygnowałem!

tu się "niestety" tak nie da.

wczoraj (25 XI) kupowałem kolejną partię. ceny już nie spadają.

fi 8 - 2,06

fi 12 - 1,79

fi 16 - 1,74

na allegro są ogłoszenia z ceną za stal 1540zł/tona z transportem przy ilości całosamochodowej, możliwość zakupu mniejszej ilości w cenie nieco wyższej

witam

po ile jest teraz m3 drewna konstrukcyjnego na więźbe dachową?

[...]

ceny od 500zł/1m3

Oj za 500 pln / m3 to bedzie slabizna (chyba ze netto i za najmniejsze przekroje). Za dobre drewno trzeba liczyc te 600-800 pln / m3 netto + impregnacja cisnieniowa ok 100 pln / m3. Jestem swiezo po zamowieniu - na tym nie warto oszczedzac, to w koncu konstrukcja ktora powinna przetrwac lata :) Na szczescie mozna sie dogadac z tartakami co do tego vatu... ;-)

pozdr.

Czy Ktoś się może orientuje, jakie produkty przydatne do wykończeniowki, opłaca się kupić u Niemców? Może ktoś kupuje w tamtych stronach i coś podpowie.

Na pewno dachówkę - bo sam ją ściągałem ( choć przez Polską hurtownię ).

Cement jeszcze niedawno był po niecałe 2 Euro.

Jeśli chodzi o typowe elementy wykończenia to nie jest za tanio ale jakość bardzo dobra.

Ja np.w niemieckim sklepie internetowym kupiłem żyrandole.U nas były po około 600 zł , a tam dałem 85 Euro+przesyłka.

Witam,

Przymierzam się do zakupu dachówki - krycie dachu w II połowie przyszłego roku. Wizualnie i cenowo podoba mi się Roben plus miedziany.

Powierzchnia dachu: dom - 200 m2, garaż - 70 m2, w sumie 270 m2 dachu. Obecnie Roben jest chyba w dobrej cenie - ok. 30 PLN/m2 dachówki podstawowej. Oczywiście cenę robią dodatki. Kompletna wycena na elementy ceramiczne włączając skrajne, gąsiory, wentylacyjne, dekle itd. pokazuje 14.000 PLN brutto za oba budynki.

I teraz zagwozdka :roll: Czy kupić wszystko już teraz, czy może w przyszłym roku jeszcze stanieje ?

Z tego co słyszałem od sprzedawców tak tanio jeszcze nie było :wink:

Co byście doradzili ?

Witam,

Przymierzam się do zakupu dachówki - krycie dachu w II połowie przyszłego roku. Wizualnie i cenowo podoba mi się Roben plus miedziany.

Przyjrzyj się dachówce Bogen Innovo12.Jest super a jakość trudno do robena porównać. :D

Na forum Bogen jest chwalony. Niestety w Krakowie Bogena nie widziałem, to chyba u nas jeszcze rzadkość.

Czy Roben jest rzeczywiście taki zły?

Wyceny innych dachówek miedzianych dla tego samego dachu:

1) Roben Monza Plus - 14.000 PLN

2) Rupp Sirius - 17.500 PLN

3) Creaton Premion - 20.000 PLN

We wszystkich przypadkach dodatkowo koszt akcesorii nie-ceramicznych tj. folia, grzebienie etc. to ok. 3.600 PLN.

Jak widać Roben cenowo jest najlepszy, a jakość ... hmmm ... chyba akceptowalna ?

Na forum Bogen jest chwalony. Niestety w Krakowie Bogena nie widziałem, to chyba u nas jeszcze rzadkość.

Czy Roben jest rzeczywiście taki zły?

Wyceny innych dachówek miedzianych dla tego samego dachu:

1) Roben Monza Plus - 14.000 PLN

2) Rupp Sirius - 17.500 PLN

3) Creaton Premion - 20.000 PLN

We wszystkich przypadkach dodatkowo koszt akcesorii nie-ceramicznych tj. folia, grzebienie etc. to ok. 3.600 PLN.

Jak widać Roben cenowo jest najlepszy, a jakość ... hmmm ... chyba akceptowalna ?

Nie jest to moja opinia ale kilku ludzi.Wszyscy mówią , że Roben poszedł na ilość ( niestety ). :cry:

O Bogena jak się pytałem to 90% hurtowni nie wiedzialo o co chodzi-takie mają osiołki rozeznanie. :o Szkoda , że tak daleko-mółbyś zobaczyć moją.