Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ceny wszystkich materiałów jeszcze tak naprawde nie zaczeły spadać ale dopiero zaczną. Około 70 % domów jest bydowanych na kredyt a trudno oszacować ile tak naprawdę będzie w przyszłym roku.Niepokojący jest także fakt , że coraz mniej sprzedaje się mieszkań gdyż cena często przebija cenę domu. Trudno cokolwiek powiedzieć o cenach na przyszły rok, ja kupuje dachówke w styczniu i też robena. Mam 255 m2 dachu ( M31L) a koszty zakupionych mat przedstawia się nast. :

1. Beton b20 - 260zl +pompa 30zł/m3 - 04.2008

2.bloczek betonowy 3zł 01.2008

3. stal żebrowana 12 2100 / tona ( POSZŁO MI 4 TONY) 01.2008

4. pustak jopek p+w 24 cm - 60 zl/m2 01.2008

5. beton b25 290 zł + pompa 10.2008

ceny z vat

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CAŁOSAMOCHODOWEJ !!!!

ostatnio szukałem ytonga. znalazłem super ofertę na allegro z Katowic. Do przejechania do mnie było 16 km, chciałem 6 palet. gość odmówił mimo że chciałem zapłacić extra za transport. dla niego to nie interes.

ps. stal od poniedziałku poszła ok 100 zł w górę

ps.2 na dom wystarczy kilka ton, nie ma mowy o "ilościach całosamochodowych"

tu się "niestety" tak nie da.

wczoraj (25 XI) kupowałem kolejną partię. ceny już nie spadają.

Stal - Hurtownia Barwa w Tychach. dziś kupowałem

fi 8 - 2,06

fi 12 - 1,79

fi 16 - 1,74

żebrowana, cena netto za kg przy zamówieniu łącznym 1 tona

...Noooo,u nas też takie ceny widziałem -z tym ,że u nas była to jakas ZAGRAMANICZNA stal ...{o ile dobrze pamiętam!}

zniechęciło mnie tylko to,że do :fi 14 nie potrzeba giętarki...wystarczyła własna ręka....zrezygnowałem!

na allegro są ogłoszenia z ceną za stal 1540zł/tona z transportem przy ilości całosamochodowej, możliwość zakupu mniejszej ilości w cenie nieco wyższej

Targuj się - zobaczysz co z tego wyjdzie. Zawsze jak masz więcej czasu można dostać lepszą cenę. każdy skład przechowa materiał i przywiezie kiedy chcesz.

Jeśli chodzi o stal, to jest roczny cykl cenowy (mimo generalnych zmian ceny) i z reguły na wiosnę jest najdrożej.

Kupowałem ostatnio maxa z Kozłowic. Mieli cennik do 28 XI, myślałem że bedzie coś taniej - nic z tego - ceny pozostały niezmienione. oczywiście nie płacisz jak w cenniku tylko z rabatem, ale podstawa została bez zmian.

OlaiTomek badali ceny okien - XII jest najtańszy, rabaty do 40% od cennika.

jak myślicie, kupować już teraz materiał czy czekać do wiosny?

Mam już kasę i część mógłbym śmiało już kupić teraz, tylko czy warto?

dachówka Roben średzka falista brązowa 2,33 po negocjacji.

Ceny Warszawa. :lol:

Nie ma tu pomyłki ? Cena netto / brutto ?

W Krakowie cena grubo powyżej 3 PLN :roll:

Na pewno chodzi o ta sama dachowke ? "Zwykla" sredzka falista = bodaj 13 albo nawet 16 szt / m2, sredzka falista *plus* kosztuje wiecej ale zuzycie tylko 10 szt / m2.

pozdr.

Na pewno chodzi o ta sama dachowke ? "Zwykla" sredzka falista = bodaj 13 albo nawet 16 szt / m2, sredzka falista *plus* kosztuje wiecej ale zuzycie tylko 10 szt / m2.

pozdr.

W Łodzi 3,2. Skąd wy bierzecie te ceny?

ceny z okolic Radzmina i Nieporętu

Bloczek betonowy 3.6 br

Cegła Max 2,88cm 2,2zl

Cegla U-220 2,05zl

cegla k3 1,65zl

stal fi 12-16 2,5 b

cegla pelna 0,69zl

gazobeton 7.8zl

Napiszcie czy warto kupic po tych cenach teraz material czy cos sie mieni??

jeśli to cena netto to jest to możliwe. oznacza 15% rabatu od oficjalnego cennika i przy większym dachu, a czasem też zamówieniu w tym samym miejscu np. okien dachowych, rynien lub cokolwiek innego czegoś tam jeszcze jest to realne. Trudne do uzyskania ale nie niemożliwe.

Gdzieś pod Opolem rozmawiałem o rabacie 17% ale biznes zabijają koszty transportu...

Pod uwagę trzeba też wziąć, czy to cena to nie podpucha a hurtownik odbije sobie na gasiorach dachówkach skrajnych i akcesoriach. Jeśli taki rabat jest na wszystko to super.

pozdr.

W Łodzi 3,2. Skąd wy bierzecie te ceny?